Αναγκαία η θετική ψυχολογία σε περιόδους οικονομικών κρίσεων


Στις αρχές του 21ου αιώνα η επιστήμη της ψυχολογίας, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, καλείται να αναλάβει έναν νέο ρόλο εκτός από την ενασχόλησή της με την ανθρώπινη νοημοσύνη, το συναίσθημα και την συμπεριφορά. O νέος αυτός ρόλος της ψυχολογίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ερωτήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των ανθρώπων, την εύρεση του νοήματος της ζωής και τη καλλιέργεια ικανοτήτων. Έτσι για να μπορέσουν να δοθούν απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα δημιουργήθηκε ένας  νέος κλάδος της ψυχολογίας και δεν είναι άλλος από τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας. Η Θετική Ψυχολογία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1980 και στην Ελλάδα άνθησε τα τελευταία 5 χρόνια.

Αποτελεί έναν κλάδο της ψυχολογίας ο οποίος όμως δεν επικεντρώνεται στην ψυχοπαθολογία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αλλά ασχολείται με τις θετικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης όπως  είναι οι δυνατότητες που έχει κάθε άνθρωπος, το νόημα της ζωής, η ευημερία, η αισιοδοξία και τα θετικά συναισθήματα.  Η μελέτη των θετικών διαστάσεων είναι σημαντική καθώς μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό για τη βίωση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης ζωής, για την ανάπτυξη του ανθρώπου και ταυτόχρονα για την εξάλειψη των συνεπειών που προκαλεί η βίωση αρνητικών και προβληματικών καταστάσεων. Επομένως ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας συμπληρώνει και δεν επισκιάζει την κλασική ψυχολογία.

Η Θετική Ψυχολογία επικεντρώνεται στο πως βιώνει το ίδιο το άτομο τις εμπειρίες  και στη  προσωπική ερμηνεία που δίνει σε σχέση με τα βιώματα και τα συναισθήματά του. Αυτή η διαδικασία εκτείνεται αρχικά σε τρείς άξονες: την ψυχολογική ευημερία και την ικανοποίηση από την ζωή δηλαδή το παρελθόν, την αισιοδοξία και την ελπίδα δηλαδή το μέλλον και από τον ενδιαφέρον και την ευτυχία δηλαδή το παρόν. Αλλά αποτελείται και από δύο επίπεδα, το ατομικό και το συλλογικό. Το ατομικό επίπεδο ασχολείται με τα ατομικά χαρακτηριστικά, τις διαπροσωπικές ικανότητες, την ικανότητα να αγαπήσει κάποιος και να αφοσιωθεί στη σχέση αυτή, την ικανότητα να συγχωρεί αλλά και με τα ταλέντα , το θάρρος, την γνησιότητα, την πνευματικότητα και τέλος τη σοφία. Το συλλογικό επίπεδο είναι σχετικό με μεταβλητές όπως είναι η κοινωνική ευθύνη, ο αλτρουισμός, η μετριοπάθεια, η αυτοσυγκράτηση, η ανοχή, η υπευθυνότητα και το εργασιακό ήθος

Επομένως, θα αποτελούσε μεγάλο ενδιαφέρον η περαιτέρω διερεύνηση της προσωπικής ευεξίας  καθώς η ανάπτυξη της Θετικής Ψυχολογίας κρίνεται στις μέρες μας απαραίτητη, καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί ότι τα θετικά συναισθήματα και οι θετικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν δομικά συστατικά της ευτυχίας και της ψυχολογικής υγείας. Επίσης ένας ακόμα σημαντικός λόγος εφαρμογής της Θετικής Ψυχολογίας είναι η οικονομική κρίση που εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και τα ποσοστά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικά και προσωπικά προβλήματα και δυσκολίες αυξάνονται συνεχώς. Με αποτέλεσμα τα ποσοστά ευεξίας στην κοινωνία να μειώνονται.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble