Ειδικός τομογράφος για τον Κολοσσό της Ρόδου! Θα εντοπίσει απομεινάρια χαλκού

Μια χρυσή ευκαιρία γεννιέται για την ιστορία της Ρόδου, για να βρεθεί η ακριβής θέση του Κολοσσού, καθώς και να εντοπιστεί εάν μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν απομεινάρια του χαλκού από τον οποίο ήταν κατασκευασμένος.

Όλα αυτά είναι δυνατόν να επιτευχθούν τον προσεχή Ιανουάριο, όταν θα φτάσει στη Ρόδο μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, που θα φέρουν μαζί τους ειδικό τομογράφο εδάφους, με δυνατότητα απεικόνισης όλων όσων υπάρχουν θαμμένα σε βάθος μέχρι 15 μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη “Δημοκρατική”, επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο καθηγητής Richard Freund, διευθυντής του Maurice Greenberd Center και καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Χάρτφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί του θα πάνε ερευνητές και εξειδικευμένοι γεωφυσικοί, για να προχωρήσουν σε σειρά ερευνών σε διάφορα σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά και της Ακρόπολης της Ρόδου. Η επίσκεψή τους θα γίνει στις 08 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Το τομογράφος για τον χαλκό

Το πιο σημαντικό είναι πως μαζί με την αποστολή, θα φτάσει στο νησί ένας ειδικός τομογράφος εδάφους, όμοιος με εκείνον που χρησιμοποιούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών για τον εντοπισμό ορυκτών κοιτασμάτων. Ο τομογράφος αυτός, μαζί με τον λοιπό εξοπλισμό θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει καταγραφή σημείων ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η βυζαντινή οχύρωση δίπλα από το παλιό τουρκικό σχολείο (μπροστά στο Παλάτι), ερείπια της ελληνιστικής οχύρωσης (όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον για τον Κολοσσό).
Η αρχαιολογική υπηρεσία είναι ήδη ενήμερη για τη δραστηριότητα της επιστημονικής ομάδας, η οποία είχε βρεθεί στη Ρόδο και τον περασμένο Ιανουάριο προκειμένου να προχωρήσει σε σειρά γεω-ιστορικών ερευνών στην παλιά εβραϊκή συναγωγή της Ρόδου (που βρισκόταν απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος της Μεσαιωνικής Πόλης). Τότε, τα μηχανήματα που χρησιμοποίησε η ομάδα περιελάμβαναν ραντάρ απεικόνισης εδάφους, όμως δεν υπήρχε ο τομογράφος εδάφους.
Η τότε επίσκεψη της επιστημονικής ομάδας του κ. Freund είχε χαιρετιστεί με ευχαρίστηση από τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα οποία και παρείχαν όλες τις διευκολύνσεις και τις απαραίτητες άδειες για την ολοκλήρωση του έργου τους. Μάλιστα, τα στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων άδραξαν την ευκαιρία και ζήτησαν από την επιστημονική ομάδα να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για έρευνες σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Παλάτι, Ακρόπολη κλπ). Οι επιστήμονες αποδέχθηκαν το αίτημα – πρόκληση και προχώρησαν σε σειρά ερευνών (με το ραντάρ εδάφους). Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα προέκυπταν κατόπιν εργαστηριακής ανάλυσης και επρόκειτο να δοθούν σε ψηφιακή μορφή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Freund είναι μελετητής της αρχαίας ιστορίας της Ρόδου και σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε αμερικανικό περιοδικό (αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική») εξηγεί ότι για τον Κολοσσό της Ρόδου υπάρχουν δύο επιστολές που σώζονται μέχρι σήμερα και οι οποίες κάνουν σαφή αναφορά στο άγαλμα και στον χαλκό που μεταφέρθηκε από τη Ρόδο προς τη Δαμασκό.

Πηγή dimokratiki.gr

Pin It on Pinterest