Aποτελεί νομίζω μεγάλη προσβολή και ύβριν για την ιστορία του νησιού και την σπουδαία γλυπτική των αρχαίων Ροδίων

“Με έκπληξη διάβασα στον ημερήσιο τύπο, την πρόθεση διαφόρων φορέων και σωματείων της Ρόδου, να προχωρήσουν στην κατασκευή υπερμεγέθους “αγάλματος-μουσείου του Κολοσσού”, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Ένα μεγαλεπήβολο έργο, “φαραωνικής” αντίληψης και υπερφυσικής ασχήμιας, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται στις εικόνες και στα βίντεο που το διαφημίζουν στο διαδίκτυο. Ένα έργο σκηνικό, χολιγουντιανής δυστυχώς έμπνευσης που βασικό στόχο έχει να λειτουργήσει ως θέαμα, κακόγουστο όμως και πολύ χαμηλής ποιότητας, προς τέρψιν ανιστόρητων και αδαών τουριστών(;).

Αξιέπαινες και καλοδεχούμενες είναι οι πρωτοβουλίες ιδιωτών, όταν αναλαμβάνουν να καταθέσουν προτάσεις που αναφέρονται στο δημόσιο χώρο της πόλης. Όταν ως στόχο έχουν την αναβάθμιση του πολεοδομικού και αστικού της ιστού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται πάντοτε ένας ευρύς, διεξοδικός και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (σύλλογοι πολεοδόμων,  αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ΤΕΕ κα.), πριν προχωρήσει κανείς στην εκπόνηση σχεδίων ή ακόμη περισσότερο στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Πόσο μάλλον,  όταν η πόλη αυτή, είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία, όπως η Ρόδος.

Αλλά στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται γι’ αυτό, αλλά για κάτι που ξεφεύγει από κάθε όριο. Εκτός από τον “πακτωλό των χρημάτων” που οι εμπνευστές του εγχειρήματος φαντάζονται ότι θα εισρεύσουν στο νησί, μας πέρασε καθόλου από το νου ότι θα γίνουμε ο βέβαιος περίγελος της οικουμένης; Ας μην καυτηριάζουμε, λοιπόν, τις kitsch επιλογές κάποιων γειτόνων μας όταν ορθώνουν αντίστοιχης αισθητικής προπαγανδιστικά εκτρώματα, στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας της περιοχής μας.

Εδώ πλέον δεν έχει σημασία ποιος χρηματοδοτεί το υπερφίαλο έργο, αφού αυτό αφορά άμεσα στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τους κατοίκους της Ρόδου. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτελεί νομίζω μεγάλη προσβολή και ύβριν για την ιστορία του νησιού, αλλά και την σπουδαία γλυπτική των αρχαίων Ροδίων καλλιτεχνών με τα ξακουστά γλυπτά τους, αυτός ο σύγχρονος εφιάλτης. Η πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς της πρέπει να επιληφθεί άμεσα.

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας σήμερα,  πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Έχουμε απολέσει πολλά σ’ αυτήν την πολύπαθη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ας μην χάσουμε μαζί και την αίσθηση του μέτρου. Γιατί αν κάτι χαρακτήριζε την αρχαία ιστορία αυτού του τόπου, ήταν ακριβώς το “μέτρον άριστον”.

Η Ρόδος δεν έχει με κανένα τρόπο ανάγκη έργων βιτρίνας. Ας στραφούν οι φορείς που καλόπιστα ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τόπου -ιδίως οι νέοι συνάδελφοι- στην προστασία και την ανάδειξη του υπέροχου φυσικού πλούτου του νησιού, την φροντίδα και αναβάθμιση των μοναδικών αρχαιολογικών χώρων, τον επανασχεδιασμό των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Ας προτείνουν -μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή άλλων διαδικασιών- ευφάνταστες και χρήσιμες λύσεις για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, τις πλατείες, τους πεζοδρόμους, τις παιδικές χαρές, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων. Εκεί πρέπει να διοχετευτούν τα ιδιωτικά κεφάλαια των ανθρώπων που νοιάζονται για το νησί, έτσι θα τονωθεί ο ποιοτικός τουρισμός. Εκεί θα βρουν ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκρισμα.  Έργα που αναφέρονται στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με το “Φαίνεσθαι” της πόλης, αλλά κυρίως με το  “Είναι”.

Η ιστορία του νησιού με το συγκλονιστικό παλίμψηστο των πολιτισμών που άνθησαν σ’ αυτό και που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μαζί με τα μοναδικά τοπία του, είναι ο πραγματικός “Κολοσσός” της Ρόδου! Αυτά έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου να θαυμάσουν οι τουρίστες. Αυτή είναι η πολύτιμη και ανεκτίμητη κληρονομιά μας. Ας βοηθήσουμε όλοι να την αναδείξουμε”.

Τάσης Παπαϊωάννου
Αρχιτέκτων-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Πηγή: stokokkino.gr

Pin It on Pinterest