Κέντρο Υγείας Έμπωνα: Δεν εκτελείται η συνταγογράφηση λόγω βλάβης Η/Υ


Στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα στην Ρόδο δεν μπορεί να εκτελεστεί συνταγογράφηση των ασθενών γιατί έχουν βλάβες οι υπολογιστές – Η/Υ . Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα είναι μεγάλες κυρίως σε ενέσιμα, παυσίπονα, διουρητικά, ατροπίνες, κορτιζόνη αλλά και σε αναλώσιμα υλικά από γάζες μέχρι οινοπνεύματα. Πρόβλημα υπάρχει και με το ακτινολογικό το οποίο είναι σε βλάβη και δεν δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια! Ο διευθυντής κύριος Σάββας Λουκαΐδης μιλάει στο www.Life2day.gr
Οι ασθενείς χάνουν την ψυχραιμία τους αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχει το Κέντρο και επιτίθενται στους γιατρούς .
Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην μεθόριο της Ελλάδας και συνεχίζει να αναδεικνύει τα προβλήματα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθημερινά. Σήμερα φτάνουμε στην Ρόδο και παρουσιάζουμε το Κέντρο Υγείας Έμπωνα. Εκεί βρήκαμε τον αναπληρωτή διευθυντή κύριο Λουκαΐδη Σάββα που μας μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρου και τις καθυστερήσεις μιας ώρας που απαιτούνται για την μεταφορά ασθενών, την υποστελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Τέλος, το ακτινολογικό που είναι χαλασμένο εδώ και είκοσι χρόνια!
 Το Κέντρο Υγείας Έμπωνα διαθέτει πέντε ιατρούς γενικής ιατρικής. Κι ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, στο Κέντρο δεν υπάρχει και σταθερός ο αριθμός των πέντε γιατρών καθώς υπάρχουν συχνές άδειες ή αποσπάσεις, με αποτέλεσμα ουδέποτε στο Κέντρο να υπάρχει επάρκεια γιατρών για να βγαίνουν οι εφημερίες. Για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας θα ήταν απαραίτητος ένας αριθμός τουλάχιστον πέντε επιπλέον γενικών γιατρών που θα βοηθούσε στο να βγαίνουν οι εφημερίες. Ακόμα, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και ένας παιδίατρος, μία ειδικότητα που λείπει πολύ από την περιοχή. Τώρα χρειάζεται να διανύσει ακόμα και μία ώρα για να φτάσει σε παιδίατρο. Οι νοσηλευτές που διαθέτει το Κέντρο ανέρχονται σε πέντε και προφανώς αυτός ο αριθμός δεν χαρακτηρίζεται από επάρκεια. Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες με ολοήμερα τα οποία κάνουν προκειμένου να καλύψουν βάρδιες.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη και στους οδηγούς ασθενοφόρου, αφού εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι οδηγοί που υπήρχαν στο Κέντρο μετατέθηκαν στο ΕΚΑΒ και πλέον δεν υπάρχουν καν ασθενοφόρα στο Κέντρο. Αυτό βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από την Μονάδα και εξυπηρετεί κατά διαστήματα μία βάρδια. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού υπάρχει μία καθυστέρηση που ξεκινά από την μία ώρα για να έρθει το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο.
Ο κύριος Λουκαΐδης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν αρκετές και σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Από γάζες μέχρι οινοπνεύματα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την διοίκηση η τροφοδοσία είναι πολύ αργοπορημένη και οι λύσεις που αναζητούνται είναι πρόχειρες και επιδερμικές, όπως για παράδειγμα κάποιοι σύλλογοι που κατά καιρούς έχουν βοηθήσει προμηθεύοντας το Κέντρο με απαραίτητα υλικά. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με τα φάρμακα όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο, κυρίως σε ενέσιμα φάρμακα, παυσίπονα, διουρητικά, ατροπίνες, κορτιζόνη.
Ο αναπληρωτής διευθυντής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν και προβλήματα με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό που λείπουν μελάνια ακόμα και για την συνταγογράφηση των ασθενών. Υπάρχουν πολλές συχνές βλάβες στους υπολογιστές οπότε και από εκεί στέλνονται για επισκευές οι οποίες ωστόσο παίρνουν χρόνο αφήνοντας το Κέντρο ακάλυπτο. Πρόβλημα υπάρχει και με το ακτινολογικό το οποίο είναι σε βλάβη και δεν δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια! Ο κύριος Λουκαΐδης έχει παρατηρήσει τραβηγμένη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα από ασθενείς που χάνουν την ψυχραιμία τους αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχει το Κέντρο, όμως αυτά αντιμετωπίζονται με ηρεμία από τους γιατρούς και τελική κατανόηση από τους ίδιους.
Η μεγάλη αγανάκτηση έρχεται από την έλλειψη ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά όπου η αναμονή ξεπερνά την μία ώρα και η διακομιδή απαιτεί άλλη μία ώρα. Το Κέντρο Υγείας Έμπωνας εξυπηρετεί περισσότερα από τριάντα άτομα την ημέρα ενώ καλύπτει έναν πληθυσμό που ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες άτομα έχοντας αρκετά μικρά χωριά τα οποία και εξυπηρετεί.

Πηγή : life2day.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια