Δημοτική Αρχή Ρόδου: Δύο χρόνια έργα και ημέρες και αποτυχίας


Δύο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 στο νησί μας, στο δήμο μας και έχουν δικαιωθεί πλήρως οι εκφρασθείσες θέσεις μας, για την ανάγκη ανανέωσης προσώπων και ιδεών, η ανάγκη μιας νέας δημοτικής αρχής αποτελεσματικής, με κύριο χαρακτηριστικό την άμεση πρόσβαση του πολίτη στο δήμαρχο και στη διοίκηση του Δήμου, η οποία δυστυχώς για λίγους ψήφους μόνο δεν πραγματοποιήθηκε. Eχει όμως παγιωθεί η πεποίθηση ότι η παρούσα δημοτική αρχή, δεν έχει ανταποκριθεί σ’ αυτό που περίμενε ο κάθε πολίτης του τόπου μας. Εμείς το ξέραμε ότι θα συμβεί .Το είχαμε πει.

Ο πρόσφατος κακός και αναποτελεσματικός χειρισμός του θέματος του διαγωνισμού της καθαριότητας, που πολλές σκέψεις και προβληματισμό δημιούργησε και η κακή κατάσταση του νησιού στην αρχή της τουριστικής περιόδου, είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα που μπορεί κάποιος να θίξει.

Η κακή κατάσταση του πρασίνου με τη χορταριασμένη Ρόδο μας, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στις συνοικίες, στις εισόδους της πόλης είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα.

Αν θυμηθούμε ότι η παράταξη του κ. δημάρχου έκανε την πρώτη και μοναδική εθελοντική της δράση μέσα σε δύο χρόνια στους Αγίους Αποστόλους, μια περιοχή που σήμερα όποιος περάσει, θα δει μόνο σκουπίδια, χόρτα και εγκατάλειψη, θα συμπεράνουμε πως σκέπτεται και πως αντιμετωπίζει τις συνοικίες μας, τα χωριά μας αυτή η δημοτική αρχή. Η κοροϊδία κράτησε λίγο.

Την ίδια κακή εικόνα συναντάμε και σε ολόκληρο το νησί. Κακή κατάσταση του πρασίνου, κακή καθαριότητα. Κυρίως δεν υπάρχει αισθητική αναβάθμιση του νησιού μας.

Η εικόνα στην περιοχή των Κρητικών, μία περιοχή που μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση «επιτυχημένης» παρέμβασης των δημοτικών συνεργείων, μιλάει από μόνη της.

Ολοένα απομακρυνόμαστε, από την εικόνα που ταιριάζει στο νησί μας, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με εκατομμύρια επισκέπτες .

Δύο χρόνια μετά και η καταρρέουσα Μεσαιωνική μας πόλη συνεχίζει την καθοδική της πορεία, καθώς η δημοτική αρχή πέραν μικρών παρεμβάσεων, δεν άλλαξε την κακή εικόνα και το κυριότερο δεν μπόρεσε να πετύχει την κατάρτιση της προγραμματικής σύμβασης. Μάλλον δεν ασχολήθηκε καθόλου και πάντως αποτέλεσμα δεν έφερε.

Και βέβαια αρνήθηκε τη δυνατότητα συνδρομής μας. Εδώ βέβαια το κυριότερο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει όραμα.

Δύο χρόνια καθοδικής πορείας και της κρουαζιέρας στο νησί μας, για την οποία συνυπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή, η οποία αν συνεχίσει την ίδια τακτική, δυστυχώς θα έχουμε τα ήδη γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί πλήρες πλαίσιο παραχωρήσεων και διευκολύνσεων για την δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου στις εταιρείες κρουαζιέρας.

Ενέργειες της δημοτικής αρχής σε συνάρτηση με αποτέλεσμα ίσον μηδέν. Στο μαθητικό τουρισμό το ίδιο. Κι εδώ είχαμε ζητήσει συντονισμένες ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ως παράταξη και στην εγκατάλειψη των κοινοτήτων μας, οι οποίες παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, συνεχίζουν το ίδιο διεκπεραιωτικό πρόγραμμα υποβάθμισης, χωρίς μέχρι σήμερα να δοθεί ο λόγος και η απόφαση στις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερα πρέπει να κάνουμε μνεία στην πλήρη αδιαφορία του δήμου για το εμπόριο, τον τουρισμό και τις παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς συνειδητά απλά παρακολουθεί, έχοντας ταυτόχρονα υποβαθμίσει πλήρως τις σχέσεις του με όλους τους φορείς, αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κυρίως όμως με τον πολίτη του τόπου μας.

Δύσκολα σήμερα ο πολίτης του νησιού μας μπορεί να συναντήσει το Δήμαρχο και πιο δύσκολα να συνδράμει με τις ιδέες και τις θέσεις του.

Ο Δήμος χάνει τον κυρίαρχο ρόλο που εκ των δεδομένων έπρεπε να έχει.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στην πλήρη υποβάθμιση του ΠΡΟΤΟΥΡ, που μέχρι τώρα με τη γλώσσα της αλήθειας υπολειτουργεί, στερώντας από το νησί μας το δημιουργικό του ρόλο.

Εμείς σ’ αυτό είχαμε πει ότι έπρεπε η οργάνωση και η λειτουργία του, αλλά και η διοίκηση του, να γίνεται αποκλειστικά από τους φορείς, με την πολλαπλή συνδρομή και συμμετοχή του Δήμου . Όμως «η λογική της καρέκλας» και των δημοτικών αρχόντων που γνωρίζουν τα πάντα, για μία ακόμα φορά επικράτησε .

Δυστυχώς και την κρίση στον τουρισμό η δημοτική αρχή απλά την παρακολουθεί.

Μπροστά στο καλό του τόπου, σημασία δεν έχει ποιοι φαίνονται, αλλά το έργο που παράγεται και ο Δήμος σήμερα, όπως εκπροσωπείται, τον ενδιαφέρει μόνο το ποιος φαίνεται.

Η ουσιαστική αποδυνάμωση και διάλυση της ανώνυμης εταιρείας του Δήμου από τον πρώτο χρόνο της δημοτικής αρχής είναι ακόμη ένα μεγάλο αρνητικό επίτευγμα.

Κι εδώ στέρησε στον τόπο ένα ευέλικτο και δυναμικό αναπτυξιακό εργαλείο, που τουλάχιστον εμείς προσβλέπαμε, ώστε να αλλάξουμε πλήρως την εικόνα των παραλιών του νησιού μας και όχι μόνο.

Αντ’ αυτού η ίδια κακομοιριά και τα ίδια χάλια. Αποτυχία επίσης και η συνειδητή διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Τώρα έχουν καταλάβει και αυτό το λάθος τους, αλλά δεν το διορθώνουν.

Ο πλήρης αποκλεισμός του Ροδίτη και της Ροδίτισσας από την εκμετάλλευση της περιουσίας του, με πρόβλεψη όρων απαγορευτικών για τη συμμετοχή των ντόπιων επιχειρηματιών στην εκμίσθωση καταστημάτων του Δήμου δεν μπορεί παρά να καυτηριασθεί από εμάς. Για πρώτη φορά συμβαίνει και αυτό στο Δήμο μας. Πρωτόγνωρες καταστάσεις…

Σε όλη λοιπόν την εικόνα αποτυχίας του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, μόνο τυχαίο δεν είναι οι συνεχείς καβγάδες και οι κόντρες των μελών της δημοτικής αρχής, σε μία περίεργη διεκδίκηση της εξουσίας και της μελλοντικής διαδοχής του κ. Δημάρχου, ενώ βέβαια και αξιόλογα στελέχη και κυρίως νέα και άφθαρτα που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τόπο, είναι ένα σκαλοπάτι πριν την εθελούσια έξοδο τους, προκειμένου να μη συνδεθούν με την πλήρη αποτυχία της δημοτικής αρχής.

Όλα αυτά όμως διαφαινόντουσαν από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου όπου στις συνεδριάσεις, πέραν της κακής λειτουργίας του οργάνου και της δημοτικής πλειοψηφίας, είχαμε επισημάνει το σύνολο των θεμάτων.

Θα μπορούσαμε ως παράταξη να συνεχίσουμε να αναφέρουμε ακόμα πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Με μέτρο και συνέπεια θα το κάνουμε.

Η παράταξη μας «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ», τα μέλη της και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με πρώτο τον επικεφαλής, έχουν δείξει έμπρακτα πως πρέπει να διοικείται ο Δήμος, πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο πολίτης, πως πρέπει να αλλάξει η Ρόδος μας.

Με σύγχρονο πρόσωπο, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, χωρίς σύνδρομα εξουσίας και θέσεων.

Οι πολίτες πλέον έχουν καταλάβει και δυστυχώς για τη δημοτική αρχή βλέπουν και κρίνουν.

Για την παράταξη ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ

Στράτος Καρίκης

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια