Πάνω από 50% μείωση της θαλάσσιας ζωής μέσα στα τελευταία 40 χρόνια


Η κλίμακα της κρίσης που αντιμετωπίζει η πανίδα αλλά και η χλωρίδα των θαλασσών καταγράφεται με ακρίβεια στην μελέτη της WWF

Οι πληθυσμοί της θαλάσσιας πανίδας έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει μία έκθεση του WWF, με τα ποσοστά μείωσης σε ορισμένα είδη να αγγίζουν – ή ακόμα και να ξεπερνούν – το 50%.

Σύμφωνα με την έκθεση «Living Blue Planet» που εκπονήθηκε με βάση τα ευρήματα μίας μελέτης της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, οι πιέσεις που δέχεται το παγκόσμιο οικοσύστημα των ωκεανών από διάφορα μέτωπα, μεταξύ των οποίων η υπεραλίευση, η αύξηση των θερμοκρασιών του νερού και η μόλυνση, έχουν δημιουργήσει μία «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί το σύνολο της θαλάσσιας ζωής.

Η κλίμακα της κρίσης που αντιμετωπίζει η πανίδα αλλά και η χλωρίδα των θαλασσών καταγράφεται με ακρίβεια στην μελέτη, που προειδοποιεί ότι αρκετά είδη ψαριών που αποτελούν ζωτικό τμήμα της ανθρώπινης διατροφής οδεύουν προς την εξαφάνιση.

Ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Διευθυντής της WWF, ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης: «Η ανθρωπότητα έχει εμπλακεί σε έναν ανελέητο αγώνα δρόμου υπεραλίευσης, στο τέρμα του οποίου μπορεί να βρούμε ανθρώπους να πεινάνε και να στερούνται ζωτικών θαλάσσιων πόρων».

Ωστόσο, παρά το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη συντελεστεί, μπορούμε ακόμη να αντιστρέψουμε την κατάσταση. «Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις και πλέον ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Η θάλασσα είναι ένα ανανεώσιμο φυσικό κεφάλαιο που μπορεί να θρέψει τις μελλοντικές γενιές αν η ανθρωπότητα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υπερβολικές πιέσεις που της ασκεί», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι.

πηγή: protothema.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια