Ανασκόπηση της κακοκαιρίας που πέρασε – Του Σεραφείμ Χριστοδούλου


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ


Ο Σεπτέμβριος μέχρι και το τέλος του δεν σταματάει να είχει ακραία χαρακτηρηστικά. Μέτα την άκρως καλοκαιρινή ημέρα στις 07/09/2015 ήρθε και η ασυνήθιστα… Βροχερή ημέρα σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί της Ρόδου.


Ένα βαρομετρικό χαμηλό εισήλθε στην Ελλάδα με σπάνια μετωπικά χαρακτηριστηκά για την περίοδο που διανύουμε. Η κακοκαιρία ξεκίνησε στην Ρόδο από τις 21/09/2015 και διήρκεσε μέχρι και τις 24/09/2015.
Στις 21/09 η βροχόπτωση ανήλθε στα 11.4mm στην πόλη της Ρόδου. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησίου η βροχοπτώσεις ήταν λιγότερες με τον Έμπωνα να καταγράφει 3.0mm και την Κατταβιά να λαμβάνει 0.2mm. Η Λίνδος δεν κατέγραψε βροχή εκείνη την ημέρα.


Στις 22/09 οι βροχοπτώσεις ήταν πιο γενικευμένες και ισχυρές στο νησί. Ο Έμπωνας δέχθηκε 61.2mm, η Κατταβιά 23.0mm , η πόλη της Ρόδου 11.6mm και η Λίνδος 4.4mm. Η ημέρα χαρακτηρίστηκε με ανέμους που έφτασαν και τα 8 Beaufort από την περαιτέρω βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού.
Στις 23/09 οι βροχές συνεχίστηκαν στο νησί με μεγάλη τοπικότητα στην ένταση των βροχών από περιοχή σε περιοχή. Η πόλη της Ρόδου δέχθηκε 56.4mm, ο Έμπωνας 5.0mm και η Κατταβιά 0.6mm. Οι βροχές ήταν στην αρχή της ημέρας έντονες και στην συνέχεια της ημέρας ισχυρές στη πόλη της Ρόδου μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές ήταν γενικά ασθενείς.


Στις 24/09, τελευταία ημέρα κακοκαιρίας, κινούμενο το βαρομετρικό χαμηλό βορειοανατολικότερα άφησε συνθήκες αστάθειας στο νησί. Οι βροχοπτώσεις ήταν στον Έμπωνα 15.4mm, στην Κατταβιά 2.6mm και στην πόλη της Ρόδου 1.8mm. Οι βροχές στον Έμπωνα χαρακτηρίστηκαν ισχυρές και στις υπολοιπες περιοχές μέτριας έντασης.
Συνολικά η βροχόπτωση από την κακοκαιρία που πέρασε ήταν στον Έμπωνα 84.6mm στην πόλη της Ρόδου 81.2mm και στην Κατταβιά 26.4mm. Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία που πέρασε έδωσε τις εντεκαπλάσιες (κατά μέσο όρο) βροχοπτώσεις από αυτές που καταγράφονται κανονικά τον μήνα Σεπέμβριο στην Ρόδο. Μάλιστα στον Έμπωνα και στην πόλη της Ρόδου η ποσότητα της βροχής ήταν δεκατετραπλάσια από αυτήν του φυσιολογικού που είναι μόλις 5.8mm!!!


Η φωτοφραφία από τον Σταύρο Κεσεδάκη με τις καιρικές συνθήκες στις 23/09/2015.

 

Σεραφείμ Χριστοδούλου

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια