Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Ροδίων


Ο Δήμος Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, επιτελεί ένα σοβαρό, αποτελεσματικό και κυρίως αθόρυβο έργο, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν πληγεί.

Το αποτέλεσμα αυτό αναδείχθηκε στη σύσκεψη των υπαλλήλων της Διεύθυνσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία των: κα. Άννας Ζωάννου, αντιδήμαρχο Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας των Φύλων και Τρίτης ηλικίας, κα. Λίτσας Κρεμαστινού, αντιδήμαρχο Κοινωνικής πρόνοιας και Προσχολικής Αγωγής και του κ. Ευγένιου Κορναρόπουλου, Γενικού Γραμματέα του Δήμου.

Αναλυτικότερα η Διεύθυνση μέχρι σήμερα υλοποιεί:

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας:

Τέσσερα στελέχη υποστηρίζουν διοικητικά και τηρούν αρχείο για 13 προνοιακά επιδόματα που δίδονται σε ολόκληρο το Νομό Δωδεκανήσου. Για το έτος 2015 το τμήμα κατέβαλε συνολικά 13.522.544,00€ σε προνοιακά επιδόματα. Οι δικαιούχοι που εξυπηρετούνται είναι περίπου 2.500 άτομα και πληρώνονται κάθε δίμηνο. Ετησίως, επίσης, διεκπεραιώνονται περίπου 5.350 αιτήματα πολιτών που αφορούν βεβαιώσεις, αποφάσεις, κτλ

Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Τέσσερα στελέχη παρακολουθούν διοικητικά και οικονομικά προγράμματα που αφορούν:

Κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη

  1. Πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Παροχή Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους για 1.451 ωφελούμενους στην Περιφερειακή ενότητα Ρόδου. Ο Δήμος Ρόδου είναι ο Επικεφαλής Εταίρος.

  2. Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» για άστεγους και οικογένειες ευρισκόμενες σε κατάσταση φτώχειας. Συνολικά 15 ωφελούμενοι δέχτηκαν τις παροχές του.

Τρίτη Ηλικία

  1. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τα δεκαοκτώ έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη του προγράμματος εξυπηρετούν περίπου 450 ανήμπορους ηλικιωμένους στο νησί, παρέχοντάς τους κατά μέσο όρο ετησίως 8.388 συνεδρίες ατομικής στήριξης, 1.152 συνεδρίες οικογενειακής στήριξης, 17.160 επισκέψεις με παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, 4.284 υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας, 6.480 μετακινήσεις και συνοδείες και 8.964 επισκέψεις κοινωνικής συναναστροφής.

  2. Πρόγραμμα «ΚΗΦΗ – Κοσκινού» μια σύγχρονη δομή ημερήσιας φιλοξενίας δεκαπέντε ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. Έργο των τεσσάρων στελεχών είναι η νοσοκομειακή φροντίδα, η ατομική υγιεινή, και τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Γυναίκες

Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών με τα δέκα στελέχη υποστηρίζουν ανάγκες γυναικών, με στόχο την ανάπτυξη ίσων ευκαιριών σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Συγκεκριμένα:

  1. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στους Αγίους Αποστόλους παρέχει Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη και Εργασιακή συμβουλευτική

  2. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών παρέχει ασφαλή διαμονή έως τρεις μήνες στις ωφελούμενες γυναίκες, η οποία περιλαμβάνει στέγη, διατροφή και προστασία-ασφάλεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους.  

Στα τρία χρόνια λειτουργίας τους έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά γύρω στις 200 γυναίκες, ενώ έχουν ενημερωθεί μέσω ημερίδων, workshops, εκδηλώσεις κτλ, πάνω από 3.000 συμπολίτες μας.

Νέο Εγκεκριμένο Πρόγραμμα

Σε συνέχεια της άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης του δήμου τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και Κινητή μονάδα. Στο τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας θα δημιουργηθεί ένα τοπικό σημείο αναφοράς, για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών και τη διασύνδεσή τους με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Ρόδου, από υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ. Θα παρέχεται:

  • Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών

  • Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

  • Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Πρόσβαση στις υπηρεσίες του Κέντρου θα έχουν οι κάτοικοι των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Μεγίστης). Θα περιλαμβάνει παράρτημα για Ρομά, για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.

Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας

Τα ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου (Αγ. Ιωάννης, Μεσαιωνική Πόλη και Ιαλυσού) προσφέρουν τον τελευταίο χρόνο εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσης για τα 700 περίπου ενεργά μέλη τους, στο σύνολο των 1.300 εγγεγραμμένων. Υλοποιούνται 30 διαφορετικές ομάδες δραστηριοτήτων από τα στελέχη του ΚΑΠΗ και την εθελοντική συνεισφορά 12 Εκπαιδευτών. Προσφέρονται δωρεάν 4.000 ιατρικές και  νοσηλευτικές υπηρεσίες και 260 φυσικοθεραπείες και διοργανώνονται ετησίως 12 ημερήσιες εκδρομές – συνεστιάσεις στο νησί της Ρόδου, 2 ολιγοήμερες εκδρομές σε κοντινά νησιά (Σύμη-Πανορμήτη και Κρήτη) και μία εκδρομή στο εξωτερικό. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30 δράσεις σε συνεργασία με παιδικούς σταθμούς, σχολεία, συλλόγους  και τοπικούς φορείς, για την εξωστρέφεια των μελών.


Στο τέλος, παρουσιάστηκε στους υπαλλήλους το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2019 με τις δράσεις που αφορούν τη Διεύθυνση, η οποία οφείλει να προγραμματίσει νέα έργα και να συνεχίσει την υλοποίηση συνολικά 38 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 72.000.000€.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια