«Σε μια μέρα έβρεξε σχεδόν όσο για 2 μήνες στη Ρόδο» – Του Σεραφείμ Χριστοδούλου


Του Σερααφείμ Χριστοδούλου – Περιβαλλοντολόγος

Μετά από μια περίοδο υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (η μέγιστη τιμή της έφτασε στη πόλη της Ρόδου τους 27,3 Βαθμούς Κελσίου), η ισχυρότερη βροχόπτωση του έτους καταγράφηκε στις 11/05/2015, στο βόρειο τμήμα της Ρόδου.

Αιτία ένα βαρομετρικό χαμηλό ανοιχτά της Ρόδου και οι θερμές μάζες αέρα που προϋπήραν. Μέσα σε μία ημέρα έβρεξε περισσότερο από ότι θα έβρεχε όλο τον Μάιο υπό κανονικές συνθήκες. Πιό αναλυτικά, καταιγίδα με συνοδία έντονης βροχής με χαλάζι και πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί) ξέσπασε στις 18:00 στο βόρειο τμήμα του νησίου. Η θερμοκρασία εκείνη την ώρα σημείωσε κατακόρυφη πτώση 6 βαθμών Κελσίου. Κεραυνοπτώσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του νησίου πολύ κοντά στην ξηρά με αποτέλεσμα οι βροντές να είναι εκωφαντηκές. Η καταιγίδα κορυφώθηκε στις 18:24 με την ένταση της βροχής να φτάνει τα 151,6mm/h (ένταση ρεκόρ έτους!!!).Μάλιστα η έντονη βροχή περιόρισε σημαντικά την ορατότητα.

Η συνολική βροχόπτωση για τις 11/05/2015 έφτασε τα 34,6mm (όταν η βροχόπτωση για όλον το Μάιο φτάνει κανονικά τα 18,6mm). Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από τη κακοκαιρία αυτή στο συγκεκριμένο τμήμα του νησιού. Συνιστάται προσοχή για τις επόμενες 12 ώρες, καθώς οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησίου κατά τόπους έντονες μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες της 12ης Μαΐου για να υποχωρήσουν από το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Δείτε τον Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) της πόλης της Ρόδου ιδιοκτησίας μου στα linkshttp://penteli.meteo.gr/stations/rhodes/ καιhttp://www.metar.gr/index.php… σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια