Ο “χρήσιμος ηλίθιος” της Ευρώπης…. – Του Δημήτρη Κούκουλα

Ναρκομανής δεν είμαι και ούτε εξαρτημένος. Να περιμένω για  χρόνια τώρα ακόμα μια “δόση” που θα με κρατήσει ζωντανό. Να ζω το μαρτύριο της σταγόνας και τρώγοντας τις σάρκες μου, να με αποκαλούν οι εταίροι  ο….   “χρήσιμος ηλίθιος”  της Ευρώπης.
Κανένας λαός και καμιά κοινωνία δεν έχει ελπίδα επιβίωσης όσο παραμένει εξαρτημένη  από τη “δόση” της. Ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο και ας μην ζούμε με μύθους  για αυτούς που θα  μας σώσουν (Κινέζους ή Ρώσους κλπ).  Αν πραγματικά θέλουμε  να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα του τόπου  και της ζωής μας, -περί REDESIGN RHODES ακούω από παντού το τελευταίο διάστημα-  τότε  αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού μας.  Που να προσφέρει  δυνατότητες ατομικής  ανάπτυξης  και συλλογικής διεξόδου από τη κρίση.
Για αυτό, όπως κάνει τις τελευταίες μέρες  και η πρόεδρος της Βουλής, προτείνω  και εγώ μια «Ειδική Επιτροπή για την διερεύνηση της δικής μας  ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Που να  αποφανθεί με  τεκμηρίωση τι έχει φταίξει από τότε που έφυγαν οι Ιταλοί  μέχρι και σήμερα και  η Ρόδος βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση.  Αρχίζοντας από το σημαντικότερο ερώτημα που θα πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει όλους. Πόσα  δισεκατομμύρια ευρω ενισχύσεων   από  εθνικούς και κοινοτικούς  πόρους έχουν  μέχρι και σήμερα  επενδυθεί  σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτό το νησί.
Σε ποιους τομείς της τοπικής οικονομίας πήγαν όλα αυτά τα ποσά και με ποια αναλογία σε απόλυτα μεγέθη;  Απόδωσαν αυτές οι επενδύσεις  και πόσο συνέβαλαν στην ανάπτυξη του; Ποιος είναι ο πλούτος  και η προστιθέμενη αξία που αυτές οι  επενδύσεις δημιούργησαν στο τόπο μας; Και τέλος, πόσο αυτές  συνέδραμαν στην κοινωνική σύγκλιση  διαχέονταςεισόδημα και σε άλλους παραγωγικούς  τομείς της τοπικής οικονομίας;
Με καθαρές κουβέντες από εδώ και πέρα  γιατί  έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ. Οι απαιτήσεις για μια διαφορετική πορεία του νησιού μας πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της «επόμενης μέρας». Η προσπάθειά μας πρέπει να στοχεύει στο να  βρει και περιγράψει έναν δρόμο κι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναζητηθούν πιο συγκεκριμένες επιλογές, βήματα και λύσεις.

ΥΓ.  Η πρόταση  αυτή απευθύνεται στους επαγγελματικούς  και επιστημονικούς φορείς της Ρόδου και κυρίως:  Εμποροβιομηχανικό, Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο.

Δημητρης Κουκουλας

Pin It on Pinterest