Κάποτε οι καλοί τρόποι είχαν να κάνουν μόνο με το άνοιγμα της πόρτας σε μία γυναίκα ή να είναι κάποιος ντυμένος ανάλογα την περίσταση. Tώρα πια όμως η τεχνολογία έχει κατακλύσει τη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, καλούς τρόπους δεν χρειάζεται να έχει κανείς μόνο στο τραπέζι ή στις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις αλλά ακόμα και στο διαδίκτυο.
Καλά ακούσατε! Ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον τους δικούς τους κανόνες και καλούς τρόπους. Ποια πράγματα, λοιπόν, επιτρέπονται και ποια όχι στο Facebook; Ακολουθούν τα 5 «ναι» και τα 5 «όχι» του Facebook.
Ναι
Προτιμήστε να στείλετε προσωπικό μήνυμα και όχι να γράψετε στον τοίχο κάποιου.
Όσο κι αν σας αρέσει να μοιράζεστε κάποια πράγματα με τους διαδικτυακούς σας φίλους, εκείνοι μπορεί να μην εκτιμήσουν το γεγονός ότι θέλετε να συζητήσετε για το προηγούμενο βράδυ που μεθύσατε ή χορεύατε χωρίς σταματημό μέχρι το ξημέρωμα.
Σκεφτείτε καλά πριν ποστάρετε οτιδήποτε, είτε στο δικό σας προφίλ, είτε στο προφίλ κάποιου άλλου.
Όταν έχετε πολλούς φίλους στο Facebook, σίγουρα κάποιοι από αυτούς είναι απλά γνωστοί σας. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, όπως που βγαίνετε και με ποιους.
Πάρτε τηλέφωνο
Εάν κάποιος έχει γενέθλια και είναι κοντινός σας άνθρωπος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να του ευχηθείτε είναι να τον πάρετε τηλέφωνο και όχι να του γράψετε ένα «χρόνια πολλά» στον τοίχο του.
Να απαντάτε στα σχόλια που σας κάνουν, ειδικά αν περιέχουν ερώτηση
Από τη στιγμή που επιλέγετε να αναρτήσετε κάτι στο προφίλ σας και κάποιος σας γράφει ένα σχόλιο, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του απαντήσετε. Άλλωστε, το ίδιο δεν θα περιμένατε κι εσείς σε αντίστοιχη περίπτωση;
Αποφύγετε να κάνετε σχόλια σε κάθε ανάρτηση που βλέπετε
Μπορείτε να έχετε τους φίλους σας υπό στενή παρακολούθηση, αλλά δεν χρειάζεται να το καταλάβουν, κάνοντας σχόλιο σε οτιδήποτε αναρτούν στη σελίδα τους.
Όχι
Μην στέλνετε αίτημα φιλίας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε
O αριθμός των φίλων που έχετε στο Facebook δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική σας κοινωνική ζωή, οπότε μην προσπαθείτε να αυξήσετε των αριθμό τους, κάνοντας αίτημα φιλίας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, ακόμα κι αν αυτό γίνεται για επαγγελματικούς λόγους.
Μην κάνετε tag τους φίλους σας σε φωτογραφίες που δεν τους κολακεύουν
Μπορεί εσείς να έχετε βγει πολύ καλοί σε μία ομαδική φωτογραφία που βγάλατε με τους φίλους σας, αλλά εάν εκείνοι είναι σαν να ξύπνησαν μόλις από το χειρότερο μεθύσι τους δεν υπάρχει κανένας λόγος για να «ανεβάσετε» αυτή τη φωτογραφία σας. Όσο άνετος κι αν είναι κάποιος με την εμφάνισή του και με τον τρόπο που προβάλει τον εαυτό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εσείς οφείλετε να έχετε τακτ.
Μην μοιράζεστε συνεχώς προσωπικές σας στιγμές ή πληροφορίες
Δεν χρειάζεται να ανακοινώνετε στους διαδικτυακούς σας φίλους τι κάνετε και που πάτε κάθε στιγμή της ημέρας, ούτε να εκφράζετε την άποψή σας σχετικά με οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας. Μερικά πράγματα μπορείτε να τα κρατήσετε και για τον εαυτό σας.
Μην βγάζετε τον θυμό σας σχετικά με τη δουλειά στο Facebook
Εάν το αφεντικό σας, σας έβαλε να δουλέψετε υπερωρίες ή σας θύμωσε για οποιοδήποτε λόγο δεν χρειάζεται να το γράψετε στον τοίχο σας. Μπορεί το αφεντικό σας να μην έχει λογαριασμό στο Facebook (ή να έχει και να μην το γνωρίζετε), αλλά σίγουρα έχει κάποιος από τους συναδέλφους σας ή και το μελλοντικό σας αφεντικό, οπότε φροντίστε να μην εκθέσετε τον εαυτό σας και την επαγγελματική σας αξιοπιστία.
Μην ποστάρετε τυποποιημένα status (chain status updates)
Θυμάστε εκείνα τα τυποποιημένα email στα οποία έπρεπε κάποιος να τα στείλει σε 10 φίλους του, αλλιώς θα είχε 20 χρόνια κακή τύχη; Τέτοιου είδους status μπορεί να συναντήσει κανείς πλέον και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπως ίσχυε στα emails, έτσι και στο facebook, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζετε την αλυσίδα. Στο υποσχόμαστε ότι δεν θα έχετε ούτε μία μέρα κακής τύχης, κι αν έχετε, σίγουρα δεν θα είναι επειδή δεν ποστάρατε ένα τέτοιο status.
πηγή: huffingtonpost.gr