“Πρόταση 7 σημείων για ζητήματα πολιτισμού στα Δωδεκάνησα κατατέθηκε στον Υπουργό Πολιτισμού”

Με τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Κωνταντίνο Τασούλα συναντήθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, ο οποίος κατέθεσε αναλυτική πρόταση 7 σημείων για ζητήματα που αφορούν τον Πολιτισμό στα Δωδεκάνησα.

Ο κ.Κόνσολας έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της διάθεσης των πόρων του ΤΑΠΑ, που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, επισημαίνοντας ότι ένα ελάχιστο μέρος αυτών των πόρων διατίθεται για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών στους αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά μας.

Κατέθεσε επίσης πρόταση για τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση και συντήρηση διατηρητέων κτηρίων, ανάμεσα σε αυτά και της Μεσαιωνικής πόλης, ενώ ζήτησε ένα νέο  πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη με τετραμερή χρηματοδότηση.

Από τη πλευρά του ο κ.Τασούλας δεσμεύθηκε ότι θα δώσει σύντομα απαντήσεις στα 7 σημεία-προτάσεις του κ.Κόνσολας και ότι θα  επισκεφθεί ο ίδιος τη Ρόδο .

Σε δήλωση του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει:

«H αρχή της ανταποδοτικότητας και της ισονομίας παραβιάζεται στην υπόθεση της διάθεσης των πόρων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Είναι καιρός να μάθουμε πόσοι από αυτούς τους πόρους διατίθενται για τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στα Δωδεκάνησα, για έργα που αφορούν τον πολιτισμό.

Κατέθεσα πρόταση 7 σημείων στον κ.Τασούλα, έναν άνθρωπο με ανοιχτούς ορίζοντες και ευρύτητα πνεύματος. Ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις προτάσεις».

Οι 7 προτάσεις που κατέθεσε ο κ.Κόνσολας, στον Υπουργό Πολιτισμού, είναι οι ακόλουθες:

1. H επανεπένδυση, για έργα και βελτίωση των υποδομών στους αρχαιολογικούς χώρους, μέρους των χρημάτων που εισπράττει από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα το ΤΑΠΑ. Είναι δεδομένο ότι ένα ελάχιστο μέρος αυτών των πόρων  διατίθεται στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Δωδεκανήσου.

2. Τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης απαιτούν μεγάλες δαπάνες για τη συντήρηση ή την αποκατάσταση τους. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ. Αφορά τους ιδιοκτήτες αλλά και τα ακίνητα του ΤΑΠΑ που πρέπει να αποκατασταθούν.

3. Νέο Πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, ανάμεσα στο Δήμο και στο Υπουργείο Πολιτισμού με διάρκεια έως το 2020. Με σαφή προσδιορισμό των έργων και της συντήρησης των υποδομών αλλά και των πηγών χρηματοδότησης, που μπορεί να είναι τετραμερής ( ΤΑΠΑ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ΥΠΠΟ, Δήμος).

4. Διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Σμιθ με βάση τη μελέτη της ΚΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων, που έχει εγκριθεί από το 1999. Το έργο είναι ώριμο προς ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Δρομολόγηση των απαραίτητων έργων συντήρησης στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο ναό του Πυθίου Απόλλωνα και στα μουσουλμανικά μνημεία στη Ρόδο.

5. Ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κω, της επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου του νησιού και της αποκατάστασης και ανάδειξης της Casa Romana.

6. Επιμήκυνση του χρόνου ισχύος του διευρυμένου ωραρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους. Το μέτρο κρίνεται απόλυτα επιτυχές αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τόσο η επισκεψιμότητα όσο και τα έσοδα.

7. Έγκαιρη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μουσείων σε Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια και Κάσο.

Pin It on Pinterest