Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τις αμοιβές των γιατρών στην έκδοση πιστοποιητικών υγείας για την απόκτηση και ανανέωση αδειών οδήγησης

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Μεταφορών, κ. Μ. Παπαδόπουλο, αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποχή των γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι με το Γραφείο Συγκοινωνιών για την έκδοση πιστοποιητικών υγείας που αφορά στην απόκτηση ή ανανέωση της άδειας οδήγησης.

Με νεώτερη απόφαση καθορίστηκε το ποσό των 10 ευρώ, για εξέταση σε παθολόγο και οφθαλμίατρο, ποσό που οι γιατροί θεωρούν εξευτελιστικό αφού με τις κρατήσεις, το συνολικό ποσό που τους αναλογεί είναι 6 ευρώ.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν το παράβολο που εισπράττει το κράτος για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης να ανέρχεται στα 50 ευρώ και ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρος να αμείβονται με 10 ευρώ, όντας υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν και μια σειρά εξετάσεων, που να πιστοποιούν ότι μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό υγείας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κόνσολα προς τον Υφυπουργό Μεταφορών, έχει ως εξής:

Κύριε Υφυπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου είναι ο πρώτος που αντέδρασε στο νέο κανονιστικό πλαίσιο αμοιβών των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τα κατά τόπους γραφεία συγκοινωνιών, για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας που αφορά στην απόκτηση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Θεωρώντας εξευτελιστική την αμοιβή των 10 ευρώ για τα μέλη του (που, ουσιαστικά, αν αφαιρέσει κανείς τις κρατήσεις είναι 6 ευρώ) αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία. Τα μέλη του, που είναι συμβεβλημένα με το Γραφείο Συγκοινωνιών, δεν εκδίδουν πλέον πιστοποιητικά ούτε εξετάζουν πολίτες.

Με δεδομένο ότι υπάρχει το παράβολο των 50 ευρώ για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, και οι αμοιβές των γιατρών που εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά υγείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρος πραγματοποιούν μια σειρά από εξετάσεις για να εκδώσουν αυτό το πιστοποιητικό και η αμοιβή των 6 ευρώ θεωρείται εξευτελιστική για τους ίδιους.

Με δεδομένο ότι απαιτείται διαφάνεια και με ζητούμενο τις αδιάβλητες και αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησης για την απόκτηση και ανανέωση άδειας οδήγησης, οι συμβεβλημένοι γιατροί πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αμοιβές για να αναλαμβάνουν και την ευθύνη έκδοσης πιστοποιητικού υγείας.

Αναμένω την προσωπική σας παρέμβαση.

Pin It on Pinterest