“Κανένα νησί χωρίς δομή ΕΚΑΒ. Κανένας νησιώτης χωρίς πρόσβαση στη δημόσια ΥΓΕΙΑ”

«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στο ΚΘ Λέρου: Κανένας εργαζόμενος απολυμένος. Κανένα νησί χωρίς δομή ΕΚΑΒ. Κανένας νησιώτης χωρίς πρόσβαση στη δημόσια ΥΓΕΙΑ»

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΘ Λέρου και τη διαθεσιμότητα 14 εργαζομένων του Νοσοκομείου του νησιού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πρακτική της αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα. Μετά τη συρρίκνωση των ΚΥ στα μικρά νησιά του Αιγαίου, προχωράει στη συστηματική διάλυση και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, τη στιγμή που οδηγοί και πληρώματα ασθενοφόρων τίθενται σε κινητικότητα χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η αντίστοιχη μονάδα ΕΚΑΒ στο ίδιο νησί. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής του υπουργείου Υγείας: η Λέρος. Μια απόφαση που απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο το δημόσιο νοσοκομείο, καθώς θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, ανοίγοντας έτσι παράθυρο σε ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών υγείας.

Ξεδιάντροπα και αλαζονικά ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται με καμάρι ότι η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει ένα περίπου μήνα. Ως τότε δε μας λέει ο υπουργός αν αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη ότι κανείς κάτοικος της Κω, της Καλύμνου της Λέρου και της Πάτμου δεν θα χρειαστεί τις υπηρεσίες ενός ασθενοφόρου.

Είχαμε έγκαιρα προβλέψει και αναδείξει το πρόβλημα όταν αυτό περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του ΠΕΔΥ, οπότε και καταγγείλαμε την πρακτική αυτή, η οποία αφήνει ουσιαστικά σχεδόν ολόκληρη τη νησιωτική χώρα χωρίς ασθενοφόρα και παροχή πρώτων βοηθειών στο χώρο του ιατρικού συμβάντος. Στα Δωδεκάνησα αυτό συμβαίνει σχεδόν σε ΟΛΑ τα νησιά μας πλην της Ρόδου, καθώς το ΕΚΑΒ υφίσταται μόνο σε αυτή.

Σήμερα, όσοι όψονται να μας δείξουν το ενδιαφέρον τους, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο και να αναρωτηθούν πότε ουσιαστικά ασχολήθηκαν και στήριξαν τους συνανθρώπους τους που σήμερα πλέον στερούνται στοιχειώδεις παροχές υγείες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της στη διαχείριση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας στα μικρά νησιά, καταστρατηγεί τη νησιωτικότητα, προκαλεί την τοπική κοινωνία, επιδεινώνει την κοινωνική κρίση, οδηγεί σε πλήρη λειτουργική κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ στη νησιωτική χώρα.

Σε αυτή την κατάσταση, στηρίζουμε ενεργά τους πολίτες και το προσωπικό του ΚΘ Λέρου, αλλά και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου με το ίδιο πρόβλημα, στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαναπτυξιακή, μια αντικοινωνική και αντινησιωτική απόφαση, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα δημογραφικά αλλά και τα άλλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου.

Ζητούμε, λοιπόν, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στην Υγεία, το αυτονόητο: την αναβάθμιση των ιατρικών μονάδων στα Δωδεκάνησα, την ανασυγκρότηση των δομών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που οφείλουν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.»

Pin It on Pinterest