Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και περιοδεία βουλευτών της ΕΕΚΕ Τουρισμού στην Κω

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του τμήματος Τουρισμού στην Κω το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Μαΐου.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο 03.05.14 σε ξενοδοχείο της πόλης της Κω, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης και τα στελέχη του τμήματος Τουρισμού παρουσίασαν τους βασικούς άξονες της πολιτικής του κόμματος για τον τουρισμό και τις προγραμματικές του θέσεις. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Νοτίου Αιγαίου «Νησιωτική Ανατροπή» Μπενέτος Σπύρου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΙΕΣΗ – Κίνηση Πολιτών Κω» Γιάννης Ζερβός, καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Ο Δημήτρης Γάκης, ανέδειξε τα κυριότερα προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική (αντι)νησιωτική πολιτική. Ο βουλευτής Δ/νήσου, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των ιδιαίτερων – συγκριτικών – πλεονεκτημάτων των νησιών της Δωδεκανήσου μέσω της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και για τη διαμόρφωση συνδυασμένων δράσεων προβολής της ιδιαίτερης νησιωτικής ταυτότητας μέσω τοπικών σημάτων προϊόντων. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού και συγκοινωνιακού νησιωτικού σχεδιασμού.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης έκανε ειδική αναφορά για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αλλαγή της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας και οδηγούν στο μεγάλο σκάνδαλο του ξεπουλήματος των ελληνικών παραλιών. Ζήτησε τη συστράτευση όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και προσωπική συμβολή και αντίσταση κάθε πολίτη για να προστατευθούν ο αιγιαλός και οι παραλίες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χώροι ανάσας – ζωής για τον άνθρωπο, είναι ότι η παύση στη μουσική, είναι ότι η τελεία σε ένα λογοτεχνικό κείμενο».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού Στέφανος Σαμοΐλης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πτυχές των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Μνημονίου, οι οποίες καταλήγουν μόνο να αναπαράγουν και να διογκώνουν τις επιπτώσεις ενός διαχρονικά στρεβλού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Ο τουρισμός επί Μνημονίου ενέτεινε τη συγκέντρωση και συσσώρευση του τουριστικού εισοδήματος στα χέρια «λίγων», πρωτοπόρησε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην επικράτηση ελαστικών μορφών εργασίας, αποδιάρθρωσε τη δημόσια διοίκηση, συρρίκνωσε την τουριστική περίοδο και οδηγεί σε παραγωγικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και σε κορεσμό τους τουριστικούς πόρους.

Την Κυριακή, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε εμπορικά και τουριστικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, καθώς και το Ασκληπιείο της Κω, το οποίο, παρά την τεράστια ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική αξία του και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έσοδα που αποφέρει στο ελληνικό κράτος ετησίως, παρουσιάζει εικόνα υποστελέχωσης, απαξίωσης και εγκατάλειψης.

Το νησί της Κω, όντας μόνιμα ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας τα τελευταία χρόνια, βιώνει την αριθμητική αύξηση αφίξεων και εσόδων, η οποία, όμως, είναι αναντίστοιχη με τους μισθούς των εργαζόμενων, τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη σύνδεση με την τοπική οικονομία και παραγωγή. Με δεδομένη τη δυναμική αύξηση, τόσο του εγχώριου πληθυσμού, όσο και του εισερχόμενου πληθυσμού, γίνεται εμφανές πως ο υπερπενταπλασιασμός των κλινών την τελευταία 25ετία, όχι μόνο δεν είναι η απάντηση, αλλά έχει ενισχύσει τα φαινόμενα «μονοκαλλιέργειας» και all inclusive – κάτι το οποίο ήταν κοινός τόπος όλων των προβληματισμών που εκφράστηκαν. Ταυτόχρονα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βεβαίως, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές, μεταφορές, ύδρευση, ενέργεια και περίθαλψη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς, έχουν έντονο ανθρώπινο πρόσημο και προσανατολίζονται στην αειφορία και στην κοινωνική ανταποδοτικότητα. Κύριοι άξονες αυτής της πολιτικής είναι η ένταξη του τουρισμού στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, η ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου, η χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων μέσω μιας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της τουριστικής εκπαίδευσης και της εργασίας, η ίδρυση Εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα και δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και τέλος, η συνύπαρξη υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ, μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο λήψης αποφάσεων, χωρίς αλληλεπικαλύψεις.

 

Pin It on Pinterest