Με την παγκοσμιοποίηση να έχει επιβληθεί και στον χώρο του φαγητού και της διατροφής, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα αυθεντικά στοιχεία της τοπικής κουζίνας. Πέρα από λόγους κουλτούρας, αυτό έχει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ποιότητα ζωής μας, ειδικά από τη στιγμή που η Μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο υγιεινές διεθνώς. Τα οφέλη της είναι πάρα πολλά και μπορούν να έχουν άμεσο, αλλά κυρίως μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας.
Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές και τα ανάλογα προϊόντα, προωθώντας κατά βάση την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. Η κατανάλωση κρέατος εστιάζει στο λευκό, με το κόκκινο να μην είναι τόσο δημοφιλές, ενώ και η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι αρκετά μέτρια σε ποσότητες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κατά βάση τον ρόλο του συνοδευτικού.
Βεβαίως, η Μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα, ούτε πρόσθετα και συμπληρώματα. Η ζάχαρη απουσιάζει από τις περισσότερες συνταγές, ενώ η φυσική γλυκύτητα είναι πάντα προτιμότερη. Τέλος, το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών, αντικαθιστώντας συνήθεις επιλογές όπως είναι το βούτυρο και τα ζωικά λίπη.
Παρακάτω θα δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία μας.
Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα θρεπτικά συστατικά
Οι συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας προκύπτουν από ντόπια τρόφιμα και προϊόντα με θρεπτικά συστατικά που αρκούν για μία καλή υγεία. Αποτελούνται κατά βάση από φρέσκα τρόφιμα με πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά και από δημητριακά που φέρουν πολύ σημαντικές βιταμίνες και ίνες.
Επιπλέον, στη Μεσογειακή διατροφή δεν συναντάμε το βούτυρο, αλλά προτιμούνται υγιή έλαια με βάση το ελαιόλαδο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιακή υγεία και μπορούν να δράσουν ενάντια στην κακή χοληστερόλη. Παράλληλα, προτιμούνται οι άπαχες πρωτεΐνες σε κρέατα, όπως τα πουλερικά, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν και τα ψάρια. Έτσι, μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη πρόσληψη αμινοξέων χωρίς τη συνοδεία του επιβλαβούς λίπους.
Παράλληλα, από μόνη της η απουσία επεξεργασίας στα τρόφιμα έχει μόνο θετικό αποτέλεσμα. Επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου περιλαμβάνουν από συντηρητικά μέχρι καρκινογόνες ουσίες, ενισχυτικά γεύσεων και χρωστικές. Είναι κοινή ομολογία πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ατόμου. Πρόκειται για κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αντιληπτό από πλήθος επιστημονικών ερευνών.
Μακροζωία και πρόληψη ασθενειών
Μόνο τυχαίο δεν είναι το υψηλό προσδόκιμο ζωής στους λαούς της Μεσογείου τις προηγούμενες δεκαετίες. Πριν προκύψει το ζήτημα με τη μαζικοποίηση της διατροφής και την αλλαγή των συνηθειών του κοινού προς το fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι άνθρωποι κατευθύνονταν σε πολύ πιο υγιεινές τροφές με σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Η Μεσογειακή διατροφή με τα αγνά υλικά της οδηγεί σε πλήρη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, αφού τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στις ντομάτες, αλλά και σε πολλά ντόπια βότανα. Τα αντιοξειδωτικά έχουν σημαντικό όφελος στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ενώ βοηθούν και στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.
Επιπλέον, η υγιής και σωστή κατανάλωση φυτικών ινών από λαχανικά και φρούτα μειώνει σημαντικά τόσο τον κίνδυνο του καρκίνου, όσο και την ανάπτυξη του διαβήτη. Αντίστοιχα, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια βοηθούν τον οργανισμό μας να ρυθμίσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Παράλληλα, τα ψάρια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία και να αποτελέσουν μέθοδο πρόληψης για το Alzheimer. Κάτι αντίστοιχο με οφέλη μπορεί να προκύψει από προϊόντα όπως το Volcano Hybrid σε σχέση με τα τσιγάρα.
Παράδοση και κουλτούρα στο πιάτο μας
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων και όχι μόνο είναι κατά βάση αποτέλεσμα της γενικής παγκοσμιοποίησης και μαζοποίησης της κουλτούρας. Η επιστροφή στη Μεσογειακή διατροφή με αγνά υλικά που παράγει ο τόπος μας είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τις μαγειρικές παραδόσεις, αλλά και τις μοναδικές δεξιότητες που έχουν αναπτυχθεί στην ελληνική μαγειρική.
Η χρήση απλών και αγνών υλικών αναδεικνύει την υγιεινή διατροφή και μπορεί να δημιουργήσει μία κουλτούρα που να εστιάζει στο απλό και ποιοτικό φαγητό. Άλλωστε, αυτές είναι και οι μαγειρικές παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η διατροφή.
Όφελος προς το περιβάλλον
Η κατανάλωση αγνών και μη επεξεργασμένων τροφίμων μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει για το περιβάλλον. Ανέκαθεν η Μεσογειακή διατροφή προωθούσε την εποχική κατανάλωση των τροφίμων, αφού τα προϊόντα ήταν δημοφιλή με βάση την εποχικότητά τους και αντίστοιχα διαμορφώνονταν και η γραμμή παραγωγής. Με τη σειρά του, αυτό είχε το αντίστοιχο αποτέλεσμα και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η Μεσογειακή διατροφή υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς που γνωρίζουν πώς να καλλιεργήσουν τα προϊόντα του τόπου μας. Τελευταίο βήμα σε αυτή την περίπτωση θα ήταν και η επικράτηση της βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να μπορούμε να έχουμε εύκολη και πιο οικονομική πρόσβαση σε προϊόντα πλήρως απαλλαγμένα από χημικά και φυτοφάρμακα.