Ρόδος : Συναυλία αφιέρωμα στον Federico García Lorca


Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα – Federico García Lorca

η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε συνδιοργάνωση με το

KOΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ & ΜΑΙΡΗ ΧΡΙΣΤ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

παρουσιάζουν για το

Έτος ΛΟΡΚΑ την συναυλία, αφιέρωμα στον

Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca

80 χρόνια απο τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού Ποιητή και Θεατρικού Συγγραφέα. Το πάθος του για την ελευθερία ήταν γνωστό.

«Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα και στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να απολαύσουν ειρηνικά το τίποτα που έχουν.» (Φ.Γ. Λόρκα)

Τα ποιήματά του έγιναν σύμβολο αντίστασης στο φασισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο του έγινε ιδιαίτερα γνωστό και στην Ελλάδα. Μεταφράστηκε από πολλούς και άξιους συγγραφείς (Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδόπουλο, Αγαθή Δημητρούκα κ.α.) και μελοποιήθηκε από τους σημαντικότερους συνθέτες (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Γλέζο, Λεοντή, Μαμαγκάκη, Λοίζο, Μαραμή, και άλλους).

Μακράν ο ευρύτερα μελοποιημένος ξένος ποιητής, ο Λόρκα, ενέπνευσε μια τεράστια γκάμα Ελλήνων συνθετών. Η επιρροή του στην ελληνική μουσική επιτρέπει να τον θεωρήσουμε δικό μας, εγχώριο. Σήμερα, ο ‘γελαστός ποιητής’ , που εκτελέστηκε από τους φασίστες του Φράνκο στον Ισπανικό εμφύλιο, συνεχίζει να απασχολεί τη συλλογική μνήμη της πατρίδας του και όλου του κόσμου

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Ροδίτισα ερμηνεύτρια Ίρις Μαυράκη η οποία μένει στην Βρετανία και ετοιμάζει με το συγκρότημα της ‘RISE’ ένα πρόγραμμα για τις συναυλίες τους στις 17 και 20 Σεπτεμβρίου στο Oldham του Manchester και στο New Mills Festival. Τραγούδια για την Ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, τραγούδια διαμαρτυρίας από διάφορες χώρες και σε διάφορες γλώσσες καθώς και δικές τους συνθέσεις.

Η πρόταση για το αφιέρωμα στον Λόρκα είναι της ίδιας και συμμετέχει αφιλοκερδώς.

Συμμετέχουν :

Οι μουσικοί

Χρήστος Ανθούλας τραγούδι, κιθάρα

Μάνος Σάββεννας ενορχήστρωση, πιάνο, πλήκτρα

Βασίλης Ζαχαρίου κοντραμπάσο

Κώστας Τσέκκας μπουζούκι

Μιχάλης Καλαεντζής βιολί

Νίκος Χασάπης τύμπανα, κρουστά

η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ υπό την Διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.

Οι ηθοποιοί

Αυγουστίνος Τσιριμώκος – Παναγιώτης Τσακίρης – Σουσάνα Καρδούλια

και Ana Pilar Godoy Robles.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Θερινό κινημ/ο ΡΟΔΟΝ ώρα 21.00 με ελεύθερη είσοδο και με την Ευγενική παραχώρηση του ΡΟΔΟΝ απο τον ΔΟΠΑΡ.

Λορκα Αφίσα GR copy

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια