Διεθνής κυβερνοληστεία 1 δισ. δολ. σε 100 τράπεζες από χάκερ

Μέσα σε δυο χρόνια κλάπηκαν 1 δισ. δολ. σε μια πρωτοφανή στα χρονικάηλεκτρονική ληστεία 100 τραπεζών σε 30 χώρες

Την αποκάλυψη έκανε η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Kaspersky Lab, η οποία αναφέρει πως πρόκειται για «κυβερνοληστεία χωρίς προηγούμενο», όπως γράφει το Bloomberg.

Η Kaspersky Lab συνεργάστηκε με την Interpol, την Europol και αρχές από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για να αποκαλύψουν την πρωτοφανή αυτή ψηφιακή ληστεία. Οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα της e-κλοπής του 1 δισ. δολ., αναφέρουν ότι την ευθύνη για τη ληστεία έχει μια διεθνής συμμορία ψηφιακών εγκληματιών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, άλλες χώρες της Ευρώπης και την Κίνα.

Η εγκληματική συμμορία των χάκερ που ονομάζεται Carbanak, χρησιμοποίησε τεχνικές απευθείας από το οπλοστάσιο των στοχευμένων επιθέσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας φάσης στην εξέλιξη της ψηφιακής εγκληματικής δραστηριότητας, στην οποία οι κακόβουλοι χρήστες κλέβουν χρήματα απευθείας από τις τράπεζες, αποφεύγοντας να βάλουν τους τελικούς χρήστες στο στόχαστρο, αναφέρει το Bloomberg.

Από το 2013, οι ληστές-χάκερ προσπάθησαν να επιτεθούν σε πάνω από 100 τράπεζες, συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε περίπου 30 χώρες.

Σύμφωνα με δεδομένα της Kaspersky Lab, στους στόχους περιλαμβάνονταν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ουκρανία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μαρόκο, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία και την Αυστραλία.

Εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα ποσά αποσπάστηκαν με το χακάρισμα τραπεζικών συστημάτων και την κλοπή 10 εκατ. δολ. σε κάθε επιδρομή της συμμορίας. Κατά μέσο όρο, κάθε ληστεία πραγματοποιούταν σε 2 έως 4 μήνες, από τη στιγμή της προσβολής του πρώτου υπολογιστή στο εταιρικό δίκτυο μιας τράπεζας έως την τελική κλοπή των χρημάτων.

Οι χάκερ μόλυναν υπολογιστές εργαζομένων σε τράπεζες με λογισμικό που φέρει το όνομά τους. Έπειτα ήταν σε θέση να διεισδύσουν στο εταιρικό δίκτυο των τραπεζών, να εντοπίσουν τους υπολογιστές των διαχειριστών και να προχωρήσουν σε παρακολούθηση μέσω video των τραπεζικών στελεχών ενώ εργάζονταν.

Αυτό τους επέτρεπε να βλέπουν και να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε στις οθόνες του προσωπικού που ασχολούταν με τα συστήματα μεταφοράς χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο, οι χάκερ μπορούσαν να μάθουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τη δουλειά των εργαζομένων και να μιμηθούν τις δραστηριότητες του προσωπικού, ώστε να μεταφέρουν και να ρευστοποιήσουν χρηματικά ποσά.

Πηγή: Τα Νέα, Bloomberg

Pin It on Pinterest

Shares
Share This