Προκόπης Παυλόπουλος, η επιλογή της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, είναι η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η δεύτερη καλύτερη “καραμανλική” επιλογή και η “επστροφή” σε γνώριμα λημέρια

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιλογή της για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή.

“Χρειαζόμαστε έναν ΠτΔ με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στη κοινωνία όσο και στη βουλή, που θα τον εκλέξει και θα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η επιστροφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος “επιστρέφει” στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς είχε διατελέσει Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου.

Ήταν επίσης στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και αποτέλεσε για τον Τσίπρα τη δεύτερη καλύτερη (καραμανλική) επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφιος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968. Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.

Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974, όπως αναφέραμε, διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA  και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.  Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

πηγή: news247.gr