Η Βρετανία στο έλεος του καιρού – Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες


– Καταστροφικές πλημμύρες «πνίγουν» τη Βρετανία
– Πόλεις και χωριά στη βόρεια Αγγλία βυθίστηκαν κάτω από το νερό
– Απίστευτες καταστροφές και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
– Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Γιορκσάιρ και το Λάνκασιρ
– Στους δρόμους ο στρατός για να απεγκλωβίσει κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν
– Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Ντέιβιντ Κάμερον
– Δείτε συγκλονιστικές εικόνες και video από τις καταστροφές

Με τον χειρότερο τρόπο τελειώνει το 2015 για τους κατοίκους της βόρειας Αγγλίας που εδώ και 24ωρα βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Καταρρακτώδεις βροχές έχουν μετατρέψει πόλεις και χωριά σε τεράστιες λίμνες, με το νερό να «καταπίνει» περιουσίες.

Περισσότερα από 7.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, ενώ άλλοι, στις κομητείες του δυτικού Γιορκσάιρ και του Λάνκασιρ, αναγκάστηκαν από το Σάββατο (26.12.2015) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ανέβαινε επικίνδυνα η στάθμη του νερού.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα συνεργεία διάσωσης να μετακινούνται με φουσκωτές βάρκες στους δρόμους. Για σήμερα Κυριακή (27.12.2015) έχουν εκδοθεί τριάντα προειδοποιήσεις για τους κινδύνους εν δυνάμει φονικών πλημμυρών.

Οι βροχοπτώσεις έφθασαν σε «πρωτοφανή» επίπεδα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Λιζ Τρας στο BBC και υποσχέθηκε να επαναξιολογηθούν τα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής κρίσης για την επίβλεψη της παροχής βοήθειας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West ανακοίνωσε ότι εργάζεται ακατάπαυστα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 7.500 νοικοκυριά.

Στους δρόμους για να βοηθήσει τους πληγέντες από το μένος του καιρού έχει βγει ακόμη και ο στρατός. Μονάδα του δεύτερου τάγματος από το σύνταγμα του Δούκα του Λάνκαστερ έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες και να μετάσχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης εγκλωβισμένων κατοίκων. Εθελοντές του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού μετείχαν επίσης σε επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η νύχτα δεν ήταν πολύ καλή», δήλωσε ένας άνδρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί σε ένα κέντρο εκτάκτων καταστάσεων που έχει διαμορφωθεί μέσα σε σχολείο του Γιορκ. Όπως είπε το νερό του έφθανε μέχρι τη μέση, όταν απομακρύνθηκε από την εστία του. «Κοιμήθηκα μόλις 40 λεπτά τη νύχτα», είπε.

Η βορειοδυτική Αγγλία είχε ήδη πληγεί στις αρχές Δεκεμβρίου από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πυροδότησαν δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών μέτρων.

Στη Βρετανία, νησιωτική χώρα, σχεδόν μια κατοικία στις πέντε απειλείται από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την Ένωση Ειδικών για τα ακίνητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble