Δήμος Ρόδου και εθελοντές πρωτοστατούν στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος

Τον συντονισμό των ενεργειών για την παραμονή των προσφύγων στον προσωρινό χώρο που δημιούργησε η δημοτική αρχή στην περιοχή των Σφαγείων, είχε και σήμερα, όπως κάθε μέρα, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται εναλλασσόμενα, για πέμπτη συνεχή μέρα, στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς αρκετοί από τους πρώτους που ήλθαν στο νησί έχουν φύγει και τη θέση τους λαμβάνουν κάποιο άλλοι.

Από την πρώτη μέρα της άφιξης τους στο νησί της Ρόδου, οι πρόσφυγες, Σύροι στην πλειοψηφία τους, αλλά και Αφγανοί, είδαν στο πρόσωπο του Δημάρχου, των εθελοντών και των κατοίκων του νησιού, την ανθρωπιά και διάθεση για προσφορά και στήριξη, ώστε να απαλύνουν τις δύσκολες στιγμές και το δράμα που βιώνουν τους τελευταίους μήνες.

Ο καθαρισμός, η συνεχής βελτίωση των εγκαταστάσεων στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων και κυρίως η εξασφάλιση της σίτισης τους από το Συσσίτιο του Δήμου Ρόδου και από χορηγίες ξενοδόχων και επιχειρηματιών, επωνύμων και ανωνύμων, αποτελούν το κύριο μέλημα των υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες συνδράμουν δεκάδες εθελοντές, οι CBR με επικεφαλής και συντονιστή τον πρόεδρο τους Κ. Μαντικό, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Από την προηγούμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου έχουν φιλοξενηθεί στον προσωρινό χώρο, καθημερινά, από 70-130 πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

«Ο καθορισμός προσωρινού χώρου φιλοξενίας των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών στο ακίνητο του Δήμου στα παλαιά Σφαγεία, που κατακλύζουν κατά εκατοντάδες τα νησιά μας, σε καθημερινή βάση, αποτελεί την ιδανικότερη λύση, καθώς πέραν από την προσφορά στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, που αποτελεί και πρωταρχικό μέλημα μας, αποφεύγονται και τυχόν επεισόδια που συναντάμε σε άλλους τόπους προσέλευσης μεταναστών. Επίσης, δεν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα πάρκα και τους δρόμους μετατρέποντας πολλά σημεία σε κατασκηνώσεις, όπως έχουμε δει να γίνεται σε άλλες πόλεις» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδιάκος και συμπληρώνει:
«θα πρέπει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους ανεξαιρέτως τους εθελοντές, που έχουν σταθεί αρωγοί στο έργο της δημοτικής αρχής, αλλά και τους κατοίκους που δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ρόδου».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους μας από το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, όπως ο Μουσταφάς και τα άλλα παιδιά που τα αγκαλιάσαμε με αγάπη, από την πρώτη στιγμή που ήλθαν στο νησί» αναφέρει ο δήμαρχος και τονίζει: «να επισημάνω την παντελή έλλειψη του κράτους και των μηχανισμών οι οποίοι όχι μόνο δεν συνέδραμαν με κάποιο τρόπο, αλλά αγνοούν και το γεγονός ότι, το θέμα της δημιουργίας προσωρινού χώρου διαμονής των προσφύγων στη Ρόδο, μέχρι και την μετεπιβίβαση τους, δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο νησί ή πόλη της Ελλάδος».

Pin It on Pinterest