Πρόκειται για την τάση που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να βλέπουν πρόσωπα ή ζώα στα σύννεφα, στο κάψιμο στο ψωμί του τοστ ή σε ένα δαγκωμένο μήλο! Και παρότι ακούγεται αθώα, ίσως και διασκεδαστική, αυτή η τάση ερευνήθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι βρήκαν πως οι νευρωτικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν.

Οι ειδικοί από το ερευνητικό κέντρο NNT Communication Science Laboratory στο Τόκιο, έδειξαν σε εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους ένα φύλλο χαρτί με τυχαίες τελείες, ζητώντας τους να καταγράψουν τυχόν σχήματα που εντόπιζαν, αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Moheb Costandi στην επιθεώρηση Brain Decoder.

Πριν τους δοθεί το χαρτί, όλοι οι εθελοντές συμμετείχαν σε μια έρευνα εκτίμησης του τύπου της προσωπικότητας και της διάθεσής τους εκείνη την ώρα. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές βρήκαν πως οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη βαθμολογία στη νευρωτισμό, και εκείνοι που είχαν αρνητική διάθεση, ήταν πιο πιθανό να έχουν “ανακαλύψει” πρόσωπα στις τελείες.

Ο Costandi εξηγεί πως το γεγονός ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι –που έχουν συνήθως μεγαλύτερη ένταση και εκνευρισμό και είναι πιο ασταθείς συναισθηματικά από τους μη νευρωτικούς ανθρώπους- φαίνεται πως έχουν προδιάθεση στην παρειδωλία μπορεί να αποτελεί ένα απομεινάρι της εξελικτικής διαδικασίας στον άνθρωπο: Τα νεύρα τους είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση για απειλές, που σημαίνει ότι μπορεί να βλέπουν κίνδυνο εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.