Πώς θα χρησιμοποιούμε σύντομα την τεχνητή νοημοσύνη στο σπίτι μας

Εδώ και δεκαετίες ακούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει για πάντα τη ζωή μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Ακούμε πώς θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, με τον οποίο παίζουμε και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας, δηλαδή ουσιαστικά τα πάντα. Όλα αυτά δεν είναι βέβαια ψέματα, απλά ίσως με περίσσιο ενθουσιασμό να κάναμε τις εκτιμήσεις μας αρκετά νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε. Πλέον, όμως, η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει προχωρήσει σημαντικά σε όλους τους τομείς και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο παρελθόν στην πραγματοποίηση όλων αυτών, κάνοντας τη θεωρία πράξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας χωρίς τις περισσότερες φορές να το συνειδητοποιούμε πλήρως. Τα πρώτα έξυπνα κινητά έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λιγότερο από μία δεκαετία και πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι αδιανόητο για τους περισσότερους να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μία τέτοια έξυπνη συσκευή. Παρότι δεν είναι προφανές, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη κοντά μας και επηρεάζει τη ζωή μας σε τεράστιο βαθμό. Το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση της και η χρήση στο σπίτι, στο οποίο περνούμε μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και το διαδίκτυο

Φυσικά τα πάντα βρίσκονται πλέον στις μέρες μας συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, αλλά και σε κάποιο εσωτερικό δίκτυο στο σπίτι. Το διαδίκτυο -ούτως ή άλλως- είναι γεμάτο από υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη. Απλά σκεφτείτε πόσο πιο αποδοτική αρχίζει να γίνεται η εξυπηρέτηση πελατών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πολύ σύντομα σε όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες θα υπάρχει εξυπηρέτηση 24/7 με ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα σας και χωρίς να περιμένετε καν στην αναμονή.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια θα έχουν, επίσης, πιο έξυπνα χαρακτηριστικά και χαρακτήρες που θα σκέφτονται σαν άνθρωποι και θα κάνουν πιο ρεαλιστικό το περιβάλλον, καθώς και τις προκλήσεις των παιχνιδιών. Επιπλέον, πχ. ένα σύγχρονο online καζίνο θα προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως το να προτείνει παιχνίδια και τακτικές σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη ή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει όσους επιχειρούν να κλέψουν. Θα έχουμε επίσης σύντομα ακόμη και τη δυνατότητα δημιουργίας γραπτού και πολυμεσικού περιεχομένου αυτόματα, απλά και μόνο δίνοντας κάποιες απλές οδηγίες για το τι ακριβώς θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης σε πλήθος από υπηρεσίες, πχ. για την υπόδειξη των πιο κατάλληλων προγραμμάτων για εμάς, όταν παρακολουθούμε υπηρεσίες streaming video και ήχου. Ενώ στο παρελθόν ήταν πραγματικά ενοχλητικό να παρουσιάζονται συνεχώς μπροστά μας τυχαίες προτάσεις, πλέον ισχύει το αντίθετο. Οι προτάσεις είναι πολύ πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και στις προτιμήσεις μας.

Πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις οικιακές συσκευές

Πέρα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουμε πλέον μία σειρά από έξυπνες οικιακές συσκευές. Μιλάμε για έξυπνα πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες, ακόμη και λάμπες και πρίζες. Σε μεγάλο βαθμό και με αυξανόμενο ρυθμό, οι συσκευές αυτές αρχίζουν να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, τα ψυγεία είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για τις ελλείψεις και να μας προτείνουν ποια προϊόντα μας αρέσουν και χρειαζόμαστε, προκειμένου να τα γεμίσουμε. Μας προτείνουν πλέον ακόμη και συνταγές μαγειρικής με βάση τα υλικά που διαθέτουν στο εσωτερικό τους. Οι έξυπνες σκούπες, αντίστοιχα, χαρτογραφούν τους χώρους μας και επιλέγουν τις πιο αποδοτικές διαδρομές και διαδικασίες καθαρισμού, με στόχο το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. 

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

Οικιακές συσκευές επανασχεδιάζονται με βάση ένα νέο μοντέλο αυτοματισμού στο σπίτι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, παρότι εκφράζονται κάποιες ανησυχίες. Η έννοια του «έξυπνου σπιτιού» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και η βασική ιδέα είναι τα πάντα να συνδέονται μεταξύ τους και να ελέγχονται απομακρυσμένα, πχ. από το κινητό μας τηλέφωνο. Ο τομέας της ρομποτικής αναπτύσσεται παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ φορητές συσκευές, όπως είναι για παράδειγμα τα έξυπνα ρολόγια, μας προσφέρουν όλο και περισσότερες ευκολίες και δυνατότητες. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ακόμη και τα αυτοκίνητα θα έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους την τεχνητή νοημοσύνη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερη εμπειρία και ευκολίες εντός και εκτός του σπιτιού.