Ημικρανία, τι να κάνετε όταν όλα αποτυγχάνουν;

Όλοι έχουμε υποφέρει από πονοκεφάλους. Περίπου το 12% του πληθυσμού υποφέρει περιστασιακά, αλλά σχεδόν το 3% πάσχουν από χρόνια ημικρανία, η οποία είθεσται να είναι έντονη και να εμποδίζει, ενίοτε, το άτομα στην καθημερινή του ζωή. Η ημικρανία χαρακτηρίζεται ως υποτροπιάζουσα, λανθάνουσα και έντονη κεφαλαλγία που συνήθως επηρεάζει τη μία πλευρά του κεφαλιού και ξεκινά απότομα και ξαφνικά, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από οπτικά, νευρολογικά και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες (σε αναλογία τρία προς ένα έναντι των ανδρών), γενικά από 20 έως 50 (η μέση ηλικία είναι τα 34 έτη) και συνεπάγεται «υψηλή δυσκολία», όχι μόνο λόγω των πονοκεφάλων, οι οποίοι κυμαίνονται από μέτριοι έως έντονοι, αλλά και λόγω συμπτωμάτων όπως η ευερεθιστότητα στο φως ή η ενόχληση από το θόρυβο.Η περιστασιακή ημικρανία συνήθως επιλύεται με προληπτική θεραπεία, δηλαδή εάν ένα άτομο πάσχει από περισσότερα από τέσσερα επεισόδια ημικρανίας ανά μήνα, θα πρέπει να δει έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Η αποτυχία αντιμετώπισης πιθανών αιτίων, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ή ακόμη και χρόνια ημικρανία.

Οι πιο κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν τη θεραπεία πιθανών αιτίων και, σε φαρμακολογικό επίπεδο, τη χρήση αναλγητικών όπως η παρακεταμόλη με κωδεΐνη και κλοναζεπάνη. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και υποφέρουν από ημικρανίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, φωτοφοβία και άλλα.

Όταν η τυπική θεραπεία δεν επαρκεί

Όταν η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία για την ημικρανία δεν λειτουργούν, οι γιατροί μπορούν να τοποθετήσουν ένα υποδόριο ηλεκτρικό διεγέρτη, αν και αυτή η μέθοδος έχει επίσης τους περιορισμούς της. Αν έχουμε δοκιμάσει όλα τα συνήθη θεραπευτικά όπλα, τι κάνουμε όταν αποτυγχάνουν; Οι γιατροί ενημερώνουν ότι δεν είναι καιρός να πέσουμε στην απελπισία αλλά να κάνουμε μια επανεκτίμηση. Μόλις εξαντληθεί το θεραπευτικό οπλοστάσιο και δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, μπορεί να εξεταστεί η τοποθέτηση ενός υποδόριου ηλεκτρικού διεγέρτη, μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία τα ηλεκτρόδια εμφυτεύονται σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, εσωτερικά ή εξωτερικά, τα οποία λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και δρουν ως νευροδιεγέρτες για να μειώσουν, να βελτιώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τις κρίσεις .

Με αυτό το είδος επέμβασης, ο πόνος συνήθως μειώνεται δραματικά και μαζί του η συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας, αν και το αποτέλεσμα από χειρουργική και αναλγητική άποψη δεν είναι πάντα πλήρες. Αν και η βελτίωση είναι πολύ αισθητή, μερικές φορές ο πόνος ή η ανάγκη για λήψη αναλγητικών δεν εξαλείφεται. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτοί οι τύποι ασθενών πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και να διατηρούν μια πειθαρχία στις εργασιακές τους συνήθειες και τις συνήθειες ζωής τους. Για παράδειγμα, αν παρατηρείτε ότι μία συγκεκριμένη κατάσταση σας προκαλεί ημικρανία, προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε αυτήν. Ακόμη, αν η ημικρανία προκαλείται από άγχος, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο σε χαλαρωτικές δραστηριότητες: βόλτες, βιβλία, ταινίες ή casino online για τους λάτρεις της ρουλέτας.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι “η ηλεκτρική διέγερση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά όχι πανάκεια. Η μέθοδος έχει τα όρια και τους περιορισμούς της και, κατά συνέπεια, προτιμάται ως θεραπεία όταν οι συνήθεις μέθοδοι αποτυγχάνουν.