Επίσκεψη στη Ρόδο του επικεφαλής κορυφαίου οργανισμού στήριξης ΑΜΕΑ στο Βέλγιο

Τον επικεφαλή του AIGS (Association Interregionale de Guidance et de Sante – Διαπεριφερειακός Σύνδεσμος για την Καθοδήγηση και την Υγεία), με έδρα την Λιέγη του Βελγίου, κ. Marc Garcet υποδέχτηκε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια πολυήμερης ανεπίσημης επίσκεψης του στη Ρόδο. Ο οργανισμός AIGS συνεργάζεται με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο από το 2002 και έχει πραγματοποιήσει μαζί του διάφορα προγράμματα, όπως την εκπαίδευση/εξειδίκευση στο Βέλγιο εκπαιδευτικών από τα Δωδεκάνησα σε θέματα ειδικής αγωγής. O οργανισμός AIGS, απασχολεί σήμερα 800 άτομα προσωπικό ειδικεύεται στη φροντίδα, περίθαλψη και απασχόληση ΑΜΕΑ, ατόμων με εθισμό σε ουσίες, με ψυχολογικά προβλήματα και ηλικιωμένων. Με το εξειδικευμένο προσωπικό του φροντίζει επίσης την ενεργή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις του κ. Garcet, συνοδευόμενου από την κ. Μαριλένα Σωκιανού, πρώην πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης και της κ. Κατερίνας Σταματελοπούλου Γραμματέα του Σπιτιού της Ευρώπης, στο Πρότυπο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο που στεγάζεται στο κτίριο της Ακαδημίας, όπου φοιτούν 19 παιδιά. Εκεί συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μαίρη Γιαννουσοπούλου και το διδακτικό προσωπικό, μοιράστηκαν με τα παιδιά το πρωινό που είχαν ετοιμάσει τα ίδια και συζήτησαν τις μεθόδους και τα προγράμματα που ακολουθεί το σχολείο καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Συμφώνησαν δε για περαιτέρω συνεργασία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το 1ο Ειδικό Σχολείο όπου συζήτησαν διεξοδικά με την διευθύντριά του κ. Τίτα Παπακαλοδούκα τα προγράμματα του σχολείου, τις δραστηριότητές του, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και συμφώνησαν να δημιουργηθεί με την βοήθεια του κ. Marc Garcet μια γέφυρα επικοινωνίας, μέσω τεχνολογιών διαδικτύου, όπως το Skyep, με ένα αντίστοιχο σχολείο του Βελγίου ώστε να πραγματοποιήσουν κοινές δραστηριότητες, π.χ. ανταλλαγή παιχνιδιών και αθλοπαιδιών της κάθε χώρας και να τα διδάξουν στα παιδιά ή και να μοιραστούν πληροφορίες για  την ιστορία και τον πολιτισμό των δυο χωρών.

Ο οργανισμός AIGS (Association Interregionale de Guidance et de Sante) και οι εκπρόσωποι του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, κ. Νικόλαο Φρόνα. Στην συνάντηση αυτή, ο κ. Marc Garcet έκανε προτάσεις για συνεργασία του Μουσείου, με τα προγράμματα τέχνης που διοργανώνει ο οργανισμός αυτός. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου μια λεπτομερής επιστολή θα σταλεί στο Μουσείο και στο Σπίτι της Ευρώπης με συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την Τέχνη.

Τέλος, το Σπίτι της Ευρώπης δεξιώθηκε τον κ. Marc Garcet και τη σύζυγό του στον ανανεωμένο χώρο του στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Καβουκλής, η Γραμματέας κ. Κ. Σταματελοπούλου και ο κ. και η κα. Σωκιανού, σε ένα χαλαρό βράδυ με ροδίτικο ούζο και ελληνικές λιχουδιές. Ο Πρόεδρος προσέφερε, εκ μέρους του Δ.Σ., στον υψηλό προσκεκλημένο σαν αναμνηστικό, κεραμικό με την Αρπαγή της Ευρώπης, που έχει φιλοτεχνήσει ειδικά για το Σπίτι της Ευρώπης, ο γλύπτης Κώστας Νεοφύτου.

Σκοπός του Σπιτιού της Ευρώπης είναι να ενισχύσει το ρόλο του σαν φορέας διασύνδεσης μεταξύ του οργανισμού AIGS και των τοπικών δομών και φορέων που εργάζονται για τη στήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τα άτομα αυτά, αλλά και ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους εμπειρίας.

Pin It on Pinterest