Επανακατάθεση ερώτησης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές σε Ρόδο, Κω, Ψέριμο

Ο βουλευτής Δ/νήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης ΓΑΚΗΣ, κατάθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Ερώτηση για την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για τις περιοχές της Δωδεκανήσου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου 2013.

Για το ίδιο θέμα, η κυβέρνηση είχε ερωτηθεί ήδη από το Δεκέμβριο 2013. Με την επανακατάθεση της, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών το κρίσιμο ερώτημα της κινητοποίησης ή μη του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την επανόρθωση των ζημιών στα νησιά που επλήγησαν, για το οποίο δεν είχε λάβει σαφή και ρητή απάντηση.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

Αθήνα,17 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

  • Εσωτερικών

Θέμα: «Θα κινητοποιηθεί έγκαιρα από την Ελληνική Κυβέρνηση το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο το Νοέμβριο 2013;»

Το Νοέμβριο του 2013, ένα πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας που χαρακτηρίστηκε από πολύ έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, έπληξε τη Δωδεκάνησο και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές αλλά και κυρίως την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νησί της Ρόδου. Έκτος από την Ρόδο, πολύ μεγάλες υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στα νησιά Κως, Κάλυμνος και Ψέριμος.

Για το θέμα αυτό και για την ταχεία αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών διαβίωσης και για την επανόρθωση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή  μέσω και της κινητοποίησης και οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (βάσει του Κανονισμού 2012/2002), υποβάλαμε στη Βουλή των Ελλήνων σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. Κοινοβ. Ελέγχου 4833/13-12-2013).

Επειδή, η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 2596/07-01-2014), δεν διευκρινίζει αν έχει/θα υποβληθεί η σχετική αίτηση από την κυβέρνηση.

Επειδή, τόσο οι εθνικοί πόροι, όσο και η δυνατότητα χρήσης κάθε σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ταχεία επανόρθωση των ζημιών και την οικονομική και κοινωνική συνοχή των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δωδεκάνησο.

Επειδή,  τα χρονικά περιθώρια για τις καταληκτικές ημερομηνίες για την ενεργοποίηση/κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό 2012/2002 είναι περιορισμένα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτηση για κινητοποίηση και οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, βάσει του Κανονισμού 2012/2002; Αν ναι, ποιό το ποσό της βοήθειας που αιτείται, για ποιές ζημιές/περιοχές και δυνάμει ποιού άρθρου του κανονισμού; Αν όχι, προτίθεται να το πράξει;

  2. Προτίθεται, για λόγους υψίστης εθνικής και κοινωνικής σημασίας, να αιτηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για το ακριτικό νησί της Ψερίμου, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια όπως ορίζεται από το άρθρο 2 του Κανονισμού 2012/2002;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Γάκης

-.-

Pin It on Pinterest