«Το παιδί μου είναι υπερκινητικό. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

«Το παιδί μου είναι υπερκινητικό. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία,  MSc 

Το υπερκινητικό παιδί είναι το παιδί που δεν μένει ήσυχο ούτε λεπτό! Είναι το παιδί που κινείται περισσότερο από το συνηθισμένο, που η συγκέντρωσή του μπορεί να διασπάται εύκολα, ενώ συχνά δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα που ξεκινάει, παρατώντας την στη μέση! Είναι πολύ συνηθισμένο το παιδί με θέματα υπερκινητικότητας να δείχνει παρορμητική συμπεριφορά, να μην πειθαρχεί εύκολα και να κάνει πολλές αταξίες!

Τα παιδιά με την παραπάνω εικόνα φέρνουν συχνά σε «απόγνωση» τόσο τον γονιό όσο και τον δάσκαλό τους. Η αντιμετώπιση του υπερκινητικού παιδιού δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά σημεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, και που μπορεί να μας βοηθήσουν αρκετά:

-είναι καλό το συγκεκριμένο παιδί να ακολουθεί ένα αυστηρά καθορισμένο  ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων(π.χ ώρα διαβάσματος, ώρα παιχνιδιού, ώρα ύπνου).

-είναι καλό να χρησιμοποιούνται διάφορα κίνητρα ή ανταμοιβές από τον γονιό και τον δάσκαλο, για να βοηθήσουμε το παιδί να επιμηκύνει σταδιακά τον χρόνο συγκέντρωσής του σε μια δραστηριότητα.

– είναι καλό ο χώρος που χρησιμοποιείται από το παιδί για μελέτη να μην έχει πολλά αντικείμενα, ώστε να μην του αποσπούν την προσοχή.

– είναι καλό στα υπερκινητικά παιδιά να δίνουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

-επειδή τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ανάγκη να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους, είναι καλό να ασχολούνται με την κολύμβηση, το στίβο ή άλλα αθλήματα.

-επειδή συχνά το υπερκινητικό παιδί εισπράττει την αποδοκιμασία των γύρω του λόγω της συμπεριφοράς του, εσωτερικεύει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, και ως εκ τούτου χρειάζεται ιδιαίτερα την ενθάρρυνση, την υποστήριξη και την επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστό.

Έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα υπερκινητικά παιδιά ηρεμούν σχετικά καθώς μεγαλώνουν.

Pin It on Pinterest