Έλληνας μπλεγμένος σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων με έδρα την Κόστα Ρίκα

Η τοπική κοινότητα του Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα είναι σοκαρισμένη μετά τη σύλληψη Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη πιτσαρίας ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων. Ο Δ.Κ. ήταν ο τελευταίος κατηγορούμενος συλληφθείς της σπείρας.
Ο Δ.Κ. είναι ιδιοκτήτης της πιτσαρίας Akropolis απέναντι από το νοσοκομείο Calderon Guardia στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ. Κατάγεται από τον Πειραιά και έφυγε από την Ελλάδα στις αρχές του ’90. Είναι παντρεμένος με Κοσταρικανή, έχει πάρει την υπηκοότητα της γυναίκας του και έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Καθημερινή, ο Δ.Κ. λειτουργούσε ως μεσάζων στα κυκλώματα εμπορίας οργάνων αφού κατηγορείται ότι έβρισκε ξένους ασθενείς –κυρίως Ελληνες– που χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά και στη συνέχεια στρατολογούσε φτωχούς ανθρώπους που έδιναν τα νεφρά τους επ’ αμοιβή και τους έφερνε σε επαφή με τους γιατρούς.
Την ερχόμενη εβδομάδα, λήγουν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Δ.Κ., ωστόσο όπως αναφέρουν κοντινοί του άνθρωποι πρόκειται για παρεξήγηση. «Δεν έπαιρνε χρήματα ούτε ήταν μεσάζων. Τον εκμεταλλεύθηκαν γιατί είχε το εστιατόριο απέναντι από το νοσοκομείο», λέει ο Πάρις Μπραγέργος μετανάστης στην Κόστα Ρίκα που γνώριζε τον Δ.Κ. σε τηλεφωνική συνομιλία με την Καθημερινή.
Ωστόσο σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ιατρικός τουρισμός στην Κόστα Ρίκα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αφού έχει ξεκινήσει ήδη από το 1974. Πλέον η χώρα δέχεται κάθε έτος 50.000 ανθρώπους για διαφόρων ειδών επεμβάσεις. Ομως η αποκάλυψη του κυκλώματος εμπορίας νεφρών θορύβησε την ιατρική κοινότητα της χώρας και οι γιατροί πλέον φοβούνται μη βρεθούν κατηγορούμενοι.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου Προγράμματος Τελικού Σταδίου Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΥΣΕ) την περίοδο 1994 – 2013, πενήντα Ελληνες ταξίδεψαν για μεταμόσχευση στην Ινδία, 12 στο Πακιστάν, δύο στη Συρία και δύο στην Κόστα Ρίκα, ενώ άλλοι 11 μεταμοσχευμένοι δεν δήλωσαν σε ποια χώρα χειρουργήθηκαν. Ο μέσος χρόνος αναμονής των ασθενών για μεταμόσχευση νεφρού στη χώρα μας για την περίοδο 2012 – 2013 ήταν τα 6-7 χρόνια και στο μητρώο αναμονής για νεφρό από πτωματικό δότη βρίσκονταν τον περασμένο Ιανουάριο 1.084 ασθενείς.

Pin It on Pinterest