Ένταση στο Αιγαίο: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού πολεμικού σκάφους

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι – Τουρκικό πολεμικό πλοίο μέσα στο πεδίο βολής στην Άνδρο

Οι Τουρκικές προσκλήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ιδιαίτερα, τις τελευταίες ημέρες. Οι καθημερινές εναέριες αλλά και θαλάσσιες παραβιάσεις αλλά και η επιμονή της Τουρκίας να “διατάζει” το Barbaros να παραμένει στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, χτύπησαν “συναγερμό” χθες στο Πεντάγωνο. Κι ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις Βρυξέλλες, ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ έδιναν εντολή έκτακτης και άμεσης ενεργοποίησης της Μονάδος «Δ».  Καθόλου τυχαία και εξαιρετικά σοβαρή  η επιχείρηση, αφού για πρώτη φορά έπεσαν…πραγματικά πυρά σε απόσταση “αναπνοής” των δύο “αντίπαλων” στόλων.

Οπως έγραψε χθες η prionokordela, έγινε άμεση ενεργοποίηση της Αεράμυνας σε ολόκληρη τη Χώρα, μετά από εντολή ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου.

8 big 1024x682

Το συμβάν μπορεί μέχρι πρότινος, να μην πήρε διαστάσεις, αλλά σήμερα, όλοι γνωρίζουν πως η εντολή από άνωθεν είχε σοβαρό λόγο εκτέλεσης. Τι ακριβώς συνέβη;

Kατά τη διάρκεια της Άσκησις «Καταιγίς» 2015, οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια της πρόκλησης, όταν ένα πλοίο τους (Cadarli) εισήλθε τρεις φορές στο πεδίο βολής της Άνδρου.

AA

Το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε σήμα προειδοποίησης, αλλά αυτό έπεσε στο κενό. Ο Τούρκος κυβερνήτης, ισχυρίστηκε ότι δεν αναγνωρίζει το πεδίο βολής.

Την τρίτη φορά όμως, μετά από εντολή, όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές, υπήρξε προειδοποιητική βολή από δικό μας πλοίο και οι Τούρκοι αποχώρησαν.

KOTS

Προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό σκάφος

Την άσκηση παρακολουθούσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδεύοντας τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, παρακολούθησε φάση της Άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 15», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο.

aw 1024x585

Στην άσκηση μετέχουν, το σύνολο των διαθεσίμων Μονάδων του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, Μονάδες του Στρατού Ξηράς, Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος».

Η πρόκληση συνεχίζεται αφού το τουρκικό πλοίο και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία (μία κορβέτα και μία πυραυλάκατο) παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρου.

tourkika maxhtika

Εναέριες χθεσινές (9/6) παραβιάσεις

Σε (ΝΑΤΟΪΚΉ δήθεν Αποστολή ανθυποβρυχιακού Πολέμου) στο Διεθνή Εναέριο Χώρο το Τούρκικο CN-235 μπαινόβγαινε χθες στο «FIR Αθηνών απο την ώρα που μπήκε στο κεντρικό Αιγαίο προκαλώντας !

Το Α/ΤΑ δεν αποφάσιζε να στείλει στην περιοχή μαχητικά περιμένοντας να εμφανιστεί ο γνωστός Τούρκικος σχηματισμός που τελευταία ακολουθεί τη γνωστή διαδρομή !

Η προκλητικότητα των Τούρκων όμως (16 παραβιάσεις του ΕΕΧ) ανάγκασε το Α/ΤΑ να απογειώσει ένα ζεύγος Φαντασμάτων που βρίσκονταν στη νήσο Σκύρο για άλλη Αποστολή ,τα Ελληνικά έφτασαν σε ελάχιστο στη περιοχή και περιέλαβαν το Τούρκικο που την έκανε νότια με αναταράξεις για το DALAMAN λές και ήταν μαχητικό !

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 1
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 1
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 16
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εν τω μεταξύ, σήμερα 10/6/2015, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έκανε παράβαση του FIR Αθηνών, ενώ προέβη σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

BB1

Στη Κύπρο

Η Αγκυρα με μια ακόμη NAVTEX 556/15 παρατείνει την παρουσία του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa και των δύο συνοδευτικών του, μέχρι τις 15 Αυγούστου, για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, στο όριο της κυπριακής υφαλοκρηπίδας (σε σημείο που ελέγχεται από το ψευδοκράτος) και στη νοητή γραμμή μεταξύ Aκαμα και της απέναντι τουρκικής ακτής.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η φωτιά ακόμα δεν έχει σβήσει…

πηγή: newsbomb.gr

Pin It on Pinterest