“Πρέπει να έχουν την υποστήριξη που αξίζουν..”

Η RICHeS ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2009 και αυτές τις ημέρες κοιτάμε πίσω τα επτά χρόνια σκληρής και αφοσιώμενης δουλειάς. Τα παρακάτω λόγια από την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Βάσω Κιντή, μετά την ομιλία της στο Studium Generale 2016, είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Τα λόγια της μας τιμούν και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε τη – συχνά δύσκολη – αποστολή μας:

 

“To Σαββατοκύριακο βρέθηκα στη Ρόδο προσκεκλημένη του Rhodes International Culture & Heritage Society – Rhodes Riches (http://www.rhodesriches.org/) για μία ομιλία με θέμα την ηθική στην πολιτική και γενικά στη δημόσια ζωή. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση γιατί είδα διακεκριμένους ομιλητές στις προηγούμενες εκδηλώσεις τους αλλά δεν περίμενα ποτέ την ευχάριστη έκπληξη που με περίμενε. Συνάντησα μια ομάδα, μια παρέα νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, από δικηγόρους, ιστορικούς, δασκάλες, καθηγήτριες, δυναμικές μαμάδες και ταξιδιώτισσες, αρχαιολόγους, γραφίστες, μηχανικούς, ντόπιους και πολιτογραφημένους Ροδίτες, Έλληνες και Ολλανδούς, ακόμη και από τη μακρινή Βραζιλία, που έφτιαξαν εδώ και μερικά χρόνια μια εταιρεία πολιτισμού για να εξερευνήσουν και να φέρουν στην επιφάνεια τον πολυπολιτισμικό πλούτο της Ρόδου. Όχι μόνο αυτόν της ελληνικής αρχαιότητας αλλά κυρίως αυτόν της νεώτερης και σύγχρονης εποχής που τον παραμελούμε, τον αγνοούμε και τον ξεχνάμε είτε από υπερβολική οικειότητα (προσπερνάμε καθημερινά τα σημάδια του αγνοώντας το φορτίο που φέρουν) είτε από ποικίλες προκαταλήψεις που έχουν χτιστεί σε μια μακρά ιστορική διαδρομή και είναι πια τόσο παγιωμένες που γίνονται ανεπαίσθητες.”

“Η ομάδα αυτή, στον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων που την αποτελούν, με μεράκι, ενθουσιασμό, φιλέρευνη διάθεση, κοσμοπολιτικό πνεύμα, αγάπη για το νησί κα τους ανθρώπους του, αξιοπιστία και εγκυρότητα, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης που δείχνουν ενδιαφέρον, μαθαίνει, αποτυπώνει και παρουσιάζει στους πολίτες της Ρόδου και στους επισκέπτες της το Οθωμανικό, το Λεβαντίνικο, το Εβραϊκό, το Ιταλικό και το Ευρωπαϊκό παρελθόν του νησιού. Στις Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικές Κληρονομιάς κάθε Σεπτέμβριο από το 2009 οργανώνει, με κάθε ηλικίας εθελοντές, τις “Ανοιχτές Πόρτες”, εκδηλώσεις στις οποίες κυριολεκτικά ανοίγουν πόρτες εγκαταλελειμμένων και κλειστών κτιρίων, επιλεγμένων ή ενταγμένων σε μια θεματική, για χιλιάδες επισκέπτες με ελέυθερη είσοδο. Για τις τρεις θρησκείες στην πόλη ανοίγουν εκκλησίες, τζαμιά και η συναγωγή, την άλλη χρονιά τα τείχη, μετά ανοίγουν σχολεία, ιδιωτικά σπίτια, εκκλησίες και καμπαναριά, στα Μαράσια, τα χριστιανικά χωριά που αναπτύχθηκαν από τον 16ο αιώνα έξω από τα τείχη της πόλης εντός των οποίων βρίσκονταν οι μουσουλμάνοι και εβραίοι κάτοικοι. Και εκδίδουν, όταν βρίσκουν τα λιγοστά χρήματα που χρειάζονται, και μικρούς χάρτες και οδηγούς.”

“Οργανώνουν και σειρές διαλέξεων με ποικίλη θεματική. Στη δική μου διάλεξη είχα τη χαρά και την τιμή να συναντήσω ένα πυκνό και σοβαρό ακροατήριο με πολλούς νέους, με υψηλού επιπέδου παρεμβάσεις και ερωτήσεις, που σπάνια βρίσκουμε στην Αθήνα και μάλιστα για ένα θέμα που εύκολα μπορεί να διολισθήσει στην εύκολη καταγγελία και στον λαϊκισμό.”

“Μια μέρα πριν πάω με ρώτησαν από έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου εάν είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας. Απάντησα «καθόλου, εκτός εάν πιστέψουμε τον Καλύβα που λέει ότι μετά τις καταστροφές ακολουθούν θρίαμβοι». Γνωρίζοντας αυτή την ομάδα, μπορώ να πω ότι άντλησα αισιοδοξία.. Νέοι άνθρωποι, με αγάπη για τον τόπο τους, κοσμοπολίτες, με διάθεση προσφοράς Πρέπει να έχουν την υποστήριξη που αξίζουν..”

Pin It on Pinterest