Από τη Λέρο έως το μακελειό του Παρισιού, η διαδρομή του διαβατηρίου

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνουν ότι μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων έφερε το διαβατήριο ο κάτοχος του οποίου είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο, διαψεύδοντας γαλλικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δεύτερο ύποπτο, τα δακτυλικά αποτυπώματα του οποίου είναι στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών.

Ο ύποπτος τζιχαντιστής φέρεται να ναυάγησε κοντά στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, και μαζί με άλλους πρόσφυγες μεταφέρθηκε στην Κάλυμνο, επειδή δεν υπήρχε δρομολόγιο πλοίου από τη Λέρο, και από εκεί πήρε το πλοίο για τον Πειραιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιβεβαίωσε από το Σάββατο ότι ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι, πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ο κάτοχος του διαβατηρίου «ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».

«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες, από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, που δημοσιεύει η σερβική Blic, ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου με το όνομα Αχμάντ Αλμοχαμάντ, που βρέθηκε δίπλα σε έναν από του δράστες του μακελειού στο θέατρο Bataclan, ταξίδεψε από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, όπου έκανε αίτηση για άσυλο, λίγο μετά την άφιξή του στις 7 Οκτωβρίου. Από εκεί φαίνεται ότι συνέχισε το ταξίδι του προς Κροατία και Αυστρία για να καταλήξει κάποια στιγμή στη Γαλλία, Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για να εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

«Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο», αναφέρει το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωσή του.

«Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού» προστίθεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κροατικού Τύπου, ο κάτοχος του διαβατηρίου ταυτοποιήθηκε από τις κροατικές αρχές στις 8 Οκτωβρίου στη συνοριακή διάβαση στο Οπάτοβατς.

Οι ελληνικές Αρχές δεν αποκλείουν πάντως το συριακό διαβατήριο να άλλαξε χέρια πριν από τις επιθέσεις.

Ακόμη, αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στο CBS ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό, καθώς δεν περιέχει τους σωστούς αριθμούς για να πρόκειται για νόμιμο διαβατήριο της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου.

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες

Εν τω μεταξύ οι γαλλικές Αρχές ταυτοποίησαν έναν από τους δράστες του μακελειού στο Bataclan. Πρόκειται για τον Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι, κάτοικο του προαστίου Σαρτρ (Chartres), νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Αναγνωρίστηκε μέσω αποτυπώματος από ένα κομμένο δάχτυλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου ανακρίθηκαν από την Αστυνομία ο πατέρας και ο αδελφός του και έγιναν έρευνες στα σπίτια των συγγενών του.

Ο 34 χρονος αδελφός του δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ήλθε σε επαφή με τις Αρχές με δική του πρωτοβουλία και πως δεν είχε επαφή με τον αδελφό του εδώ και χρόνια.

Ο Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι ήταν γνωστός στις Αρχές για τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές του θέσεις, ωστόσο δεν είχε συνδεθεί με κάποια έρευνα που να αφορούσε τρομοκρατική δράαση, δήλωσε το Σάββατο ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Newsroom ΔΟΛ

Pin It on Pinterest