Τα Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την Υγεία Μας!

Πώς να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με την απαραίτητη βιταμίνη Β12 
Μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, γι’ αυτό και χρειάζεται να είστε σίγουροι ότι τη λαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή σας.

Όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έτσι και η Β12 εμπλέκεται σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες, μεταξύ αυτών και στο μεταβολισμό. Τα οφέλη από την εν λόγω βιταμίνη, όμως, εκτείνονται και σε διάφορους άλλους τομείς που την καθιστούν απολύτως απαραίτητη στον οργανισμό μας και την καθημερινότητά μας, ενώ οι διαφορές της από άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος, είναι αρκετές:

  • Οι περισσότερες βιταμίνες Β δεν αποθηκεύονται σωστά από τον οργανισμό μας, σε αντίθεση με τη Β12 η οποία αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι
  • Βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικής προέλευσης τροφές κι έχει αρκετά πολύπλοκη δομή
  • Η απορρόφησή της είναι σύνθετη
  • Ο οργανισμός απαιτεί μεγάλες ποσότητες από άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος, ενώ από τη Β12 η συνιστώμενη ημερήσια δόση αντιστοιχεί στο βάρος μιας… νιφάδας χιονιού
  • Είναι η μοναδική βιταμίνη που περιέχει κοβάλτιο

    Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την Υγεία Μας

  • Προστατεύει ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επαρκή επίπεδα βιταμινών Β12, Β6 και Β9, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος, της ομοκυστεΐνης . Τα χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία προωθεί τηνκαρδιαγγειακή υγεία και μειώνει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών.
    Αυτή είναι μία πραγματικά πολύ σπουδαία δράση τους, καθώς η υψηλή ομοκυστεΐνη αποτελεί έναν πραγματικά σοβαρό κίνδυνο: Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;
  • Προστατεύει και επιδιορθώνει το DNA, μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καθυστερεί την γήρανση. H απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος (Folate – Β9) είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και διατήρηση του DNA, που βοηθάει στην αποτροπή του καρκίνου και στην καθυστέρηση της γήρανσης.
    Δείτε και Βιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση
  • Προστατεύει από την Άνοια και την Γνωστική Παρακμή. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που οδηγούν τον οργανισμό στην μείωση της ικανότητας μεταβολισμού των νευρομεταβιβαστών. Λόγω τον περιορισμών στις χρόνιες μελέτες στους ανθρώπινους πληθυσμού, δεν βρέθηκαν σαφής συσχετίσεις στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 και της γνωστικής παρακμής. Παρόλα αυτά αρκετές μελέτες παρατήρησης αποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, και ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 σχετίζονται με την γνωστική παρακμή.
  • Προστασία από το Αλτσχάιμερ. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12 και Φολικό Οξύ (Folate – Β9) μπορούν να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
  • Ενέργεια και Αντοχή. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αδυναμία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ισχυρισμοί για χρήση της βιταμίνης Β12 σαν πηγή ενέργειας ή ενίσχυσης των αθλητών δεν έχουν αποδειχτεί.

Πώς να τη λάβετε σωστά από τη διατροφή σας
Δυστυχώς για τους χορτοφάγους, οι καλές φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι λίγες και απορροφάται δύσκολα από αυτές, οπότε όσοι απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, θα χρειαστεί να συμβουλευτούν γιατρό για να λάβουν ενδεχομένως τα απαραίτητα συμπληρώματα ή να ενημερωθούν για τροφές εμπλουτισμένες με τη βιταμίνη, όπως κάποια δημητριακά.

Οι ζωικές τροφές από την άλλη, αποτελούν σημαντική πηγή της βιταμίνης: για παράδειγμα, μια μερίδα αρνί ή μοσχάρι παρέχει σχεδόν τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης, ενώ μια μερίδα γαλακτοκομικών ή πουλερικών καλύπτει και το 1/3 των αναγκών μας.

Τα θαλασσινά, επίσης, έχουν υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης, με μια μερίδα την ημέρα να φτάνει, ίσως και να υπερβαίνει πολλές φορές την ποσότητα της βιταμίνης που χρειάζεστε.

Πιο πρακτικά, οι τροφές που χρειάζεται να εντάξετε στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γιαούρτι, τα αυγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το τυρί και τα μανιτάρια.

Τροφή: Διαφωνώ κάθετα με την κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων σε οτιδήποτε, καθώς θεωρώ δεδομένο, πως όσο περισσότερη επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο τόσο λιγοστεύει και η τελική θρεπτική του αξία.

Και βέβαια δεν χρειάζεται να σας πω για τα άχρηστα και ενίοτε βλαβερά συμπληρώματα διατροφής, καθώς σε κάθε περίπτωση, το άτομο που παίρνει συμπληρώματα με Β12, μπορεί να έχει τη βιταμίνη να κυκλοφορεί στο αίμα του αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα χρησιμοποιηθεί και από το σώμα τους, γιατί είναι συνθετική, μη οργανική βιταμίνη, ΔΕΝ βιο-διατίθεται με άλλα λόγια. Επίσης το να παίρνετε μεμονωμένα ένα «θρεπτικό» στοιχείο ΔΕΝ σας ωφελεί καθόλου, διότι δεν περιέχουν τα εκατοντάδες άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα τρόφιμα σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ.

diatrofi-news.gr

Pin It on Pinterest