Εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται κορυφαία συνεδρίαση. Η ψήφιση της παρούσας τροποποίησης υπό την πίεση του χρόνου, τις παρούσες πολιτικές συγκυρίες και την δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ καθιστούν την σημερινή συνεδρίαση, υψίστης σημασίας για την πορεία του Δήμου την πενταετία της θητείας μας.
Για τον λόγο αυτό κάλεσα σε συνάντηση τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τους οποίους είχαμε μια γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία. (Κάτι που όπως δήλωσα πριν από δυο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλη την πενταετία για την προετοιμασία των σοβαρών θεμάτων που θα έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Οφείλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για την ανταπόκριση τους και πρέπει να επισημάνω όπως μου δήλωσε ο επί 30 χρόνια,  Νομικός Σύμβουλος του Δήμου που παρέστη στη σύσκεψη, αυτή η συνάντηση των αρχηγών όλων των παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου δεν έχει γίνει ποτέ πριν.
Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι αφενός τεχνικο-οικονομικό με την έννοια της υποχρέωσης της Οικονομικής Διεύθυνσης να εναρμονιστεί στις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών και του Παρατηρητηρίου ελέγχου των εξόδων του Δήμου αλλά είναι και εξόχως πολιτικό γιατί μέσα από αυτή  την συνεδρίαση θα χαράξουμε και θα συνδιαμορφώσουμε την κοινωνική πολιτική, την αναπτυξιακή προοπτική την λειτουργία και την πορεία του δήμου μας όχι μόνο για την επόμενη πενταετία αλλά ευελπιστώ και για την επόμενη γενιά.
Τεχνικά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να περιορίσει το σκέλος των εξόδων του προϋπολογισμού κατά 9,773.000 €. Ο περιορισμός αυτός θα επιτευχθεί με μείωση δαπανών, περικοπή έργων, δράσεων, μελετών που χρηματοδοτούνται από ιδίου πόρους αλλά κυρίως με τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου σε σχέση με τις εταιρείες, οργανισμούς και γενικά τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον Δήμο αλλά και την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών σε ορισμένες κατηγορίες με αποκλειστικό στόχο την προσφορά των αναγκαίων, ικανών και όσο γίνεται καλύτερων υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες και τους επισκέπτες του. Υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, την καθαριότητα, το περιβάλλον, την οδική ασφάλεια και την βέλτιση δυνατή προσπάθεια παρέμβασης της Δημοτικής μηχανής στην εμφάνιση της πόλης, των χωριών και του θαλάσσιου μετώπου
Συνοπτικά η μείωση των κωδικών δαπανών και η περικοπή δράσεων θα αναλυθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Εγώ απλώς θα επισημάνω ότι εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες μας για απόκτηση νέων εσόδων, εξοικονόμηση δαπανών, οι κωδικοί αυτοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναμορφωθούν και θα επαναπρογραμματισθούν οι δράσεις και τα έργα που από σήμερα θα είναι …. «σε αναστολή».
Βασικές αρχές της τροποποίησης είναι:
•    Να μην περιοριστούν οι δράσεις και οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Προνοιακές δομές και ο ΔΟΠ.
•    Να μη γίνει περιστολή στην προμήθεια υλικών, ανταλλακτικών που απαιτούνται για τις καθημερινές ανάγκες των χωριών  του ηλεκτροφωτισμού, των διαγραμμίσεων και της κίνησης – συντήρησης των οχημάτων του δήμου.
•    Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των οργανισμών ΔΟΠ-ΔΟΠΑΡ- ΠΡΟΤΟΥΡ κλπ.
•    Να μην σταματήσουν εκτελούμενα και συμβασιοποιημένα έργα.
•    Να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η καθαριότητα των χώρων.
•    Να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα – στην εμφάνιση της πόλης των χωριών και των παραλιών.
•    Με την πρώτη δυνατότητα εισροής νέων πόρων να επανεγραφούν οι κωδικοί που αφορούν τις πολεοδομικές-χωροταξικές μελέτες, ώστε να επανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ειπώθηκε κατά καιρούς ότι οι πόροι του ΔΗΦΟΔΩ διατίθενται για δημιουργία πελατειακών -ψηφοθηρικών σχέσεων και όχι για αναπτυξιακές δράσεις  και έργα. Αυτό βέβαια δεν με αγγίζει προσωπικά γιατί δεν έχω διαχειριστεί ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.. Όμως από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού διαπιστώνεται εύκολα ότι μόνο αναπτυξιακή ήταν η συμβολή του συγκεκριμένου φόρου.
Δηλαδή αναρωτιέμαι; Δεν είναι ανάπτυξη ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η συντήρηση σχολικών κτηρίων, η ανάπλαση πλατειών, η ενίσχυση των δομών καθαριότητας ακόμη και με πρόσληψη εποχικού προσωπικού, η ενίσχυση των προνοιακών και δομών περιβάλλοντος;
Επιπλέον μήπως διέλαθε της προσοχής όσων πολέμησαν το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ότι η επιβάρυνση των υποδομών από τα εκατομμύρια τουριστών αναλογιστικά είναι πολλή μεγάλη και σ’αυτό έδινε μια εξισορρόπηση ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ή μήπως δεν συνέβαλε στην προβολή του νησιού;
To πως θα αντιμετωπισθεί το νομικό θέμα του χαρακτηρισμού ως αντισυνταγματικού του ΔΗΦΟΔΩ θα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση και αφού προηγουμένως ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί.
Ήδη η Π.Ε.Δ.  (Παράρτημα Δωδεκανήσου) έλαβε μια κατ’αρχήν απόφαση που προσωπικά πιστεύω κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θα ακολουθήσει νέα συζήτηση μετά τις συναντήσεις μας με αρμόδιους υπουργούς.
Πάντως ένα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό:
Η Δημοτική Αρχή δεν αναζητά τρόπους να επιβάλλει νέα φορολογία, ούτε να αντικαταστήσει τα δέκα εκατομμύρια € απωλεσθέντα ετήσια έσοδα ΔΗΦΟΔΩ.Πολύ περισσότερο δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει τα  νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύναμους με νέα τέλη ή φόρους;
Όμως έχει την υποχρέωση να αναπροσαρμόσει ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει  στις επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία και γενικά σε αυτούς που ωφελούνται τα μέγιστα από τις υπηρεσίες του δήμου.
Όταν θέλουμε μια πόλη καθαρή, με προσβάσιμα πεζοδρόμια, με καλό οδικό δίκτυο με φωτισμό, με πάρκα, με οργανωμένες παραλίες, με εμφάνιση που ταιριάζει πράγματι στη Ρόδο μας, κάποιοι που κεφαλαιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να συμβάλλουν. Ο Δήμος δεν είναι ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς που ζούμε, δραστηριοποιούμαστε, δουλεύουμε, κερδίζουμε, επενδύουμε και στο τέλος καμαρώνουμε που γεννηθήκαμε ή ήρθαμε από αλλού και δραστηριοποιούμαστε σε αυτή την πόλη, σε αυτό το νησί. Αυτοί που όταν βρεθούμε σε άλλο, εκτός της Ρόδου περιβάλλον υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε από τη Ρόδο ή ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στη Ρόδο. Δήμος είμαστε όλοι εμείς που συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του, με τις δυνατότητες του, με τα οφέλη και τη συμμετοχική δράση του σ’αυτό τον τόπο.
Ενημέρωσα τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι το θέμα της αναπλήρωσης των πόρων θα είναι αντικείμενο μιας νέας συνάντησης μας και μιας νέας συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό είναι δική μας αρμοδιότητα, δεν είναι ούτε των κοινωνικών εταίρων, ούτε των επιμελητηρίων , ούτε των παραγωγικών τάξεων. Φυσικά θα ακούσουμε την άποψη τους, θα μελετήσουμε τις προτάσεις τους , ενδεχόμενα να υιοθετήσουμε τις θέσεις τους – όχι τις συντεχνιακές-, αλλά στο τέλος θα αποφασίσουμε εμείς. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη που αναλάβαμε για την επόμενη 5ετία.
Και πρώτα απ’ όλα χωρίς εσωστρέφειες,  να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, να εξορθολογήσουμε την λειτουργία της δημοτικής μηχανής και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει αυτός ο μοναδικός τόπος.
Γι αυτό μας εξέλεξε ο Ροδιακός λαός. Αυτή την εντολή μας έδωσε και μάλιστα για χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας.
Δεν θα γίνουν όλα από την πρώτη χρονιά και δεν μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερο στο 1ο εξάμηνο. Πολλοί-ές  συμπολίτες- τισσες εγκαλούν τη νέα δημοτική αρχή χωρίς αντίλογο για απραξία και έλλειψη έργου στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μας. Το έργο του 6μηνου θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα.
Όμως για να επανέλθω στο θέμα των εσόδων του προϋπολογισμού ενδεικτικά αναφέρω επιγραμματικά αυτά που είπα στους επικεφαλής των παρατάξεων στην προχθεσινή συνάντησή μας.
1.    Διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος των πόρων που απαιτούνται για τις αρμοδιότητες που ανέθεσαν στον Δήμο (προνοιακές – σχολικές δομές, φύλαξη, καθαριότητα σχολικών χώρων κλπ.) χωρίς την εκχώρηση πόρων.
Αυτή τη στιγμή ο δήμος από ιδίους πόρους συμβάλλει σε ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα, (βοήθεια στο σπίτι, λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, παροχή αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών δράσεων και τόσα άλλα). Αν δεν έχει ιδίους πόρους πως θα τα αντιμετωπίσει; Διερωτώμαι; Δεν είναι ανάπτυξη, δεν είναι πολιτισμός, δεν είναι ανθρωπισμός να περιθάλψουμε ένα ανήμπορο συμπολίτη μας σε ένα μικρό χωριό; Κάποιος πρέπει να πληρώσει την πρόσληψη κοινωνικών  λειτουργών, καυσίμων, τροφεία κλπ.
Δεν είναι ανθρωπισμός να καλύψουμε τις ανάγκες μετάβασης στην Αθήνα για θεραπεία ενός συμπολίτη μας. Με ποιους πόρους;
¨Όταν έχεις ένα ανάπηρο κοινωνικά κράτος, δεν πρέπει η τοπική κοινωνία – ο Δήμος να το υποκαταστήσει;
2.    Στα πλαίσια αυτά πιέζουμε με κάθε τρόπο το κεντρικό κράτος να χρηματοδοτήσει τις δομές αυτές. Διαφορετικά συμφωνούμε με την πρόταση του νέου Υπουργού Οικονομικών να νομοθετηθεί η τοπική είσπραξη εσόδων, είτε από ΦΠΑ είτε από ΕΝΦΙΑ αν δεν καταργηθεί ή να μας δοθεί η νομική δυνατότητα να ανεύρουμε πόρους από την αξιοποίηση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, επισκεπτών και άλλες πηγές εσόδων.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι μας και τι έχουμε επεξεργαστεί μέχρι σήμερα εγώ και οι συνεργάτες μου αυτό το εξάμηνο και θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο:
•    Περιστολή δαπανών – προμηθειών καυσίμων του δήμου με την ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης –μηχανογράφησης στην διεύθυνση τροχαίου υλικού- προμηθειών – ΡΟΔΑ.
•    Πλήρης αναδιάρθρωση υπηρεσιών – αξιοποίηση του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας και των υφιστάμενων δομών.
•    Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των δομών με ανοικτές διαφανείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς (ΜΑΡΙΝΑ, ΑΚΤΑΙΟΝ, ΡΟΔΙΝΙ, ΙΑΛΥΣΙΟ, ΛΟΥΤΡΑ, ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ κλπ. ).
•    Είσπραξη των οφειλομένων στο δήμο οφειλών τελών από προηγούμενα οικονομικά έτη. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τεράστιες οφειλές στο δήμο, στη ΔΕΥΑΡ και να τίθεται ο Δήμος στην τελευταία προτεραιότητα των υποχρεώσεων και πρώτος στις απαιτήσεις, αυτών που χρωστούν στον δήμο. Κανείς μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησε οφειλές προς το Δήμο. Κανείς δεν επέβαλε μέτρα, εμείς θα το προχωρήσουμε. Τον επόμενο μήνα ο αντιδήμαρχος οικονομικών θα προσκομίσει την πλήρη κατάσταση μεγαλο-οφειλετών στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει τα μέτρα. Με απόφαση όχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ.
•    Είσπραξη της οφειλόμενης εισφοράς γης σε χρήμα από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν άγγιξε το καυτό αυτό θέμα. Εκκρεμούν 66 περιπτώσεις ξενοδοχείων. Έχουν εκτιμηθεί οι 18. Έχουμε ήδη κάνει συναντήσεις με 2 ξενοδόχους. Ρυθμίζουμε 6 περιπτώσεις που θα εισηγηθούμε σε επόμενη συνεδρίαση. Εκκρεμεί συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων. Το θέμα δρομολογείται.
•    Είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων, θα εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο Νόμος. Κανένας μέχρι σήμερα δεν τόλμησε.
•    Κοινόχρηστοι χώροι. Ήδη ψηφίσαμε το νέο κανονισμό καθορισμού  κοινοχρήστων. Να προχωρήσουμε σε καθορισμό τελών και πάνω από όλα είσπραξη αυτών.
•    Θέσεις στάθμευσης (parking) Νέο σύστημα ελέγχου και είσπραξη αυτών που δικαιούται ο δήμος.
•    Διαχείριση απορριμμάτων. Ήδη ψηφίστηκε η σύνταξη μελέτη  (master plan)  και τους επόμενους μήνες θα ψηφίσουμε ανοικτή πρόσκληση για την διαχείριση των απορριμμάτων με βάση το πόρισμα της μελέτης και τις απόψεις που θα σας ζητηθούν εγγράφως.
Επιτέλους η Ρόδος πρέπει να μπει στην διαδικασία της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και στην εξοικονόμηση τεράστιων πόρων αλλά κυρίως στην εμφάνιση μιας πόλης σύγχρονων προδιαγραφών. Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα αναπτύξω εν καιρώ. Έχουμε 5 χρόνια  μπροστά μας.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση μου ζητώ την έγκριση της εισήγησης του αντιδημάρχου οικονομικών τον οποίο ευχαριστώ για την επίπονη προσπάθεια δύο μηνών όπως και όλους τους υπηρεσιακούς, με την σιγουριά-όχι την ευχή ή την ελπίδα- ότι σύντομα θα αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου μας με την ένταξη νέων έργων, δράσεων, μελετών και με την  αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Κυρίες κύριοι συνάδελφοι ξέρετε ότι στη ζωή μου έχω μάθει στα δύσκολα και είμαι πολύ πεισματάρης. Με πολλή δουλειά, με εξορθολογισμό, με διαφάνεια, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολίτη και στον τόπο μας θα ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.

Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest