Καταρράκτης: Το λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%!

mati_6

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη μέσω της σωστής διατροφής.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση μεγάλου όγκου στοιχείων που αφορούσαν συνολικά σε 250.000 άτομα περίπου και διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής και μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 27%.

Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε βρίσκεται στο θρεπτικό σπανάκι αλλά και στο μπρόκολο, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, τα φυτικά έλαια και το αβοκάντο.

Η καταρράκτης είναι μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών που εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά τη διάγνωση, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για να αποφευχθεί η τύφλωση.

Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τσινγκτάο βασίστηκε σε 27 παλαιότερες μελέτες και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Public Health Nutrition.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μάτια μας επειδή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ελάχιστη συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι τα 7 mg ημερησίως, με την ιδανική ημερήσια πρόσληψη να αγγίζει τα 12 mg.

onmed.gr