Ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά


Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου, που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την Πρωτοχρονιά του 2017, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, θα πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές, αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, καθώς θα σημειωθούν υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η συναίνεση των θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.

Ειδικά στα καύσιμα, οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επίσης, στον καφέ οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς, ταυτόχρονα με την αύξηση του ΦΠΑ, θα επιβληθεί και ειδικός φόρος κατανάλωσης δύο έως τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια