Ώρα ευθύνης για το ζήτημα των αυθαιρέτων στη Ρόδο – Όσοι δεν παίρνουν θέση, δηλώνουν ότι είναι υπέρ τους

«Ο πολιτικός κόσμος και οι συλλογικοί φορείς να τοποθετηθούν για τα αυθαίρετα στις παραλίες και τους αιγιαλούς στη Ρόδο, αλλιώς τάσσονται «υπέρ» τους, δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ΝεκτάριοςΣαντορινιός μιλώντας στην ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Μέγα.

  • Προφανώς και είναι κοινό μυστικό το ποιοι και πώς στήνουν τις αυθαιρεσίες σε παραλίες και αιγιαλούς της Ρόδου

«Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις παραλίες του νησιού μας, ξεφεύγει κάθε ορίου. Βλέπουμε να ξεπηδούν αυθαίρετες ογκώδεις κατασκευές σε περιοχές ακόμα και πολιτιστικού αποθέματος, στον Άγιο Παύλο, στη Γλύστρα, εντός της Λίνδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αγάθης. Αυτό που συμβαίνει δε μπορεί να περνάει απαρατήρητο από όλους τους τοπικούς φορείς -άλλωστε από πέρσι που άρχισε να κατασκευάζεται το αυθαίρετο στη Γλύστρα, υπήρξαν αντιδράσεις από την κοινωνία-. Προφανώς και είναι κοινό μυστικό το ποιοι και πώς στήνουν τις αυθαιρεσίες και για αυτό δεν «ανοίγει ρουθούνι».

  • Ανενόχλητα κάποιοι συνεχίζουν να καταστρέφουν περιοχές και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις. Προπέτασμα, οι αναστολές της Κυβέρνησης στην κατεδάφιση αυθαιρέτων

«Εντωμεταξύ τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί, και αφορούν και σε παλιότερα αυθαίρετα, δεν εκτελούνται με διάφορες δικαιολογίες. Το χειρότερο είναι οι συνεχείς αναστολές που δίνει η Κυβέρνηση, με πρόσφατη εκείνη που περνάει αιφνιδιαστικά με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, και παρατείνει τις κατεδαφίσεις μέχρι τις 31/10/22. Αυτό σημαίνει ότι ανενόχλητα κάποιοι θα συνεχίζουν να καταστρέφουν τις περιοχές, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Επιπλέον, θα συνεχιστεί η καταστροφή των «υγιών», νόμιμων επιχειρήσεων, με αθέμιτο ανταγωνισμό, από αυθαίρετες επιχειρήσεις-«φαντάσματα» οι οποίες αποκτούν «πλεονέκτημα» σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η δόμηση».

  • Να δοθεί όλη η αλληλογραφία με τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και οι αιτήσεις υδροδότησης-ηλεκτροδότησης

«Στην σχετική Ερώτηση που κατέθεσα πριν λίγες μέρες, περιλαμβάνεται Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων που αφορά στα παράνομα κτίσματα και τις τυχόν συνδέσεις τους με κοινωφελή δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Είναι προφανές ότι μια αυθαίρετη κατασκευή αν δεν πάρει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τέτοιες μεγάλες κατασκευές χρειάζονται μεγαλύτερες διατομές σωλήνων και καλωδίων σε σύγκριση, παράδειγμα, με μια καντίνα, άρα οι αιτήσεις τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες δείχνουν τις ανάγκες που θα έχουν σε παροχή νερού και ενέργειας. Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε όλη την αλληλογραφία, ώστε να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή τη «νομιμότητα».

  • Ο πολιτικός κόσμος και οι συλλογικοί φορείς να πάρουν θέση για τα αυθαίρετα, χωρίς δικαιολογίες και κρυφτούλι

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά η ροδιακή κοινωνία, και ιδίως ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτως αν έχει αρμοδιότητα. Να μην κρύβονται, δηλαδή, πίσω από το δάχτυλό τους χρησιμοποιώντας αυτή την δικαιολογία. Σ’ αυτό θα επιμείνω: όσοι έχουν το πολιτικό θάρρος, και είναι ταγοί της κοινωνίας μας, να πάρουν θέση. Επιπλέον να πάρουν θέση οι συλλογικοί φορείς, για παράδειγμα το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΔ), το Τεχνικό Επιμελητήριο που επίσης τηρεί «σιγή ιχθύος», ο Εμπορικός Σύλλογος, οι σύλλογοι Καταστηματαρχών, κ.ο.κ. Όποιος δεν το κάνει, είναι απλούστατα υπέρ των αυθαιρέτων».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This