Διδυμοποίηση Πολιτιστικών Συλλόγων – Αδελφοποίηση Ευρωπαϊκών Λαών

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Γαλλική πόλη Μοντέϊγ ο Βικόντ, του νομού της Κρεζ, της Ωβέρνης στην καρδιά της Γαλλίας, που σφράγισε και εμβάθυνε το περιεχόμενο του Όρκου Φιλίας που υπέγραψαν τον Ιούνιο 2014 οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Νέοι Ορίζοντες» της Κοινότητας των Απολλώνων της Ρόδου και «Οι Φίλοι των Πύργων» του Μοντέϊγ ο Βικόντ, Γαλλίας. Η όλη δράση έγινε υπό τη στέγη και φροντίδα του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Γαλλικού Συλλόγου κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊνί, ο Δήμαρχος της Κοινότητας Μοντέϊγ ο Βικόντ κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ και Αντιπρόεδρος του συλλόγου και τα μέλη κα Μονίκ Τούρτ και το ζεύγος Στιβ και Σίλα Χαρντκάσλ.

Η επίσκεψη, η οποία διήρκεσε από 11-16/09/2015, προγραμματίστηκε γι’ αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο για να μπορέσουν οι επισκέπτες να παρευρεθούν στα «Απολλωνιάτικα Αποσπερίσματα», τις εκδηλώσεις που οργανώνονται με λαμπρότητα κάθε χρόνο από τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» αλλά και από φίλους και εθελοντές οι οποίοι βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί το πολύ γεμάτο σε επισκέψεις πρόγραμμα των Γάλλων επισκεπτών.

Η αντιπροσωπεία φιλοξενήθηκε στο Ξενοδοχείο Έλαφος, στον Προφήτη Ηλία. Επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Μεσαιωνική Πόλη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Έκθεση του Λούβρου, στην οδό Ιπποτών και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί και ένα μέρος του κήπου του Παλατιού όπου βρίσκεται το καπάκι της σαρκοφάγου του Μ.Μ. Πιερ Ντ’ Ομπισόν καθώς και του ανιψιού του Ντε Ροσφόρ. Επισκέφθηκαν επίσης τον Ιερό Ναό της Θεοτόκου στη Λίνδο και εντυπωσιάστηκαν από την Ακρόπολη της.

Ο συνδετικός κρίκος της αδελφοποίησης των συλλόγων των δυο Κοινοτήτων είναι ο Μεγάλος Μάγιστρος Πιερ ντ’ Ομπισόν ο οποίος γεννήθηκε στο Μοντέϊγ ο Βικόντ, στον Πύργο ντ’ Ομπισόν, 5ος γιος των 8 παιδιών αυτής της οικογένειας ευγενών. Στη Ρόδο ήλθε σε ηλικία 21 έτους και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Μεγάλους Μαγίστρους που πέρασαν από τη Ρόδο, καθώς αυτός ήταν επί κεφαλής των Νοσοκομειακών Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη κατά την 1η Πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων το 1480. Για την ανδρεία του αλλά και την αναστήλωση της πόλης και την ενίσχυση των οχυρωματικών έργων μετά την πολιορκία, αλλά και μετά από μια ακολουθία σεισμών, το 1489 ο Πάπας Ιννοκέντιος 8ος τον ονόμασε Καρδινάλιο και Λεγάτο της Αγίας Έδρας στην Ανατολή.

Ο Πιερ ντ’ Ομπισόν πέθανε σε ηλικία 80 ετών στη Ρόδο όπου και έζησε  το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Αυτό που τον συνδέει ιδιαίτερα με την Κοινότητα των Απολλώνων είναι η εικόνα της Παναγίας την οποία, κατά μια εκδοχή, είχε μεταφέρει στην πόλη της Ρόδου για να σώσει τον πληθυσμό από μια σοβαρή επιδημία. Για να Την ευχαριστήσει, πρόσφερε ασημένιο «πουκάμισο» που φέρει το οικόσημο του και που βρίσκεται  σήμερα στον ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Απόλλωνα.

Οι επισκέπτες από το Μοντέϊγ ο Βικόντ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σάββατο βράδυ την συναυλία με τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, από  μικρό σύνολο της Σχολής Τέττιξ, με τον κ. Γρηγόρη Νταραβάνογλου και την κα Μαρίνα Μανωλάκου, υπό την διεύθυνση του κ. Μανόλη Καρπάθιου.  Επίσης παρευρέθηκαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό αλλά και το γλέντι που ακολούθησε την παραμονή του Σταυρού.  Το πρωί της 14/09 παρακολούθησε τη λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος. Είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν με τον

κ. Νικόλαο Δεληγιάννη, Ιππότη του Τάγματος και τη σύζυγό του και τον σπουδαίο ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, απόγονο του Μεγάλου Μαγίστρου Ντελαστίκ κ. Ζαν-Μαρκ Ροζέ.

Μετά τη λειτουργία έγινε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Κοινότητας Απολλώνων παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος  με τίτλο: «Ακολουθώντας τα ίχνη των Ιωαννιτών Ιπποτών και του Μεγάλου Μαγίστρου Πιερ ντ’ Ομπισόν στη Ρόδο», παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και των υψηλών προσκεκλημένων του.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 21 παιδιά της Ε΄και  Στ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Απολλώνων. Τα παιδιά, το σχολικό έτος 2014-2015, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Ιουλίας Οικονομοπούλου έκαναν εξαιρετική δουλειά, μελέτησαν την ιστορία του Τάγματος και του Πιερ ντ’ Ομπισόν, επισκέφθηκαν τα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης και το Γαλλικό Προξενείο, εμπνεύσθηκαν, έγραψαν, φωτογράφησαν, ζωγράφισαν και έπαιξαν το πρωτότυπο και εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι που κατασκεύασαν με τη δασκάλα τους.
Μετά την παρουσίαση οι Γάλλοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το Λαογραφικό ΄Ιδρυμα.

Το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού σχολείου, όλοι οι συντελεστές απηύθυναν χαιρετισμό και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο τους τοπικούς χορούς αλλά και χορούς από όλη την Ελλάδα, από το χορευτικό εργαστήρι του Ομίλου. Επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα και τις κατασκευές των μαθητών από τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών αγιογραφίας-ξυλογλυπτικής-υφαντουργίας και ψυφιδωτού που γίνονται στο χωριό από τον πολιτιστικό σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς.

Την Τρίτη 15/09 οι Γάλλοι φίλοι των Απολλώνων και της Ρόδου πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στο Γαλλικό Προξενείο όπου τους υποδέχθηκε η Πρόξενος επί Τιμή κα Αλίκη Μοσχή, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όπου συνάντησαν την Εντεταλμένη Περιφερειακό Σύμβουλο Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Χαρούλα Γιασιράνη και την Υπεύθυνη για τα πολιτιστικά κ. Φαίδρα Σπανού. Επισκέφθηκαν επίσης τον Δήμο Ρόδου όπου τους υποδέχθηκε  ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και όπου παραχώρησαν από κοινού με το Δήμαρχο συνέντευξη τύπου. Μεταξύ άλλων, οι Γάλλοι επισκέπτες δήλωσαν την στήριξή τους για την προσπάθεια της Ρόδου να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Με την επίσκεψη αυτή οι Γάλλοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους κατοίκους των Απολλώνων, να διαπιστώσουν τα πολλά κοινά σημεία που τους ενώνουν, να απολαύσουν και να εκτιμήσουν την εξαιρετική ελληνική φιλοξενία, να γευθούν την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου και να δουν με ικανοποίηση ότι ο Όρκος Φιλίας που υπέγραψαν δεν είναι κενός περιεχομένου, αντιθέτως πραγματοποιώντας επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης να σκεφθούν πώς θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους ανοίγοντας ένα δρόμο για ανταλλαγή  προϊόντων των δυο κοινοτήτων.

Ο ρόλος  του Σπιτιού της Ευρώπης και ιδιαίτερα των Επιτίμων Προέδρων του κ. Μαριλένας Σωκιανού και κ. Άννα Χαρίτου, που συντόνισαν την επίσκεψη και  τους συνόδευσαν κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος της επίσκεψης τους, υπήρξε σημαντικός και καταλυτικός. Εκτός από την πληροφόρηση που τους παρείχαν τους βοήθησαν στην επικοινωνία τους με όλους με την μετάφραση, συζήτησαν μαζί τους νέες ιδέες και προοπτικές για το μέλλον και είναι όλοι αισιόδοξοι ότι αυτή η διδυμοποίηση θα ανανεώνεται συνεχώς μέσα από κοινές δράσεις και εκδηλώσεις που θα στερεώνουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Pin It on Pinterest