Η διάσωση και μεταφορά ενός τραυματισμένου γλαυκόμορφου πτηνού απο την Ρόδο στον Πειραιά

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 κάτοικος της Νότιας Ρόδου ειδοποίησε τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου ότι είχε βρει τραυματισμένη σε περιοχή μεταξύ Λάρδου και Λαέρμων μία κουκουβάγια. Κοντά στο σημείο βρισκόταν μέλος του Ροδιακό Δάσους το οποίο την παρέλαβε και την μετέφερε με προσοχή στην Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία παράξενη κουκουβάγια, μία Τυτώ (Τyto alba). Μεταφέρθηκε άμεσα από τον Δασολόγο Νίκο Θεοφάνους στο τμήμα Κτηνιατρικής όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον Τεχνολόγο Ζωοτέχνης κ. Ζαχαρία Πυθαρούλη.

Η Τυτώ παρέμεινε σε κατάλληλο χώρο διαμονής μέχρι την επόμενη μέρα οπότε και αναχώρησε για Πειραιά. Εκεί την υποδέχθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» για να συνεχίσουν τις προσπάθειες περίθαλψής της. Σύμφωνα με την διάγνωση της «ΑΝΙΜΑ» η Τυτώ είχε κατάγματα και στα δύο πόδια.


Της ευχόμαστε καλή ανάρρωση και να ξαναπετάξει σύντομα στον ουρανό του νησιού μας!

H Τυτώ (-ούς) είναι γλαυκόμορφο πτηνό της οικογενείας των Τυτονιδών, που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Tyto alba και περιλαμβάνει 32 υποείδη.

Στην Ελλάδα απαντώνται τα υποείδη Tyto alba alba, Tyto alba guttata και Tyto alba erlangeri (Κρήτη).

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η τυτώ δεν είναι κουκουβάγια με την αυστηρή έννοια του όρου (οικογένεια Γλαυκίδες (Strigidae)), αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλαυκόμορφο πτηνό (οικογένεια Τυτονίδες (Tytonidae)), που ανήκει στην ομάδα με τη γενική -και εν πολλοίς τεχνητή- ονομασία πεπλόγλαυκες.  Αποτελεί το πλέον διαδεδομένο γλαυκόμορφο παγκοσμίως, με ευρύτατη εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους (αν και όχι σε όλη την έκτασή τους), πολλά υποείδη και ανάλογα ταξινομικά προβλήματα

1622278_216362318563335_2022818627_n

Pin It on Pinterest