Στα Κύθηρα συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), υπό την προεδρία του Αντώνη Β. Καμπουράκη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κυθήρων, Στράτο Χαρχαλάκη, και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη θερμή φιλοξενία και ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική τουριστική πολιτική. «Ο τουρισμός δεν είναι για εμάς μια “βιομηχανία” αριθμών», σημείωσε. «Είναι ο πυρήνας της ζωής των τοπικών κοινωνιών· συνδέεται με την εργασία, το εισόδημα, την καθημερινότητα, αλλά και με την ίδια την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο. Οι Δήμοι οφείλουμε να σταθούμε μπροστά, με αλήθεια, ρεαλισμό και σχέδιο».
Ο κ. Καμπουράκης παρουσίασε τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες πολιτικής για την επόμενη περίοδο:
1. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και αγοραστικής δύναμης του επισκέπτη
Με φόντο τις διεθνείς αναταράξεις, τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος, απαιτείται η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της ως «πρώτη επιλογή» για διακοπές, με ισχυρή σχέση ποιότητας–τιμής. Κλειδί αποτελούν η ποιοτική διαχείριση προορισμών, οι επενδύσεις σε υποδομές και οι αυθεντικές εμπειρίες που ενισχύουν την αξία του ελληνικού προϊόντος. «Αν ο επισκέπτης αισθανθεί ότι πληρώνει δυσανάλογα, θα επιλέξει άλλον προορισμό», υπογράμμισε.
2. Ανθρώπινο δυναμικό – προϋπόθεση βιωσιμότητας
Η έλλειψη εργαζομένων, η στεγαστική πίεση και ο πληθωρισμός διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να στηρίζεται σε μετακλητούς εργαζόμενους, αν θέλουμε να παραμείνει αυθεντικός και βιώσιμος». Ζήτησε κίνητρα για νέους, κατάρτιση, δίκαιες αμοιβές και προγράμματα στέγασης εργαζομένων, καθώς και σύγχρονα οργανογράμματα στους Δήμους. «Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τον Έλληνα εργαζόμενο στον ελληνικό τουρισμό».
3. Δήμοι σε ασφυκτικό περιβάλλον κόστους – ανάγκη για δίκαιη χρηματοδότηση
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε, «κάνει πάρα πολλά με πολύ λίγα», ενώ το κράτος μετακυλίει συνεχώς αρμοδιότητες και βάρη. Το Τέλος Ανθεκτικότητας, που επιβαρύνει τους επισκέπτες, δεν κατευθύνεται στους Δήμους, αφαιρώντας πολύτιμους πόρους από τις τοπικές αγορές. Ενδεικτικά, στη Ρόδο το ποσό φθάνει τα 700–800 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Αντίστοιχα, τα έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες. Ζήτησε, επομένως, οι πόροι αυτοί να μετατραπούν σε ανταποδοτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνίες, ναυαγοσωστική κάλυψη και διαχείριση παραλιών. «Ένας “City Tax” που δεν ενισχύει την πόλη, αποδυναμώνει το τουριστικό προϊόν της», τόνισε χαρακτηριστικά.
4. Έμμεση φορολογία και επιβάρυνση υπηρεσιών Δήμων
Ο ΦΠΑ 24% στις δημοτικές υπηρεσίες (ύδρευση, αποκομιδή, έργα) δεν συμψηφίζεται και επιβαρύνει άμεσα το λειτουργικό κόστος των Δήμων.
Ταυτόχρονα, ο υψηλός ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το εμφιαλωμένο νερό και ο καφές αυξάνει το συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα. Ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε ότι η φορολογική εξίσωση πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε, επιπλέον, ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων που συνδέει τον τουρισμό με τις τοπικές κοινωνίες:
– Επενδύσεις σε υποδομές: Δρόμοι, λιμάνια, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, μαρίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και ψηφιακά κέντρα πληροφόρησης αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός σύγχρονου προορισμού.
– Ρύθμιση βραχυχρόνιων μισθώσεων με σαφείς κανόνες και χωρικούς περιορισμούς, για την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
– Fast-track διαδικασίες χρηματοδότησης και αξιοποίηση των Αναπτυξιακών Εταιρειών των Δήμων.
– Ενίσχυση τοπικών brands με βάση την αυθεντικότητα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον αθλητισμό.
– Πολιτικές αειφορίας και περιβαλλοντικής προστασίας ως οριζόντια αρχή όλων των τουριστικών σχεδίων.
– Κίνητρα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: επιδοτήσεις εργασίας, μειωμένος ΦΠΑ και εκπτώσεις σε τέλη για επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός αιχμής.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καμπουράκης τόνισε: «Οι Δήμοι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να παραμείνουμε θεατές. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε μια νέα, δίκαιη και ρεαλιστική εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Τα αιτήματά μας είναι λογικά, τεκμηριωμένα και ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές. Η Πολιτεία μόνο να κερδίσει έχει – από τους Δήμους και από τους πολίτες που υπηρετούμε».