Τελετή βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών της Γ΄ Λυκείου των σχολείων της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων


Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας της Λέσχης Λάιονς Ρόδου στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών της Γ΄ Λυκείου, μια ευχάριστη εξέλιξη έλαβε χώρα στις εκδηλώσεις, του διημέρου 30 και 31 Ιανουαρίου 2016.
Φέτος, ικανοποιώντας επιθυμία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, πέραν των μαθητριών/μαθητών από τα σχολεία της Δωδεκανήσου, κλήθηκαν να βραβευτούν και οι μαθήτριες / μαθητές από τα σχολεία των Κυκλάδων.
Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Metropol, με συνδιοργάνωση της Λέσχης Λάιονς Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τα μέλη της Λέσχης: Ευαγόρα Νικολάου, Πρόεδρο της Επιτροπής και Κώστα Παπαμανώλη, Βλάση Τσίννα, Δημήτρη Δημητριάδη, Νίκη Βιττώρια, Άρη Δημόπουλο, Ιωάννη Ζαννετάκη, Αθανάσιο Κοσσιώρη, Χρήστο Μπάρδο, Χαράλαμπο Παλογιαννίδη, Ιωάννα Τσάρπα και Ιωάννη Χατζηλαζάρου μέλη της Επιτροπής, με τη συνεργασία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου «Δια Βίου Μάθησης» κ. Άγγελου Ανανία, άρχισε τις επαφές με τα σχολεία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τον Σεπτέμβριο. Τα μέλη της Επιτροπής εργάστηκαν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να φέρουν σε πέρας το έργο της επικοινωνίας με τα Λύκεια των δυο Νομών και τον συντονισμό των 51 παιδιών, που κλήθηκαν να βραβευθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι 30 από τα παιδιά που βραβεύτηκαν προέρχονται από νησιά εκτός Ρόδου, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Για όλα τα παιδιά που ήλθαν από νησιά εκτός Ρόδου, και τα οποία συνοδεύονταν με ένα τουλάχιστο συνοδό, η Οργανωτική Επιτροπή ανέλαβε τη μετακίνηση τους και τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο της Ρόδου, καθώς και την μετακίνησή τους από και προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο και την ενημέρωση και μεταφορά τους στους τόπους των εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και ξενάγηση στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά του συγγραφέα Θεοφάνη Μπογιάννου.
Το Σάββατο βράδυ, η Λέσχη δεξιώθηκε στο Ξενοδοχείο Rodos Palace όλα τα παιδιά με τους γονείς τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών της Ρόδου. Ήταν μια συγκινητική βραδιά.
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο κινηματοθέατρο Metropol η τελετή βράβευσης. Η παρουσία των επισήμων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πανοσιολογιότατος πατέρας Αντώνιος, οι Βουλευτές κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτριος Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος «Δια Βίου Μάθησης» κ. Άγγελος Ανανίας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Στέργος Παρδαλός και κ. Άννα Ζωάννου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών.
Υψηλού επιπέδου ήταν φέτος και η παρουσία της εκπαιδευτικής Κοινότητας. Παρέστησαν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου, η Προϊσταμένη Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Δρ. Τσαμπίκα Καράκιζα, ο Σχολικός Σύμβουλος μαθηματικών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Δρ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, καθηγητές εκπρόσωποι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» και του «Κολλεγίου Ρόδου», τα οποία παρουσίασαν αξιόλογα καλλιτεχνικά προγράμματα, και πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί.
Από τις Λαϊονικές Αρχές, παρέστησαν ο Αντικυβερνήτης των Λάιονς Νοτίου Ελλάδας κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, η προηγούμενη Κυβερνήτης Πέννυ Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος Ζώνης κ. Άρης Δημόπουλος, πρόεδροι και αξιωματούχοι Λεσχών.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, χαιρέτησε την παρουσία παιδιών από νησιά των Κυκλάδων και ανέφερε ότι αποτελεί στόχο της Λέσχης, την επόμενη χρονιά να συμμετάσχουν μαθητές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που έχει επιτευχθεί για τα Δωδεκάνησα.
Αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης, τόνισε την αξία που έχει η επιβράβευση της «Αριστείας» και το όφελος που θα έχει μακροχρόνια η χώρα μας αν αξιοποιήσει αυτά τα παιδιά, κάτι που κάνουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες.
Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο κόστος των εκδηλώσεων λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού παιδιών και συνοδών τους από τα νησιά. Παρόλο που οι εκδηλώσεις αποτελούν συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια, είναι σημαντική η παρουσία χορηγών. Η προθυμία των χορηγών να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια, φανερώνει την καταξίωση των εκδηλώσεων βράβευσης και είναι ακόμη μια απόδειξη της ελπίδας, που έχει η κοινωνία σε αυτά τα παιδιά «τους πρώτους των πρώτων». Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Λέσχης στους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης, και ειδικότερα:
1. Στο μέλος της Λέσχης Ιωάννη Χατζηλαζάρου, Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Ομίλου Ξενοδοχείων «H Hotels Collection», για την πρόθυμη και σημαντική συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
2. Στον κ. Ευθύμιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος κάθε χρόνο διαθέτει την αίθουσα του METROPOL MULTICINEMA δωρεάν.
3. Στο Ξενοδοχείο Rodos Palace για τη στήριξη των εκδηλώσεων βράβευσης.
4. Στις τουριστικές σχολές ΑΝΚΟ, υπό τη διεύθυνση του μέλους της Λέσχης Λάιονς Κω, κ. Στεργίας Έψιμου, που προσέφερε το πλούσιο μπουφέ στο τέλος της εκδήλωσης.
5. Στην εταιρία BLUE STAR FERRIES και στο Κεντρικό πρακτορείο Ρόδου «SKEVOS TRAVEL», για την προσφορά δωρεάν εισιτηρίων μετακίνησης των παιδιών και συνοδών τους από τα νησιά στα οποία προσεγγίζουν τα καράβια της εταιρείας.
6. Στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για την πολύπλευρη τεχνική στήριξη και την προετοιμασία και παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος.
7. Στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ» για την προετοιμασία και παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος.
8. Στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου για την εξαιρετική παρουσία της «Ευρωπαϊκής χορωδίας» του.
9. Στη «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΩΝ» του μέλους της Λέσχης Γεωργίου Αλεξανδρίδη.
10. Στη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ», για την παραχώρηση λεωφορείου, για τις μετακινήσεις των μαθητών και των συνοδών τους από τα νησιά.
11. Στον συγγραφέα Θεοφάνη Μπογιάννο για την ευγενική προσφορά του να ξεναγήσει τους μαθητές και τους συνοδούς τους και να προσφέρει ένα από τα βιβλία του με ονομαστική αφιέρωση, σε κάθε παιδί που βραβεύτηκε.

Εντύπωση προκάλεσε το σημαντικό έργο της Λέσχης Λάιονς Ρόδου, που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Παύλο Μπακίρη, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο διαχρονικό έργο της Λέσχης, όσο και στους τρεις πυλώνες της δικής του θητείας, που είναι:
Προσφορά στην υγεία, με σημαντικότερο τον στόχο εγκατάστασης αυτόματων εξωτερικών απινιδιστών σε όλα τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και την εκπαίδευση ικανού αριθμού ατόμων, που να μπορούν να τους χειριστούν. Η Δράση ξεκίνησε ήδη από τη Νίσυρο και θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά και στα απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Λέσχη Λάιονς Κω.
Κοινωνική Αλληλεγγύη, με προσφορές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα συσσίτια, σε άπορες οικογένειες, στους πρόσφυγες και όπου αλλού μας επιτρέπουν οι δυνατότητες της Λέσχης.
Κοντά στους νέους, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Μια εκδήλωση, η οποία ενέβασε πολύ ψηλά το κεφάλαιο της «Αριστείας» των νέων, κάτι που τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους εκπροσώπους της Πολιτείας και των τοπικών Αρχών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο επίτιμος Οικονομικός διπλωμάτης της Χώρας μας κ. Φώτης Μανουσάκης. Ο κ. Μανουσάκης, ένας πραγματικά ξεχωριστός Δωδεκανήσιος, με μια εξαιρετική ομιλία, καθήλωσε το ακροατήριο και μίλησε στην ψυχή των παιδιών. Αξίζει να αναφερθεί το τέλος της ομιλίας του, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους νέους είπε:

… «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να γνωρίσω κάποιες σκέψεις μου σαν φίλος προς φίλους από το φιλόξενο αυτό βήμα. Μια μεγάλη κυρία των Αμερικανικών γραμμάτων, η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου που δεν ήταν Ελληνίδα ήταν μια έγχρωμη από τον Αμερικανικό Νότο είπε «a solitary dream can transform million of realities», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι ένα όνειρο από μόνο του μπορεί να αλλάξει εκατομμύρια πράγματα στην ζωή μας.
Είναι πολύ σημαντικό και περισσότερο τώρα, που κτίζετε το μέλλον σας να έχετε όνειρα και φιλοδοξίες. Θα πρέπει να είσθε σε εγρήγορση, να είσθε γεμάτοι από περιέργεια, να ρωτάτε και να επιμένετε αν οι απαντήσεις που παίρνετε δεν σας ικανοποιούν, να διαβάζετε πολλά, να εμβαθύνετε τις γνώσεις και την κρίση σας, να βλέπετε μακριά, να οραματίζεστε τον εαυτόν σας στο απώτερο μέλλον, να σκιαγραφείτε τον εαυτόν σας σε ρόλους και να θέτετε ερωτήματα του τύπου «θα είμαι ευτυχής αν κάνω την εργασία αυτή, αν κάνω την Α ή τη Β επιχείρηση, αν ακολουθήσω τη μια ή την άλλη επιστήμη». Η αναζήτηση αυτή έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, πως διαμορφώνοντας την εικόνα του εαυτού σας στο μέλλον ξεκαθαρίζετε στο μυαλό σας μερικά βασικά ερωτήματα, για το ποιοι είσθε και που θέλετε να πάτε.
Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, στην εποχή της αέναης ροής πληροφοριών των οποίων όμως η ποσότητα, θα συμφωνήσετε μαζί μου, δεν συνοδεύεται απαραιτήτως και από ποιότητα. Ο καταιγισμός πληροφοριών που δέχεστε δεν πρέπει να σας αποτρέπει να διαμορφώνετε την εικόνα, που επιθυμείτε να έχει η ζωή σας στο μέλλον. Όλοι χρειαζόμαστε ένα νήμα, που θα μας κρατεί τουλάχιστο στην κατεύθυνση, που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Σε αυτή τη διαδικασία περισυλλογής πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την ευχέρεια να σκεφθεί ελεύθερα και δημιουργικά. Και για να χρησιμοποιήσω μια φράση του συρμού θα πρέπει η σκέψη σας να κινηθεί έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο, «out of the box», και πέρα από την βολή σας. Μόνο έτσι θα βρείτε το καινούργιο και θα νοιώσετε την αίσθηση της δημιουργίας.
Και κάτι ακόμα, να μην ξεχνάτε ποτέ πως στη διαμόρφωση της μελλοντικής εικόνας του εαυτού σας θα πρέπει να βλέπετε όσο γίνεται υψηλότερα και μακρύτερα. (Think big, and don’t listen to the people who tell you can’t be done, life is too short to think small).
Από τη στιγμή όμως που θα έχετε καθαρή τη μελλοντική σας εικόνα, θα πρέπει να συγκεντρωθείτε στην επίτευξη των στόχων σας. Και για να το κάνω πιο παραστατικό, η συγκέντρωση σας πρέπει θα είναι παρόμοια με τη βολίδα, που ακολουθεί τον θερμαινόμενο στόχο!
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή που η ταχύτητα και η διάχυση της πληροφορίας κάνουν όλο και μικρότερο το παγκόσμιο χωριό που ζούμε, για αυτό οφείλετε να σκέφτεστε σε όρους παγκοσμιοποίησης (και όχι ομφαλοσκόπησης), να είστε ανοικτοί σε νέες ιδέες, να είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε για να γνωρίσετε άλλες κουλτούρες, να σπουδάσετε και να εργαστείτε, αν αυτό απαιτούν οι συνθήκες, και σε άλλες χώρες.
Θα μου πείτε τώρα η Ελλάδα έχει βαθιά οικονομική κρίση και σεις μας λέτε «think big»! Ναι γιατί έτσι θα κτυπήσουμε την κρίση, γιατί έτσι θα αποδείξουμε ότι το μέλλον δεν είναι κατά ανάγκη επέκταση του παρελθόντος.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό με το οποίο άνοιξα την ομιλία μου. Σας είπα ότι κατάγομαι από τα παιδικά μου χρόνια. Ε λοιπόν αν εγώ με αυτά τα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια κατόρθωσα να εκπροσωπώ σαν Οικονομικός Διπλωμάτης την Ελλάδα στο εξωτερικό, τότε και σεις μπορείτε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα να γίνετε επιστήμονες, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, διπλωμάτες, καλλιτέχνες και ότι άλλο θέλετε αρκεί να το πιστέψετε».
Για τη Λέσχη Lions Ρόδου,

Ο Πρόεδρος , Παύλος Μπακίρης

Ο Γ. Γραμματέας , Ευαγόρας Νικολάου
Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου,

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος «Δια Βίου Μάθησης»
Άγγελος Ανανίας

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια