Κοινό ψήφισμα σωματείων Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου και Καθαριότητας για τη σημερινή απεργία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιστράτευση και των απεργών της ΔΕΗ, ύστερα από μία ακόμα επιστράτευση εργαζομένων αλλά και μία δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε για πολλοστή φορά παράνομο έναν απεργιακό αγώνα, διαρροές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως συζητούν εκ νέου για κυβερνητική παρέμβαση στη δράση των σωματείων. Η κυβέρνηση μεθοδεύει ώστε η απεργία να αποφασίζεται από τα πρωτοβάθμια σωματεία με τη σύμφωνη γνώμη του 50+1% των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στο συνδικάτο και όχι απ’ τις διοικήσεις ή αυτούς που συμμετέχουν στα σωματεία και στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Στόχος κάθε τέτοιας συζήτησης που ανοίγει αλλά και των αξιώσεων που προβάλλονται για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης είναι να αποδυναμώσουν και να αφοπλίσουν τα συνδικάτα, να παραδώσουν αιχμάλωτους και ανοργάνωτους, τους εργαζόμενους στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων . Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διαρκή επιφυλακή για να μην περάσουν οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την σημερινή μας απεργία, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα αντιστεκόμαστε στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ , των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και τομέων που μέχρι σήμερα παρέμεναν στην ευθύνη του κράτους και των δήμων.

Με την αξιολόγηση με τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από το 1994 , ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τους ΟΤΑ. Είναι ψέμα ότι αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αξιολογούνται για την σειρά της απόλυσης και την υπακοή τους στην αντιλαϊκή επέλαση.

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για το λαό και τη νεολαία. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Ο στόχος τους είναι να βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την κρίση χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους, αντίθετα θέλουν να τα αυξάνουν συνεχώς. Γι’ αυτό ισοπεδώνουν τα πάντα, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετατρέπουν τη μόρφωση και την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα, αρπάζουν ως φιλέτα κερδοφορίας τη δημόσια περιουσία, τις παραλίες, τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ, το νερό, τα σκουπίδια κλπ…

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει στην ομηρία, στην τρομοκράτηση και στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Θέλει να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα και να ανοίξει το δρόμο παραπέρα, για να διεισδύσουν ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι  σε  τομείς – φιλέτα.

Απελευθέρωσαν επί της ουσίας τις απολύσεις και τώρα ανακυκλώνουν τους ανέργους με τα ευρωενωσιακής έμπνευσης προγράμματα σύγχρονης σκλαβιάς. Με τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων, τον  «βούρδουλα» και τη βία της αξιολόγησης, συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο στοχεύουν να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στους Δημόσιους Υπάλληλους και το λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα ένα κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Όλα αυτά τα μέτρα, όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν, είτε δεν έχουν Μνημόνια και Τρόικα, είτε βρίσκονται σε φάση κρίσης, είτε σε φάση ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά δεν οφείλονται στο χρέος και δεν απορρέουν από τα Μνημόνια. Είναι μέτρα προαποφασισμένα, ώστε να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι .

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Αν δεν ανατρέψουμε την πολιτική τους.

Η απόκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής προϋποθέτει, γερά σωματεία με ταξική γραμμή πάλης ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος της. Προϋποθέτει τη δραστήρια συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων και στον αγώνα! Ενότητα στην πάλη για τα συνολικά δικαιώματά μας και όχι απλά για να αλλάζουν χρώμα οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Προϋποθέτει γερή λαϊκή συμμαχία με τα στρώματα που πλήττονται και σύγκρουση με την ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η στάση σας απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα που δεχόμαστε να είναι και ανάλογη των περιστάσεων. Κανένα συνδικάτο χωρίς την στήριξη των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλη αυτή την επίθεση. Η δύναμή μας είναι η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε :

  • Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14.
  • Να μην δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, στη βαθμολογία με ποσόστωση, που οδηγεί σε απολύσεις εργαζόμενων .
  • Να μην συμμετέχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση.
  • Να μην προχωρήσει κανένας επανέλεγχος συμβάσεων, που θα οδηγήσει σε απολύσεις.
  • Καμιά απόλυση. Σταθερή , μόνιμη για όλους .
  • Ούτε πόντο πίσω από το αίτημα για 1400 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ΄ το εφάπαξ και τα ταμεία. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.

Pin It on Pinterest