“Διατροφή στην εγκυμοσύνη” – Γράφει η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Χατζησάββα

Γράφει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος 

Κωνσταντίνα Χατζησάββα

ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλει στην  σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.  Κατανοήστε ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε περισσότερο και που θα τα βρείτε. ( Αλήθεια Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε  όμως και που θα τα βρείτε?)

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μια υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη.  Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής παραμένουν οι ίδιες. Καταναλώστε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Ωστόσο,  κάποια θρεπτικά συστατικά  στη διατροφή σας  αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή. Εδώ είναι αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. ( Ας δούμε ποια είναι στην κορυφή της λίστας)

Φολικό οξύ: Προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Βοηθά στη πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, σοβαρών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.  Η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος που βρίσκεται σε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι γνωστή ως φολικό οξύ. Η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.

Πόση ποσότητα χρειάζεστε; 800 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέως την ημέρα.

(Καλές) Πηγές: Ενισχυμένα δημητριακά είναι θαυμάσιες (καλές) πηγές φολικού οξέος. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, ξερά φασόλια και αρακάς είναι καλές  φυσικές πηγές.

ΠΗΓΗ                                                               ΠΟΣΟΤΗΤΑ                    mcg ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Δημητριακά   εμπλουτισμένα                          3/4φλ.                            100-700mcg

Σπανάκι                                                                1/2φλ.                            115mcg

Φασόλια                                                              1/2φλ.                             90mcg

Σπαράγγια                                                            60γρ.                               89 mcg

Πορτοκάλι                                                            115γρ.                             52mcg

Φιστίκια ξερά ανάλατα                                     28γρ.                                41mcg

Εκτός, όμως, από τις υγιεινές (σωστές) επιλογές τροφίμων, η λήψη καθημερινής προγεννητικής βιταμίνης ειδικά τους 3 πρώτους μήνες πριν από τη σύλληψη, μπορεί να συμβάλλει στην διασφάλιση επαρκούς λήψης φυλλικού οξέος.

Ασβέστιο: Συμβάλει στην ενίσχυση των οστών.

Η ασβέστιο βοηθά το κυκλοφορικό, το μυϊκό και το νευρικό σύστημα να λειτουργεί κανονικά.

Συνιστώμενη ποσότητα:  1000mg την ημέρα για ενήλικες  και 1300mg την ημέρα για έφηβες εγκύους.

Καλές πηγές: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου. Μη γαλακτοκομικά προϊόντα που περιλαμβάνουν ασβέστιο είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και τα ψάρια.  Επίσης πολλοί χυμοί φρούτων και δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

ΠΗΓΗ                                                          ΠΟΣΟΤΗΤΑ                            mg ΑΣΒΕΣΤΟΥ

Δημητριακά εμπλουτισμένα                   1φλ.                                        3-1000mg

Γάλα                                                             1φλ. (250ml)                          299mg

Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά                     170γρ.                                     235mg

Τυρί (μοτσαρέλα)                                      30γρ.                                        222mg

Σολομός                                                       90γρ.                                        181mg

Σπανάκι βρασμένο                                    1/2φλ.                                      145mg

Χυμός εμπλουτισμένος                            1φλ (250ml)                            348mg

unnamed-1

Βιταμίνη D: Προάγει την αντοχή των οστών

Η βιταμίνη D συμβάλει επίσης στο να χτιστούν γερά οστά και δόντια του μωρούς σας.

Συνιστώμενη ποσότητα: 600 IU (διεθνείς μονάδες) την ημέρα

Πηγές: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης D. Επίσης το αυγό και το συκώτι αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D . Άλλες επιλογές είναι το εμπλουτισμένο γάλα και ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκάλι.

ΠΗΓΗ                                                 ΠΟΣΟΤΗΤΑ                        ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Σολομός                                                 90γρ.                                                    447IU

Χυμός πορτοκάλι

Ενισχυμένος με Ca και βιτ.D              250ml                                                  100IU

Γάλα                                                       250ml                                                  115IU

Αυγό                                                        50γρ                                                    44IU

 

Πρωτεΐνη:  Προάγει την ανάπτυξη.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Συνιστώμενη  πρόσληψη: 71gr την ημέρα

Πηγές: Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, ο αρακάς, το τοφού και το φυστικοβούτυρο.

ΠΗΓΗ                                    ΠΟΣΟΤΗΤΑ                            ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Cottage cheese                  1φλ (226γρ)                                                28γρ.

Κοτόπουλο                              90γρ.                                                        26γρ.

Ψάρια                                       90γρ.                                                       16,8γρ.

Φακές                                       1/2φλ                                                       8,9γρ.

Γάλα                                          1φλ                                                           8,9γρ.

Φυστικοβούτυρο                    32γρ.                                                        8,2γρ.

Αυγό                                          50γρ.                                                        6.3γρ.

 

Σίδηρος: Προλαμβάνει την αναιμία

Το σώμα σας χρησιμοποιεί το σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά κύτταρα του αίματος  που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος του αίματος επεκτείνεται για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο σώμα σας και να βοηθήσει το μωρό σας να έχει όλη την αναγκαία παροχή αίματος, διπλασιάζοντας έτσι τις δικές σας ανάγκες για σίδηρο. Αν δεν λαμβάνεται αρκετό σίδηρο, μπορεί να νιώθετε έντονη κούραση και να γίνεται πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Επιπλέον, η ανεπαρκής λήψη σιδήρου, αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού ή του χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού σας.

Συνιστώμενη πρόσληψη:27mg την ημέρα

Πηγές: Το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές αιμικού σιδήρου. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο είναι τα εμλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα όσπρια, και τα λαχανικά.

ΠΗΓΗ                                                     ΠΟΣΟΤΗΤΑ                              mg ΣΙΔΗΡΟΥ

Εμπλουτισμένα δημητριακά                 3/4φλ                                         29,7mg

Φασόλια                                                    88.5γρ.                                       2.9mg

Σπανάκι                                                      90γρ.                                          1,9mg

Κόκκινο κρέας                                           90γρ.                                           2,6mg

Πουλερικά                                                 90γρ.                                           0.9mg

 

Οι προγεννητικές βιταμίνες συνήθως περιέχουν σίδηρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σιδήρου.

Ο σίδηρος  από ζωικά προϊόντα (αιμικός σίδηρος) , όπως είναι το κρέας είναι ευκολότερα απορροφήσιμος από τον οργανισμό.  Προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται σε φυτικές πηγές ή σε συμπληρώματα, είναι καλό να τα συνοδεύετε ταυτόχρονα με κάποιο τρόφιμο ή χυμό πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, ο ντοματοχυμός και οι φράουλες. Αν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου με χυμό πορτοκάλι, αποφύγετε αυτούς που είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο. Παρά το γεγονός ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου αν λαμβάνονται ταυτόχρονα.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ – Ρωτήστε τον ειδικό

Ακόμα κι αν ακολουθείτε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να έχετε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Λαμβάνοντας καθημερινά προγεννητικές βιταμίνες, ιδανικά τους πρώτους 3 μήνες πριν από τη σύλληψη, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη κάποιων κενών (αναγκών). Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει ειδικά συμπληρώματα αν ακολουθείται μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ή αν έχετε κάποια χρόνια πάθηση. Αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό.

unnamed-1

Pin It on Pinterest