Εκδήλωση για το Καστελόριζο με προβολή ντοκιμαντέρ στο Πολεμικό Μουσείο

Ανάγλυφα στο διάβα του χρόνου αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελλόριζο», η πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας – Δείτε εδώ το trailer

Μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις καταγράφεται η δύσκολη πορεία των κατοίκων. Από την πλήρη ακμή στα τέλη του 19 αιώνα έζησαν τις κακουχίες και τα δεινά των πολέμων, της Κατοχής, της μετανάστευσης, της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα (1948 ) και την αναγέννηση. Άντεξαν γιατί είχαν πείσμα, πολιτισμό και πλούσια παράδοση, όπως διαφαίνεται στην αναδρομή που κάνει το ντοκιμαντέρ το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, οι θεατές την Κυριακή το απόγευμα (19:30), στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα).

Η εκδήλωση – αφιέρωμα, αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών.

Διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ. Βασίζεται στο ημερολόγιο της γερόντισσας Καστελλοριζιάς Χριστίνας Ευστρατιάδου και στο βιβλίο “Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο 1890-1948” των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενώ στο χώρο θα εκτίθενται υδατογραφίες του Καστελόριζου από τον γνωστό εικαστικό Παύλο Χαμπίδη.

Pin It on Pinterest