«Τους είπαμε ότι τα στοιχεία της εισήγησης είναι μαγειρεμένα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τους το είχαμε ξαναπεί τεκμηριωμένα…»


Για μια ακόμα φορά, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Τι τους είπαμε; Τους είπαμε ότι τα στοιχεία της εισήγησης είναι μαγειρεμένα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τους το είχαμε ξαναπεί τεκμηριωμένα με αριθμούς και στον πρώτο διαγωνισμό που κατέληξε σε φιάσκο. Δεν μπήκαν στον κόπο να τα ξαναδούν. Κατά τα άλλα «σωστές οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης», λέει ο κ. Δήμαρχος. Μα αφού είναι σωστές, γιατί δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους;

Είναι δυνατόν να λέει η εισήγηση, ότι για τις ανάγκες αποκομιδής απαιτείται να γίνονται 19.968 βάρδιες απορριμματοφόρων οχημάτων διαφόρων τύπων ετησίως, που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς μπορούν να αποκομίσουν 160.000 τόνους σκουπίδια; Όταν το σύνολο των απορριμμάτων του νησιού δεν ξεπερνά κατά μ.ο. τις 96.000 τόνους/έτος; Αν δεν είναι μαγείρεμα αυτό, ειδικά όταν το έχουμε ξαναπεί, τότε τι είναι;

Είναι δυνατόν να λέει η εισήγηση ότι το ΚΔΑΥ θα έχει 13 εργαζόμενους και ότι το κόστος μισθοδοσίας θα είναι 431.940€ το χρόνο; Θα παίρνει δηλαδή 2.769€ το μήνα ο κάθε εργαζόμενος; Σήμερα;

Αυτά είναι δυο μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία, αυτού που αποκαλέσαμε μαγείρεμα.

Σε τι εξυπηρετεί όλο αυτό, γιατί το χρειάζονται; Η στόχευση είναι συγκεκριμένη. Η καθαριότητα πρέπει να δοθεί αμέτι-μουχαμέτι σε εργολάβο. Και για να γίνει ανώδυνα, χωρίς να καταλάβουν οι Ροδίτες τι συμβαίνει, πρέπει να «τεκμηριώσουν» δήθεν, ορισμένα πράγματα.

  1. Το έργο της καθαριότητας είναι λένε μεγάλο και θέλει πολλά οχήματα και πολύ προσωπικό, που δεν τα έχουν και δεν είναι εύκολο να τα αποκτήσουν. Λες και δυο χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να το είχαν κάνει.

  2. Το έργο της καθαριότητας πρέπει να φανεί πιο μεγάλο από όσο πραγματικά είναι για έναν ακόμα λόγο. Για να ισχυρισθούν ότι το κομμάτι της δουλειάς που δίνουν στον εργολάβο είναι μικρό, άρα συμπληρωματικό προς την υπηρεσία όπως απαιτεί ο νόμος. Η αλήθεια όμως είναι ότι στον εργολάβο δίνουν σχεδόν το σύνολο της καθαριότητας, άρα ο εργολάβος δεν συμπληρώνει αλλά κατ’ ουσία υποκαθιστά την υπηρεσία, κάτι που αντίκειται στο νόμο.

  3. Το προσωπικό της υπηρεσίας πέρα από ανεπαρκές σε αριθμό. είναι λένε άχρηστο και ανίκανο να βγάλει τη δουλειά. Όταν όμως οι ίδιοι ομολογούν ότι λείπουν 1200 κάδοι και 100 καλαθάκια και σάρωθρα και κοντέινερς και συρμοί κλπ, πως περιμένουν να κάνει το προσωπικό τη δουλειά; Μήπως βολεύει να ξεχειλίζουν τα σκουπίδια παντού, το νησί να ζέχνει, για να λένε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι; Αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη;

  4. Εκχωρούν το ΚΔΑΥ μέσα από μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, ενώ πρόκειται για δημοτικό ακίνητο. Και τα δημοτικά ακίνητα μισθώνονται προς αξιοποίηση-εκμετάλλευση με άλλη διαδικασία (βλέπε ΑΚΤΑΙΟΝ, Συσσίτιο,κλπ).

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν οι δημότες είναι ότι:

Η δημοτική αρχή δεν έχει καμμιά όρεξη, να ασχολείται με πεζά και τετριμμένα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα. Γιατί απαιτείται χρόνος και κόπος. Και χρόνος ειδικά, δεν της περισσεύει, από τις φιέστες και τα πανηγύρια που εξασφαλίζουν δημόσια προβολή και κοινωνικά νταραβέρια.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν επίσης οι δημότες είναι ότι:

Αν προχωρήσουν οι επιλογές και τα σχέδια της δημοτικής αρχής, μια υπηρεσία με 282 εργαζόμενους και κόστος μισθοδοσίας 6.600.000 € το χρόνο (χωρίς τους έκτακτους) θα υποαπασχολείται (επιεικώς), ενώ θα δίνονται στον εργολάβο επιπλέον 4.200.000€ συν το κέρδος από το ΚΔΑΥ, κάθε χρόνο. Κι αυτά τα χρήματα δεν τα βγάζει καμιά δημοτική αρχή από τη τσέπη της. Τα πληρώνουν οι δημότες!

Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Έτσι διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από τη συνάδελφο κα Ευαγγελία Παναή, λόγω απουσίας μου, χωρίς φωνασκίες και θεατρινισμούς. Απλά και τεκμηριωμένα!

Η δημοτική αρχή μη έχοντας απαντήσεις και επιχειρήματα, προσέφυγε στην προσφιλή της τακτική. Λεονταρισμοί, προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και η μπάλα στην εξέδρα! Διάλογο με θέσεις και επιχειρήματα δεν είναι σε θέση να κάνει. Δεν το αντέχει! Την βολεύουν οι από καθέδρας μονόλογοι.

Δυστυχώς γι’ αυτήν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σύσσωμη η αντιπολίτευση το απέδειξε!

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι και αυτός ο διαγωνισμός θα πάει άπατος όπως κι ο προηγούμενος. Γιατί πάσχει και στην ουσία και στη νομιμότητα. Όσοι τον υπερψήφισαν αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη. Ας μην έρθουν μετά να κάνουν τους ανήξερους.

Αυτό που ενοχλεί εμάς, είναι ότι τους ερασιτεχνισμούς της δημοτικής αρχής και τους πειραματισμούς της, τους πληρώνει η Ρόδος, που βρίσκεται δυστυχώς στο χάλι που όλοι βλέπουμε. Κι αυτό ειλικρινά, δεν μας χαροποιεί. Η αποτυχία της δημοτικής αρχής είναι δική της υπόθεση, δεν μπορεί όμως να την πληρώνει ο τόπος.

Γιώργος Υψηλάντης

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια