Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να δρουν θεραπευτικά στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας


Η μελέτη εξέτασε διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D έναντι της απόκρισης των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος – έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανοσία κατά της νόσου, και συνδέεται επίσης με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας .Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης έδειξαν μείωση στην ποσότητα αυτών των Τ-κυττάρων.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς η βιταμίνη D είναι φθηνή, ασφαλή και εύκολη ως θεραπεία για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,» δήλωσε ο Peter Calabresi, συγγραφέας της μελέτης από το Johns Hopkins MS Center. «Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα με μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς για αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.»

Η μελέτη χρησιμοποίησε 40 συμμετέχοντες  να δοκιμάσουν τις δόσεις της βιταμίνης D. Κάθε άτομο έλαβε είτε μια υψηλή δόση των 10.400 μονάδων, ή μια χαμηλότερη δόση των 800 μονάδων. Και τα δύο αυτά ποσά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα 600 μονάδων.

Είναι ήδη κατανοητό ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας  – και παρομοίως, εκείνοι που έχουν ήδη την ασθένεια και ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερες επιπτώσεις από την ασθένεια.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο ως προς το κατά πόσο η βιταμίνη είναι απαραίτητη για ένα συνολικό όφελος. Αυτό έρχεται μετά τη γνώση πως πάρα πολύ βιταμίνη D αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου στο σώμα, προκαλώντας πέτρες στα νεφρά, ναυτία και έμετο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση της βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών που έλαβαν υψηλότερη δόση ,μειώθηκε σύμφωνα με τα προηγούμενα προτεινόμενα τα βέλτιστα επίπεδα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Δηλαδή, είχαν την μεγαλύτερη ποσότητα διάθεσή τους βιταμίνης D που θα τους ωφελήσει.

Ενώ η ομάδα που έλαβε μικρότερη δόση φάνηκε να εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειψη της βιταμίνης D στο αίμα.


Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, ελπίζει να παγιώσει το ποσό της βιταμίνης που είναι πιο ευεργετικό για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις κυττάρων Τ μεταφράζονται και σε μειωμένη σοβαρότητα της νόσου», δήλωσε ο Calabresi. 

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

227 Shares
Share227
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble