“Οδηγείτε σε κλιμάκωση και εκτροπή στο Αιγαίο” – Αβραμόπουλος προς Τούρκο υπουργό Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο Αβραμόπουλος είπε στον Γιλμάζ ότι τα όσα πράττει η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας στο Αιγαίο οδηγούν την κατάσταση σε εκτροπή. Κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί όπως είπε ο Αβραμόπουλος. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ από την πλευρά του έκανε…τον γερμανό! Μίλησε για το Αιγαίο σαν να μην γνωρίζει τίποτα απολύτως για όσα προκαλούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις οποίες τυγχάνει να είναι πολιτικός προϊστάμενος.
Αναφέρθηκαν όπως είπαν και οι δύο στα θέματα του Αιγαίου. Και στην υφαλοκρηπίδα. Χωρις βέβαια να γίνει συζήτηση επί της ουσίας . Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι όλα αυτά θα απασχολούν τις δύο χώρες χρόνια και ότι σ΄ αυτό το διάστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένταση η οποία εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Δημήτρης Αβραμόπουλος: 

Ήταν μια μικρής διάρκειας, αλλά πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία, πρώτα από όλα, να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε.
 
Και βέβαια, το κυριότερο, να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα περίπου χρόνο.
 
Ένα είναι σίγουρο: θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας. Οι δυο χώρες να συνεργαστούμε, ώστε σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.
 
Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
 
Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση.


Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με πολιτισμένο τρόπο μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό.
 
Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο και συνεργασίες σαν και αυτές, τόσο ανάμεσα στα δύο υπουργεία, αλλά και διαπροσωπικές, με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας, θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους δυο λαούς μας, που ήδη έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.
 
Και όπως γνωρίζετε, έχουν αναπτυχθεί και οι οικονομικές και οι επενδυτικές και οι εμπορικές σχέσεις. Και βεβαίως πεδίον στο οποίο απεδείχθη αυτό, είναι το πεδίο του τουρισμού όπου πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις.
 
Αυτό το κλίμα, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο όνομα του κοινού μας σκοπού, που είναι να υπηρετήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
 
Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς.
 
Και πάλι τον ευχαριστώ για τη σημερινή μας συνεργασία και βεβαίως αποδέχτηκα την πρόσκλησή του να τον επισκεφτώ σύντομα στην Τουρκία και στη συνέχεια ο κύριος Γιλμάζ να επισκεφτεί και αυτός την Αθήνα.

Ισμέτ Γιλμάζ:

Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, και για χρόνια, έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους.
 
Και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας.
 
Οι πιο ισχυρές σχέσεις είναι αυτές μεταξύ των λαών, και όταν αυτές έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους. Αυτών λεχθέντων, το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμένεται να την επισκεφθούν. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσά στους λαούς μας είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερα είναι τα κοινά μας σημεία και σε εμάς εμπίπτει να τα αναδεικνύουμε.
 
Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά.
 
Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας.
 
Σε παλαιότερες εποχές, χώρες που πολέμησαν μεταξύ τους για τριάντα – πενήντα χρόνια, ήλθαν πιο κοντά και σήμερα συμπεριφέρονται σαν να είναι ένα κράτος. Ανάμεσα στις χώρες μας, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πιο εύκολο να έλθουν πιο κοντά και υπάρχει δυνατότητα οι δύο λαοί να εργαστούν από κοινού.
 
Προσκάλεσα τον αξιότιμο κύριο Υπουργό στην Τουρκία, κι εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.
 
Θεωρούμε ότι μας βαραίνει η ευθύνη να προωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την υφιστάμενη σχέση φιλίας. Εμείς στις επόμενες γενεές, θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μια πολύ καλύτερη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest