Ο καιρός τον Μάιο είχε τα δικά του κέφια – Με καλοκαιρινή διάθεση ο Ιούνης


Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος- Μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης που μας προϊδεάζει για το καλοκαίρι που μπαίνει από τον Ιούνιο. Φέτος όμως ο Μάιος κύλησε τελείως διαφορετικά από το φυσιολογικό. Μάλλον ο μήνας αυτός είπε να… μιμηθεί τον Απρίλιο!!!
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι περιοχές του νησιού είχαν περισσότερες ή ίσες βροχοπτώσεις φέτος από αυτές που πέφτουν συνήθως τον μήνα Μάιο. Ενδεικτικά, στην πόλη της Ρόδου τον Μάιο έπεσαν 36.6 χιλιοστά βρόχης, στον Έμπωνα 41.8 χιλιοστά, στη Κατταβιά 17.2 χιλιοστά και στη Λίνδο 18.8 χιλιοστά ενώ η προσδοκώμενη βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 18.6 χιλιοστά τον μήνα αυτό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ψυχρότερος από τις φυσιολογικές τιμές στην πλειονότητα του νησιού (εξαίρεση αποτελεί η Λίνδος, λόγω χαρακτηριστικά του αναγλύφου). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν 19.9 °C για την πόλη της Ρόδου και την Καταβιά, 18.2 °C για τον Έμπωνα και 21.9 °C για την Λίνδο. Η φυσιολογική μέση θερμοκρασία για τον Μάιο είναι 20.5 °C.
Από την άλλη ο φετινός Απρίλιος ήταν θερμότερος (με εξαίρεση τον Έμπωνα, λόγω υψομέτρου) και ξηρότερος από τις φυσιλογικές τιμές που παρατηρούνται αυτόν τον μήνα, δίνοντας την εντύπωση ότι θα πηγαίναμε σε έναν πρόωρα καλοκαιρινό Μαίο (που όπως αναλύσαμε παραπάνω δεν έγινε). Αναλυτικά, στην πόλη της Ρόδου έβρεξε μόνο 10.6 χιλιοστά, στον Έμπωνα 2.6 χιλιοστά, στην Κατταβιά 0.8 χιλιοστά και στην Λίνδο 0.6 χιλιοστά(!) ενώ έπρεπε να έχουν καταγραφεί εκείνο τον μήνα 27.8 χιλιοστά. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία του Απριλίου 2016 ήταν για την πόλη της Ρόδου 18.7 °C, για τον Έμπωνα 14.7 °C, για την Κατταβιά 18.6 °C και για την Λίνδο 17.2 °C ενώ η μέση κλιματική θερμοκρασία του Απριλίου κυμαίνεται στους 16.6 °C.
Παρόλο που ο Μάιος φέτος έδωσε περισσότερες βροχοπτώσεις και από αυτές που πέφτουν φυσιολογικά τον συγκεκρινένο μήνα αλλά και από τον φετινό Απρίλιο, δεν κατάφερε να να αναπληρώσει τις μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων που έλλειψαν τους προηγούμενους μήνες.
Όσον αναφορά για τον Ιούνιο, ήδη από τις πρώτες ημέρες του, έχει μπεί σε ήπιες καλοκαιρινές διαθέσεις όπου αυτές δείχνουν να διατηρούνται και το επόμενο δεκαπενθήμερο όπου η μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται από 26-32 °C ενώ δεν αναμένεται καθόλου βροχή. Η θερμοκρασία της επιφάνεις θάλασσας κυμαίνεται στους 22 °C αυτήν την περίδο.
(Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο των Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου)

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble