Ολοκληρώθηκε «ΤΟ ΤΑΜΑ» του ΑΣΙΑΘΡ στον Πανορμίτη


ESTELLA ΚΑΙ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχές ρεκόρ, ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας για το 2016 του Αθλητικού Συλλόγου Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου. Ο αγώνας με την ονομασία «ΤΟ ΤΑΜΑ», είχε προορισμό τον Πανορμίτη της Σύμης και στον αγώνα έλαβαν μέρος 17 ιστιοπλοϊκά σκάφη του ΑΣΙΑΘΡ και πάνω από 100 ιστιοπλόοι του Συλλόγου, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι ιστιοπλόοι από την περσινή σχολή του ΑΣΙΑΘΡ οι οποίοι πήραν μέρος στον πρώτο τους αγώνα.

Η πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Η εκκίνηση δόθηκε το πρωί στις 10:00π.μ. από την περιοχή Κάτω Πέτρες χαρίζοντας ένα πολύ όμορφο θέαμα σε όσους βρέθηκαν στις κοντινές ακτές της Ρόδου, αφού η γραμμή εκκίνησης είχε στηθεί πολύ κοντά στην ακτογραμμή. Τα σκάφη εκκίνησαν με δυτικό – βορειοδυτικό άνεμο έντασης 15 κόμβων περίπου. Αρχικά το σύνολο σχεδόν του στόλου επέλεξε να κινηθεί κοντά στις ακτές τις Ρόδου. Η ένταση του ανέμου κράτησε για περίπου 1 ώρα και στην συνέχεια άρχισε να πέφτει φτάνοντας ακόμη και στους 6-8 κόμβους σε ορισμένα σημεία του στίβου, αναγκάζοντας τα σκάφη να επιλέξουν διαφορετικές τακτικές όσο κινούνταν δυτικά, ενώ ορισμένοι κυβερνήτες επέλεξαν να κινηθούν και πιο κοντά στις απέναντι τουρκικές ακτές. Στην πορεία για τον Πανορμίτη ο άνεμος άλλαξε και διεύθυνση γυρνώντας σε δυτικό – νοτιοδυτικό, ενώ λίγο πριν την νησίδα Σεσκλί άρχισε και πάλι να δυναμώνει φτάνοντας και πάλι στα επίπεδα της εκκίνησης. Στο σημείο εκείνο και πάλι οι κυβερνήτες έπρεπε να επιλέξουν και είτε να περάσουν νότια της νησίδας είτε να διέλθουν μέσα από το στενό Σύμης – Σεσκλιού με διαδοχικά τακ. Στην συνέχεια διένυσαν τα τελευταία μίλια της ιστιοδρομίας για να μπουν στον κόλπο του Πανορμίτη γυρίζοντας στα πρίμα, τερματίζοντας μπροστά από την ιερά μονή. Την κανονιά της πρώτης ιστιοδρομίας πήρε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τον Αναστάσιο Φώτη και τον Μανώλη Σπυρίδη τερματίζοντας λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Φέτος οι αγώνες του ΑΣΙΑΘΡ διεξάγονται με τα σκάφη να έχουν χωριστεί σε 2 κατηγορίες, στην ORC-1 και στην ORC-2 ανάλογα με το μέγεθος και με τον βαθμό ικανότητάς τους. Έτσι στην κλάση ORC-1 μετά από την διόρθωση των χρόνων τερματισμού, πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά. Δεύτερο ήταν το EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό και την τρίτη θέση έλαβε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τον Αναστάσιο Φώτη και τον Μανώλη Σπυρίδη. Στην κλάση ORC-2 την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση κατέλαβε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη ενώ τρίτο ήταν το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη.

Στην συνέχεια, οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν όμορφες στιγμές χαλάρωσης στον γραφικό όρμο του Πανορμίτη και να ξεκουραστούν για λίγες ώρες ενώ την επόμενη ημέρα Κυριακή, μετά το πέρας του εκκλησιασμού, πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα του Πανορμίτη και μπροστά στα σκάφη ο καθιερωμένος αγιασμός των ιστιοπλόων.

Αμέσως μετά, τα πληρώματα μπήκαν και πάλι στα σκάφη και οδηγήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα έξω από τον κόλπο και κοντά στο ακρωτήρι Πάτος. Εκεί στήθηκε η γραμμή εκκίνησης της 2ης ιστιοδρομίας. Ο άνεμος έπνεε από τα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά με την έντασή του να είναι λίγο πάνω από τους 10 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Τα σκάφη κινήθηκαν και πάλι στα όρτσα και χωρίστηκαν και πάλι σε δυο ομάδες, ανάλογα με την πορεία τους μέσα από τον δίαυλο Σεσκλιού – Σύμης ή νότια του Σεσκλιού. Η ένταση του ανέμου έπεφτε όσο τα σκάφη πλησίαζαν την Ρόδο, γυρνώντας προοδευτικά και σε Βορειοανατολικό. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκάφη άρχισαν να τερματίζουν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην περιοχή του ενυδρείου της Ρόδου όπου είχε στηθεί η γραμμή τερματισμού, με το ESTELLA να παίρνει την κανονιά. Λίγο αργότερα ο άνεμος άρχισε να πέφτει και να αλλάζει την διεύθυνση εντελώς από τα δυτικά και έτσι τα μικρότερα σκάφη που ακολουθούσαν τερμάτισαν στα πρίμα.

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομία στην κλάση ORC-1 μετά από την διόρθωση των χρώνων τερματισμού ήταν τα εξής: πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά. Δεύτερο ήταν το EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό και την τρίτη θέση έλαβε το ΑΡΜΙΔΑ το με κυβερνήτη τον Γιώργο Μιχαλάκη. Στην κλάση ORC-2 την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση κατέλαβε το Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Δουράκα ενώ τρίτο ήταν το ΤΑΚ με κυβερνήτη την Ελένη Χρονοπούλου.

Έτσι στην συνολική βαθμολογία (Overall) του διήμερου αγώνα, στην κλάση ORC-1 πρώτο ήταν το ESTELLA, δεύτερο το EXCAPE και τρίτο το BLUE SHARK. Αντίστοιχα στην κλάση ORC-2 πρώτο κατετάγη το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και τρίτο ήταν το Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ.

Στα παραλειπόμενα του διήμερου αγώνα ήταν η πρώτη εμφάνιση των σκαφών ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ (κυβερνήτες Κώστας Νικάκης και Γιώργος Ματθαίος) και ΑΠΟΛΛΩΝ (κυβερνήτης Πολυχρόνης Αλιβάνης) σε αγώνα του Συλλόγου, η πολύ καλή εμφάνιση του σκάφους ΤΑΚ με σχεδόν αμιγώς γυναικείο πλήρωμα, ο έντονος συναγωνισμός στην κατηγορία ORC-2 που όπως φαίνεται θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της σεζόν και το εξαιρετικό πλασάρισμα του ΑΡΜΙΔΑ στην 2η ιστιοδρομία της κλάσης ORC-1 στην 3η θέση με πλήρωμα που αποτελείται στην πλειοψηφία του από νέους ιστιοπλόους – απόφοιτους της Σχολής του ΑΣΙΑΘΡ.

Πληρώματα και κυβερνήτες έμειναν ικανοποιημένοι από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς και έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο και δεύτερο αγώνα ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Μαΐου και θα έχει προορισμό την Σύμη. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα ΤΟ ΤΑΜΑ ανά κλάση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.asiathr.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια