Μίκα Ιατρίδη: «Τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως και τα λιμάνια δεν είναι δικά σας. Τα έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες και δεν μπορείτε να τα χαρίσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα»

«Ως νησιώτισσα βουλευτής, θέλω να μεταφέρω και εδώ στην Επιτροπή μας την έντονη και καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στο ενδεχόμενο της παραχώρησης των περιφερειακών μας αεροδρομίων» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

Την παρέμβαση αυτή, η βουλευτής Δωδεκανήσου την έκανε ως ειδική αγορήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

 

Στην εισήγηση της η Μίκα Ιατρίδη ανέφερε ότι η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων θα δημιουργήσει πρόβλημα στους ακρίτες νησιώτες, ενώ τόνισε ότι η επιλογή να μπει ειδικό τέλος στα εισιτήρια ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων είναι παράδοξη και θα οδηγήσει σε ακριβά αεροδρόμια με άμεσες επιπτώσεις και στον τουρισμό της χώρας.

 

Το ζήτημα της τιμολόγησης των υπηρεσιών αναφέρεται και στη συμφωνία, σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, γεγονός που δείχνει ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Καναδάς, ενδιαφέρονται για την «εύλογη» τιμολόγηση των υπηρεσιών αυτών.

 

Στην απάντηση του παριστάμενου Υφυπουργού ότι τα αεροδρόμια δεν πωλούνται αλλά παραχωρείται η χρήση τους, η Μίκα Ιατρίδη ανέφερε ότι η παραχώρηση χρήσης συνιστά, ουσιαστικά, πώληση των αεροδρομίων και τόνισε ότι δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι ή ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου δεν θα γίνει από τα πιο ακριβά αεροδρόμια, όπως έγινε το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

Περαιτέρω, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα έσοδα και αν μέρος αυτών θα κατευθύνεται προς τα μικρότερα αεροδρόμια, σημειώνοντας ότι πολλές φορές το αεροδρόμιο της Ρόδου με τα έσοδα του έχει ενισχύσει αεροδρόμια και άλλων νησιών εκτός Δωδεκανήσου. Ταυτόχρονα, η Μίκα Ιατρίδη εξέφρασε τον προβληματισμό της για την επιβίωση των μικρότερων αεροδρομίων.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε, ακόμη, και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι, από τη μια η Κομισιόν ως μέλος της Τρόικας επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών λιμανιών και από την άλλη προσπαθεί να εξασφαλίσει τα βορειο-ευρωπαϊκά συμφέροντα στα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, ανησυχώντας για τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου εδώ στην Ελλάδα.

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της, η Μίκα Ιατρίδη κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της, να δει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και να συνειδητοποιήσει ότι η πώληση των υποδομών της χώρας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι λύση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι η παρούσα κύρωση της συμφωνίας ευρωπαϊκών μεταφορών μεταξύ του Καναδά και των κρατών μελών της Ε.Ε., μολονότι υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το 2009, είναι αρκετά επίκαιρη σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας στη μνημονιακή εποχή και αυτό γιατί στα πλαίσια των μνημονιακών μας υποχρεώσεων πρέπει να παραδώσουμε ουσιαστικά τις υποδομές μας, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας, σε ιδιωτικά συμφέροντα, έναντι πολύ χαμηλών τιμημάτων και όλη αυτή τη διαδικασία την αποκαλεί η Κυβέρνηση « μεταρρύθμιση» και «ευκαιρία για ανάπτυξη». Δεν λέει, όμως, ποιοι πρόκειται να αναπτυχθούν και να ωφεληθούν.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως νησιώτισσα Βουλευτής, θέλω να μεταφέρω και εδώ στην Επιτροπή μας την έντονη και καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στο ενδεχόμενο της πώλησης των περιφερειακών μας αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν κατασκευαστεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού και η Κυβέρνηση σκοπεύει να τα δώσει σε τιμές πολύ χαμηλές, όπως περίτρανα μας έχουν αποδείξει οι περιπτώσεις του Ελληνικού και του ΟΠΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μας πει η Κυβέρνηση αν θα ισχύσει, για παράδειγμα, αυτό που έχει γραφτεί ότι θα επιβάλει ειδικό τέλος στα εισιτήρια, προκειμένου τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια να μπορούν να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους. Με λίγα λόγια και θα πουλήσετε τα αεροδρόμια που έφτιαξε ο ελληνικός λαός και μετά ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα χρηματοδοτήσει τον ιδιώτη επενδυτή για να αναπτύξει τα αεροδρόμια.

 

Είναι τραγελαφικό, όσο και παράδοξο. Και αν ισχύσει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω και πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλοι τουριστικοί operators όταν θα δουν ότι πρέπει να έχουν πρόσθετο κόστος στα εισιτήρια των τουριστών. Μήπως τότε δεν θα στραφούν σε άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς;

 

Έχουμε άλλωστε και το παράδειγμα του Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος είναι από τους πιο ακριβούς στην Ευρώπη και μέχρι πρότινος, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, αυτός ήταν ο λόγος που είχε μειωθεί η κίνηση. Είχε μειωθεί η κίνηση και οι παραμονές αεροσκαφών, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες τον είχαν κρίνει ως εξαιρετικά ακριβό.

 

Έχουμε και ένα άλλο παράδοξο. Σήμερα στην «Καθημερινή» δημοσιεύεται μια επιστολή της τρόικα, η οποία απαιτεί την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων μας και των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η οποία αποτελεί μέρος της τρόικας, έχει εκφράσει πάμπολλες αντιρρήσεις για τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η Κομισιόν φοβάται την εγκαθίδρυση πλήρους ιδιωτικού μονοπωλίου στα λιμάνια, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει τα βορειοευρωπαϊκά συμφέροντα σε λιμάνια όπως του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

Συνεπώς, για εμάς, όπως για τα λιμάνια, έτσι και για τα περιφερειακά αεροδρόμια θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν στο καθεστώς που είναι, όχι μόνο γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ένα αντιμετωπίσιμο κόστος μετακίνησης, ειδικά για τους ακρίτες όλης της Ελλάδας, αλλά και γιατί υπάρχουν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, οι δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

 

Αναφέρω εδώ και τη χαρακτηριστική περίπτωση πρώην συναδέλφου μας Βουλευτή, πρώην υπουργού, ο οποίος με δελτία τύπου έδινε τη μάχη του για να παραμείνει το αεροδρόμιο του νησιού του στο δημόσιο και μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι είχαν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την επέκταση του αεροδιαδρόμου και γενικά της ανάπτυξης του.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα της τιμολόγησης αποτελεί καίριο σημείο και στη συμφωνία μεταξύ του Καναδά και των κρατών μελών της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 12 της συμφωνίας δίνεται μεγάλη έμφαση στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, γενικά των αεροδρομίων, ώστε αυτή να είναι εύλογη.

 

Περαιτέρω στα άρθρα 13 και 14 ουσιαστικά περιγράφονται οι δικλίδες ασφαλείας, τόσο για το εμπορικό πλαίσιο όσο και για τον ανταγωνισμό. Είναι δεδομένο ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και προσπαθεί να τα διευθετήσει, όπως δείχνει και η παρούσα συμφωνία με τον Καναδά.

 

Οι αεροπορικές μεταφορές αποτελούν κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της οποιασδήποτε χώρας, πόσο μάλλον μιας χώρας σαν τη δική μας, η οποία βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ουσιώδεις αντιρρήσεις σε σχέση με την κύρωση της παρούσας συμφωνίας με τον Καναδά. Είναι συνήθης πρακτική και αν θυμάμαι καλά, έχουμε κυρώσει και άλλου τέτοιου είδους συμφωνίες.

 

Θα ολοκληρώσω την παρέμβασή μου επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων μας θα ζημιώσει τη χώρα μας και θα δημιουργήσει πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους, ακρίτες νησιώτες. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη στα αεροδρόμια και τα λιμάνια και να αλλάξει την πολιτική της. Η πώληση των υποδομών μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι λύση.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Ακολουθεί η δευτερολογία της Μίκας Ιατρίδη σε απάντηση προς τον παριστάμενο Υφυπουργό ότι τα αεροδρόμια δεν πωλούνται και ότι, απλώς, παραχωρείται η χρήση τους:

 

Θα ήθελα να πω ότι η παραχώρηση χρήσης  ξέρουμε  ότι είναι πώληση των αεροδρομίων ουσιαστικά. Θα εξασφαλίσετε δηλαδή εσείς Υπουργέ, ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι ή ότι δεν θα γίνουμε από τα πιο ακριβά αεροδρόμια, όπως έγινε το «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Εξασφαλίσατε τα περιφερειακά αεροδρόμια; Με τα μικρότερα τι θα γίνει;

 

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα χρήματα και τα έσοδα από το αεροδρόμιο της Ρόδου και της Κω για παράδειγμα, πηγαίνουν στα πιο μικρά αεροδρόμια, της Λέρου, της Καρπάθου και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων. Τώρα τι θα γίνει; Θα βάλετε ασφαλιστικές δικλείδες ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό και δεν θα χάσουμε τους tour operators  και τις εταιρίες χαμηλού κόστους, που από εκεί ουσιαστικά  έχει αυξηθεί η κίνηση έστω και ποσοτικά;

 

Ας μη γελιόμαστε, ξέρουμε τι συνέπειες θα έχουν οι διαγωνισμοί οι οποίοι είναι ήδη σε εξέλιξη και κάποιοι έχουν ολοκληρωθεί. Είδαμε και το προηγούμενο διάστημα  τι έγινε εις βάρος της Ρόδου. Με τα χρήματα τα οποία είχαν μαζευτεί για το αεροδρόμιο της Ρόδου, ενισχύθηκε κατά πολύ το αεροδρόμιο της Χίου. Όχι ότι δεν πρέπει το ένα να λειτουργεί  υποστηρικτικά στο άλλο, όμως όχι η μία περιοχή να λειτουργείς εις βάρος της άλλης. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, τα μικρότερα αεροδρόμια θα κλείσουν.

 

Πείτε μας αν ισχύει και το δημοσίευμα σήμερα της Καθημερινής, που μιλά και για κατάργηση των εκπτώσεων και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και πως σας ζητούν ουσιαστικά να παραχωρήσετε λιμάνια και αεροδρόμια. Δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας είναι, δεν είναι δικά μου λεγόμενα απλά για αντιπολίτευση.