Παρέμβαση του Δ. Γάκη για να αποδοθεί η «Ροδιακή Έπαυλη» στην πόλη και στο Ροδιακό λαό

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου Ερώτηση και Α.Κ.Ε. με θέμα: «Η «Ροδιακή Έπαυλη» να αποδοθεί στο Ροδιακό λαό στον οποίο και ανήκει». Με την ερώτηση του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζητάει να αποσαφηνιστεί – επιτέλους – η τύχη ενός από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του νησιού. Παρ’ όλες τις κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της Ρόδου, αλλά και τις πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, όπως οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά. Την ίδια στιγμή, η νέα δημοτική αρχή της Ρόδου δεν επιδιώκει την ενεργοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων αλλά ακολουθεί την πεπατημένη οδό της μικροπολιτικής, των μεγαλόσχημων δηλώσεων και των επικοινωνιακών – επιλεκτικών συναντήσεων. Μια άκομψη και «άχρωμη» επανάληψη του γνωστού σεναρίου αιτημάτων/υποσχέσεων χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Χωρίς να αποδίδεται στη «Ροδιακή Έπαυλη» η σημασία που της αναλογεί. Δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μεταφέρει τη λήψη της απόφασης για την τύχη του κτηρίου στις «καλένδες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει θέσει τεκμηριωμένα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τον πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό – τουριστικό ρόλο της «Ροδιακής Έπαυλης». Στηρίζει την ενιαία – χωρίς διακρίσεις – προσπάθεια, κατοίκων, φορέων και δημοτικής Αρχής για την άμεση λύση του προβλήματος και ζητάει με διαφάνεια και χωρίς καθυστέρηση να ξεκαθαριστούν τα κυβερνητικά σχέδια για το ζήτημα της παραχώρησης και αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού κοσμήματος της Ρόδου.  Διότι, ο Ροδιακός λαός δεν αποδέχεται την κατάσταση ασυνεννοησίας και αδράνειας. Δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που του ανήκει: Τη χρήση της «Ροδιακής Έπαυλης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

 

<Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης και ΑΚΕ>

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣH

&

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Εσωτερικών

Θέμα: «Η «Ροδιακή Έπαυλη» να αποδοθεί στο Ροδιακό λαό στον οποίο και ανήκει»

Η «Ροδιακή Έπαυλη», αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς στη πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Ο Ροδιακός λαός ζητάει – ΑΜΕΣΑ – ενημέρωση για την καθυστέρηση στην παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος στο Δήμο Ρόδου, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων που να διασφαλίσουν τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου για την αξιοποίηση της «Ροδιακής Έπαυλης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε προηγούμενη παρέμβαση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη «Ροδιακή Έπαυλη» (αρ. πρωτ. Κοινοβ. ελέγχου 415/26-04-2014), είχαμε ζητήσει «να αποσαφηνιστεί άμεσα η κατάσταση με τη «Ροδιακή Έπαυλη» και να προχωρήσουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την μεταβίβαση της στο δήμο Ρόδου και για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης, ανάπλασης και αξιοποίησης του κτηρίου». Οι απαντήσεις όμως των αρμοδίων υπουργών, αντί να διασαφηνίσουν το θέμα, συντηρούν το πλαίσιο της αβεβαιότητας για την τύχη του έργου, χωρίς καν να διασφαλίζεται ότι το ακίνητο δεν θα οδηγηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για μελλοντική «αξιοποίηση» – ξεπούλημα του κτηρίου.

Η τοπική κοινωνία ανησυχεί έντονα για την καθυστέρηση του έργου και αναρωτιέται, τι στιγμή που δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο αίτημα τόσον καιρό, γιατί συνεχίζεται το ίδιο επικοινωνιακό «παιχνίδι»;

Ο Ροδιακός λαός δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που του ανήκει: Τη χρήση της «Ροδιακής Έπαυλης», προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή, πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου από τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

Επειδή, το μοναδικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα ανήκει στην πόλη και τους πολίτες της Ρόδου.

Επειδή, ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι ώστε η «Ροδιακή Έπαυλη» να μετατραπεί σε πολυθεματικό πάρκο πολιτισμού, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ζωή της πόλης, στη συνοχή της ροδιακής κοινωνίας και στην προβολή του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος της Ρόδου στους επισκέπτες της πόλης.

Επειδή, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στις υπ’ αρ. πρωτ. 5538/20-01-14 και 415/24-06-14 ερωτήσεις μας.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Προτίθενται ή όχι να παραχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών τη «Ροδιακή Έπαυλη» στην πόλη της Ρόδου; Γιατί καθυστερεί επιδεικτικά η διαδικασία παραχώρησης του συγκροτήματος στο Δήμο Ρόδου;
  2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενημερώσει για τις προθέσεις της στο κρίσιμο αναπτυξιακό θέμα της αξιοποίησης της «Ροδιακής Έπαυλης» τους κατοίκους του νησιού, σεβόμενη τις εύλογες ανησυχίες της ροδιακής κοινωνίας για την μελλοντική τύχη ενός σημαντικού πολιτιστικού θησαυρού της Ρόδου;
  3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μη χαθεί «για τυπικούς λόγους» καμία δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης και ανάπλασης του ακινήτου μέσα από τις χρηματοδοτικές γραμμές του ΕΣΠΑ;
  4. Βρίσκεται το ακίνητο της «Ροδιακής Έπαυλης» σε κατάλογο ακινήτων της Δωδεκανήσου για να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ; Αν ναι, πότε και με ποιά διαδικασία εντάχθηκε;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να μας κοινοποιήσει τα παρακάτω έγγραφα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

  1. Τον πλήρη φάκελο του καταλόγου των ακινήτων στη Ρόδο που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με επικαιροποιημένα τα δεδομένα της κατάστασης για το κάθε ένα ακίνητο ξεχωριστά (σε ποια φάση της διαδικασίας αξιοποίησης/παραχώρησης βρίσκονται), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.   
  2. Τα αναλυτικά πρακτικά των συνεδριάσεων – όχι απόσπασμα  – για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και τις πλήρεις εισηγήσεις των αρμοδίων επιτροπών που αφορούν στις παραπάνω μεταβιβάσεις/παραχωρήσεις ακινήτων, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής:

Δημήτρης Γάκης

-.-